19 Ağustos 2010 Perşembe

MGK İstanbul'da Toplanıyor

Milli Güvenlik Kurulu, krizli YAŞ toplantılarının ardından İstanbul'da toplanıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ için veda özelliği taşıyacak olan Kurul toplantısı, Jandarma Genel Komutanlığı'nı sessiz sedasız devralan Orgeneral Necdet Özel için ise ilk olacak. Toplantıda öncelikli gündemin terörle mücadele ve Amerika'nın Irak'tan çekilme süreci olması bekleniyor.

MGK kritik bir sürecin ardından toplanıyor. YAŞ toplantılarında yaşanan gergin günlerin ardından. İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında, Başbakan ve hükümet üyeleri ile komuta kademesi yine aynı masada oturacak.

Aslında bu toplantı bazı isimler için veda toplantısı niteliğinde. O nedenle komutanlar arasındaki devir teslimlerden önce yapılıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ toplatıya son kez katılacak. 27 Ağustos'ta görevi Orgeneral Işık Koşaner'e devretmeden önce...

Işık Koşaner de Kara Kuvvetleri Komutanı sıfatı ile son kez oturacak o masada. 25 Ağustos'taki devir teslimden sonra Erdal Ceylanoğlu Kara Kuvvetleri komutanı olarak MGK'da yer alacak.

Aslında toplantıya ay sonunda emekli olacak Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın da son kez katılması bekleniyordu. Ama bir ilk yaşandı. 11 Ağustos'ta kapalı kapılar ardında Jandarma Genel Komutanlığın'da devir teslim yapıldı.

Orgeneral Necdet Özel Jandarma Genel Komutanlığı komutasını, Işık'tan devraldı. O nedenle de MGK toplantısına Işık değil, Özel girecek.

Toplantının öncelikli gündemi ise yine terörle mücadele olacak. PKK'nın eylül ortasına kadar aldığı eylemsizlik kararı değerlendirilecek.
Ayrıca bölgede görev yapan personelin yapısının gözden geçirilmesi, mücadelenin profesyonel birliklerce yapılması çalışmalarındaki son durum ele alınacak.

Irak'tan Amerikan askerinin çekilme süreci de toplatıda masada olacak. Türkiyenin sürece katkısı... Amerikan askerinin çekilmesi sonrasında bölgede yaşanabilecek gelişmeler değerlendirilecek.