19 Ağustos 2010 Perşembe

Çetin Doğan'dan Haberal Taktiği

Ergenekon ve Balyoz davaları sanıkları hakimleri, sindirmek için uçuk tazminat davaları açarak yargı mensuplarını sindirmeye çalışıyorlar...

Önceki gün Poyrazköy davasının tutuklu sanığı Levent Bektaş, İstanbul 10, 11 ve 12. Ağır Ceza mahkemelerinde görev yapan 6 hakim aleyhine toplam 60 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Dün de Balyoz sanığı Çetin Doğan ve Süha Tanyeri, üç hakim hakkında toplam 120 bin liralık tazminat davası açtı.

Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan, sanıklar hakkında tutuklama kararı veren hakimlere yönelik baskılar her geçen gün daha da artıyor. Sanıklar, hakimleri sindirmek için manevi tazminat davaları açmaya başladı. Önceki gün Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin davanın tutuklu sanığı Levent Bektaş, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne başvurarak İstanbul 10, 11 ve 12. Ağır Ceza mahkemelerinde görev yapan 6 hakim aleyhine toplam 60 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Bektaş'ın, avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz aracılığıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı'na verdiği 12 sayfalık dava dilekçesinde, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Davut Bedir ve Ali Efendi Peksak, 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik, 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan'dan 'hukuka aykırı işlemlerden kaynaklanan manevi zararın tazmini' istendi.

Dün ise 'Balyoz' kod adlı darbe planı davası sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan 3 hakim aleyhine toplam 120 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Doğan, avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz aracılığıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı'na verdiği 12 sayfalık dava dilekçesinde, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü'den 'hukuka aykırı işlemlerden kaynaklanan manevi zararın tazmini' amacıyla ayrı ayrı 20'şer bin TL tazminat talep etti. Tanyeri de yine avukatlar aracılığıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı'na verdiği dilekçesinde, hakimler Bedir, Peksak ve Üründü'den 20'şer bin TL tazminat talebinde bulundu.

Doğan ve Tanyeri'nin avukatlarından Hüseyin Ersöz, yazılı açıklamasında, Doğan'ın, kamuoyunda 'Balyoz' olarak adlandırılan soruşturmanın başlangıcında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Ali Efendi Peksak tarafından tutuklandığını hatırlatarak, bu karara karşı itirazlarını değerlendiren hakimler, Davut Bedir ve Murat Üründü tarafından itirazlarının reddedildiğini ifade etti. Ersöz, "Müvekkilimizle birlikte 102 sanık hakkında tensip zaptında usule aykırı olarak verilen yakalama kararı uzun bir süre kamuoyunun gündemini meşgul etmiş ve söz konusu hukuka aykırı karar dayanak gösterilerek müvekkilimiz medyada 'kaçak' olarak nitelendirilmiştir. Bu doğrultuda tarafımızdan, asıl hukuki sorumluluğun İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimleri Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü'de olduğu değerlendirilmektedir.'' dedi.