Heron'ların çektiği görüntülere İsrail'in müdahale ettiği iddiası, teröre karşı erken uyarı sisteminde önemli bir açığı gündeme getirdi.
İsrail, PKK'nın İskenderun baskınında, Heron'un aldığı görüntüyü bloke etti iddiasını değerlendiren uzmanlar, teröre karşı erken uyarı sisteminde önemli bir açığa dikkat çekti. İsrail'in, ürettiği aracın yazılım kodlarına iki satır ilave etmeye izin vermeyeceğini söyleyen 'yerli Heron'un üreten mühendislerden Ahmet Bayraktar, "1.5 milyon satırlık bu kodu zaten göremezsiniz de. Bu kodlamalarla, Heron'ların Türkiye dışına çıkmasını engelleyebileceği gibi, istediği görüntüyü kendisinin kullanıp kullanmayacağına da karar verebilir" dedi.
İSKENDERUN İDDİASI
İsrail, Mavi Marmara'ya kanlı saldırı düzenlerken terör örgütü PKK'nın İskenderun'daki deniz üssüne yaptığı saldırıda 7 askerimiz şehit oldu. İki olayın çakışması 'İsrail PKK'yı kullanarak gözdağı verdi' yorumlarına neden olurken, Uluslararası İlişkiler ve Ortadoğu uzmanı Doç. Dr. Sedat Laçiner, bu ülkeden aldığımız insansız hava aracı Heron'larla ilgili önemli bir iddia ortaya attı. PKK'nın saldırılarına karşı erken uyarı sisteminin önemli bir parçası olan Heron'lardan birinin deniz üssüne saldıran PKK'lıları tespit ettiğini iddia etti. Laçiner, İsrail'in devreye girerek Heron'un çektiği görüntüleri Türkiye'deki askeri birimlere aktarılmasını durdurduğunu ileri sürdü. Uzmanlara göre, Heron'larda kullanılan yazılımın şifrelerinin, İsrail'in elinde olması, araçların köstebek gibi kullanılmasını mümkün kılıyor. 'Yerli Heron'lar üreten Baykar Makine'nin sahibi Yüksek Mühendis Özdemir Bayraktar, "Uzaktan başkasının kontrol etmesi, Heron sistemlerine şifrelemeyi kuran mühendislerin, bu şifreleri bir başkasına vermesiyle mümkün olabilir. Yani sistemin yazılımını kuranlar elbette bu görüntüleri izleyebilir ve istediği gibi kullanabilirler" dedi.
TÜRKİYE KODLARA GİREMEZ
İsrail'in hiçbir aracı köstebek olarak kullanmasına gerek olmadığını belirten Bayraktar, "Zaten şu andaki Heron'ların kullanılmasıyla ilgili askeri üslerin içerisinde İsrail'in ofisleri bulunuyor. Yazılımı kuran onlar. Bu araçlar İsrail yapımı..." dedi. Heron'ların içerisinde haberleşme linkleri bulunduğunu söyleyen Bayraktar, aslında bir yazılım olan sözkonusu linklerin ise İsrail'in kontrolünde olabileceğini söyledi. Bayraktar "Mesela Türkiye'nin kullandığı Heron'ların bu haberleşme linklerine İsrail iki satır yazılım ilave etmenize izin vermez. 1.5 milyon satırlık bu kodu zaten göremezsiniz de... Dolaysısıyla bu kodlamaların nasıl olduğu sadece İsrail tarafından bilinir. Bu kodlamalarla, İsrail Heron'ların Türkiye dışına çıkmasını engelleyebileceği gibi, kamera görüntülerini de bloke edebilir. Bunun için yazılım kodlarına giriş için gerekli olan şifreyi bilmeleri yeter. Bu da onlar da zaten var" diye konuştu.