31 Ağustos 2010 Salı

HAVA HARP OKULU MEZUNİYET TÖRENİ

Hava Harp Okulu'nda 56. Dönem diploma ve sancak devir-teslim töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve kuvvet komutanlarının
katılımıyla yapıldı.

Yeşilyurt'taki okulda düzenlenen törende, havacı üniformalı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel ile diğer davetliler, şeref tribününde yerlerini aldı. Hava Harp Okulu Komutanlığı öğrenci alayı da 10. Yıl Marşı eşliğinde tören alanına yerleşti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün askeri törenle karşılanmasının ardından diploma ve sancak devir-teslim töreni başladı. Cumhurbaşkanı Gül, Hava Harp Okulu merasim kıtasını denetleyerek ''Hava Harp Okulu merhaba. Mezuniyetiniz hayırlı olsun'' dedi. Öğrenciler de Cumhurbaşkanı Gül'e, hep birlikte ''Sağol'' diye karşılık verdi. Törende daha sonra İstiklal Marşı okundu.

-OKUL KOMUTANI TÜMGENERAL TAŞ'IN KONUŞMASI-
Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş, törende yaptığı konuşmada, bugün Hava Harp Okulu'ndan 56. Dönem olarak 8'i bayan toplam 233 pilot adayı genç teğmenin mezun olduğunu söyledi. ''Hava Harp Okulu, kuruluşundan günümüze kadar çok değerli lider ve komutanlar yetiştirmiş, 100. yılını kutlamaya hazırlanan Türk Hava Kuvvetlerinin çağın gereklerine göre şekillenmesinde bir irfan yuvası olmuştur'' diye konuşan Tümgeneral Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Komutanı olmaktan gurur duyduğum bu irfan yuvasında asker kişilerde bulunması gereken niteliklere sahip, askerlik mesleğinin temel değerlerini özümsemiş, silah arkadaşlığının anlamını ve önemini kavramış, sevk ve idare, yöneticilik ve liderlik becerilerini kazanmış, yeterli fiziki kabiliyete sahip, görevini çağdaş ve bilimsel bir yaklaşımla yerine getirme yeteneğine ulaşmış, geleceğin güvenlik ve muhtemel harekat ortamlarına uyumları arttırılmış, hava ve uzay gücünün kullanılmasındaki düşünce alt yapısına sahip, havacılığı bir meslek olarak değil, yaşam tarzı olarak benimsemiş, Atatürkçü düşünce sistemini özümsemiş, ulus ve üniter devlet yapısıyla Cumhuriyetin temel niteliklerine yürekten bağlı, ahlaki değerlere, vatanseverlik duygusuna ve vatandaşlık sorumluluğuna sahip çıkan üstün nitelikli hava subayları yetiştirilmesi esas alınmıştır.''

Tümgeneral Taş, mezun teğmenlere hitaben de özveri, cesaret, gayret ve sabır gerektiren 4 yıllık eğitim ve öğretim sürecini başarıyla tamamladıklarını, hava kuvvetleri saflarına katılmalarını yürekten kutladığını söyledi.
Dünyanın sayılı hava kuvvetlerinden biri olan Türk Hava Kuvvetleri ailesinin genç teğmenlerin katılımıyla bir kat daha güçleneceğini belirten Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Sizler, Atatürkçü düşünce sistemini özümsemiş, Cumhuriyetin temel değerlerine bağlılığı askerliğin şerefi olarak gören genç hava subaylarısınız. Sizler, Hava Harp Okulu'nda aldığınız kapsamlı eğitimle kendine güveni tam, üstün nitelikli birer insan, profesyonel bir asker ve cesur havacılar olarak yetiştirildiniz. Tüm hayatınız boyunca yüksek yaşam ve iş ahlakına sahip olacağınıza, yaşantınızla topluma ve çevrenizdeki insanlara örnek teşkil edeceğinize, şartlar ne olursa olsun, dürüstlükten, vazifeden ve mükemmellikten asla taviz vermeyeceğinize, hava kuvvetlerinin sloganlaşan temel değerleri çerçevesinde yaşamında onurlu, görevinde sorumlu, çevresiyle uyumlu ve inisiyatif sahibi hava subayları olacağınıza inancım tamdır.''

-DÖNEM BİRİNCİSİNİN KONUŞMASI-
Mezunlar adına konuşan dönem birincisi Teğmen Orhan Harman da sahip oldukları ahlak ve fazilet, kazandıkları yüksek sorumluluk ve kurum kültürüyle Atatürk'ün göstermiş olduğu ''İstikbal göklerdedir'' hedefinin, hayatları boyunca kendilerine yol gösterici olacağını söyledi. Harman, çağdaş uygarlık seviyesini aşabilmek için gereken azim ve gayretin bilincinde olduklarını belirterek, ''Bu nedenle hedefimize giden yolda, sahip olmamız gereken bilgi ve becerinin gerisinde kalmayı asla kabul etmeyeceğiz'' dedi. Konuşmasını, her türlü engeli aşacak şekilde yetişmelerinde fedakarca çaba gösteren ailelerine hitaben sürdüren Harman, ''Dünyada en fazla değer verdiğiniz ve canınızdan çok sevdiğiniz ancak söz konusu vatan olduğunda uğruna (feda olsun) deme erdem ve dirayeti gösterdiğiniz biz evlatlarınız, sözümüzü tuttuk, içtiğimiz anda sadık kaldık. Bundan sonra da omuzlarımıza taktığımız yıldızların, taşıdığımız üniformanın ve yaşadığımız cennet vatanın bekası için aynı sadakat, özveri ve bilinçle görevimizi yerine getireceğiz.'' Türkiye Cumhuriyeti ve büyük Türk milletinin, çelikten kanatlarının altında hür ve bağımsız kalacağını söyleyen Harman, ''Şu an huzurunuzda durmakta olan bizler Mustafa Kemal ruhlu Türk subaylarıyız, bu duygu ve düşüncelerin sembolü olarak hep birlikte and içeriz ki laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşılarında bizi bulacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız, şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz'' diye konuştu.

-DİPLOMA TÖRENİ-
Konuşmaların ardından devre birincisi Teğmen Harman, yaş kütüğüne 2010 yılı mezunları adına 56. Dönem uçak maketini çaktı. Törende daha sonra, derece alan teğmenlere diplomaları ve armağanları verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönem birincisi Teğmen Orhan Harman'a diplomasını verdi. Dönem ikincisi Yılmaz Uslu'nun diploması, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner tarafından verildi. Dönem üçüncüsü Emre Öztürk de diplomasını Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün elinden aldı. Törende, daha sonra dönem dördüncüsü Onur Ünlü'ye Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, beşinci olan Mustafa Durak'a Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, altıncı olan Süleyman Pazarlıoğlu'na Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, yedinci olan Gökhan Kaldırım'a Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, sekizinci olan Eray Kızıltaş'a 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, dokuzuncu olan İsmail Yazı'ya Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, onuncu olan Asım Gökhan Aslan'a Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı diplomalarını verdi.

Bu arada, Hava Harp Okulu'nu bitiren diğer teğmenlere de 1960 yılı mezunu subaylar tarafından diplomaları dağıtıldı. Sancak devir-teslim töreninin ardından Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Taş, sancaktar ve sancak muhafızı teğmenlere kılıç ve diplomalarını verdi.

Hava Harp Okulu Marşı'nın okunmasıyla devam eden mezuniyet töreni, tören geçişi, F-4 ve F-16 uçakları ile Türk yıldızlarının gösterisiyle sona erdi.

-TÖRENDEN NOTLAR-
Hava Harp Okulu'ndan mezun genç teğmenler, törenin ardından alanın ortasına gelerek kılıçlarını birbirlerine çaktı ve mutluluklarını aileleriyle paylaştı. F-4 ve F-16 uçakları ile Türk yıldızlarının gösterisi, Cumhurbaşkanı Gül ve davetliler tarafından sık sık alkışlandı. Türk yıldızları, gösteri sırasında beyaz dumandan gökyüzünde büyük bir kalp çizdi.

Törende, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Türk yıldızlarının gösterisiyle ilgili Cumhurbaşkanı Gül ve Milli Savunma Bakanı Gönül'e bilgi verdi. Törenin yapıldığı alandaki Hava Harp Okulu binasına, ''Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye'' yazılı dev bir afiş asıldı.

Töreni, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de izledi.