Kışlalarda şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden askerlerin aileleri, yıllar süren mahkemelerden sonuç alamayınca çareyi internet sitesi açmakta buldu.
Aileler, seslerini duyurabilmek için 'mehmedim nasıl öldü' web sitesi kuruyor. Kışlada hayatını kaybeden askerlerin hayat hikâyeleri, fotoğrafları ve nasıl öldüklerine dair bilgiler sitede yer alacak. Şırnak 6. Kolordu Komutanlığı'nda görevliyken intihar ettiği iddia edilen piyade er Sedat Horuz'un ağabeyi Aydın Horuz, "Kardeşimin ölümüyle ilgili onlarca şaibe ortaya atıldı. Kimse açıklama yapmadı. Bu site ile anlatamadıklarımızı tüm Türkiye'ye duyuracağız." diyor. Kaza sonucu hayatını kaybettiği ileri sürülen Uzman Çavuş Ahmet Solgun'un babası İdris Solgun ise bu sayede kamuoyunun da bilinçleneceğini düşünüyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın rakamlarına göre, sadece 1991 ile 2002 yılları arasında 815 şüpheli ölüm yaşandı.
Gaziantep'te vatani görevini yapan Serhat Yıldız, sırtından girip karnından çıkan bir mermi ile hayatını kaybetti. Emrah Demirel'in ise Mardin'de birliğinde nöbet tutarken intihar ettiği iddia edildi. Ancak raporlar ve tanık ifadeleri bu iki askerin de şüpheli bir şekilde öldüğünü ortaya koydu. Benzer şekillerde çocuklarını kaybeden, ancak mahkemelerden sonuç alamayan birçok aile, seslerini duyurabilmek için internet sitesi kuruyor. 'nasıl öldüler' adlı web sitesi önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Sitenin yöneticiliğini oğlu Muğla'da asker olan Ümran Yurdagül üstenecek. Yurdagül, "Oğlum da aynı akıbete kurban gitmesin diye şimdiden önlemini almaya çalışıyorum." diyor. Kendisi sivil toplum aktivisti olan Yurdagül, son yıllarda kışlalarda yaşanan ölümlerin üzerinde uzun zaman çalışmalar yapmış. Çocuklarını kaybeden ailelerle sık sık bir araya gelen Yurdagül, site oluşturma fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatıyor: "Çocuğu şüpheli bir şekilde ölen onlarca aileyle bir araya geldim. Hepsi de aynı şeyi söylüyordu 'sesimizi duyuramıyoruz' diyordu. Ailelerle bir araya geldiğimiz son görüşmemizde bir site kurmaya karar verdik."
Yurdagül, 'nasıl öldüler' sitesinin çok kapsamlı bir içeriğe sahip olacağını söylüyor. Sitede, şüpheli bir şekilde ölen askerlerin hayat hikâyeleri, nasıl öldükleri, albümleri, ailesine gönderdiği mektuplar ile dava dosyalarının yer alacağını anlatıyor. Vatani görevini yaparken hayatını kaybeden askerlerin aileleri siteyle birlikte ciddi bir kamuoyu oluşturacaklarını düşünüyor.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 'doldur-boşalt' sırasında kaza sonucu hayatını kaybettiği ileri sürülen Jandarma Uzman Çavuş Ahmet Solgun'un babası İdris Solgun, "Çoğumu kaybettim, kimse el uzatmadı. Sesime kulak veren olmadı. Bu site sayesinde sesimizi duyan olur hem de kamuoyu bu konuda bilinçlenir." diyor.
Şırnak 6. Kolordu Komutanlığı'nda görevliyken intihar ettiği iddia edilen piyade er Sedat Horuz'un abisi Aydın Horuz ise "Benim yüreğim yandı. Kardeşimin ölümüyle ilgili onlarca şaibe ortaya atıldı. Kimse bize yeterli bir açıklama yapmadı. Bu site sayesinde anlatamadıklarımı tüm Türkiye'ye duyuracağız." diye konuşuyor.
Şüpheli ölüm sayısı şehit sayısından fazla
Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki şüpheli ölüm ve intihar olaylarındaki artış dikkat çekiyor. Basına yansıyan bilgilerde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden asker sayısının, şehit düşen asker sayısından fazla olduğu görülüyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın rakamlarına göre sadece 1991 ile 2002 yılları arasında kışlalarda 815 şüpheli ölüm yaşandı. İlerleyen tarihlerde bakanlıktan bu konuda verilen önergelere rağmen herhangi bir açıklama gelmedi. Daha sonra sivil toplum kuruluşlarının derlediği bilgilere göre 2007'de 23 asker şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 30 asker ise yaralandı. 2008'de şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden asker sayısı 20'yi bulurken, 11 asker de yaralandı. 2009'da şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden asker sayısı 35'e çıktı. 2010'un ilk 8 ayında ise 17 askerin 'şüpheli şekilde' öldüğü kayıtlara geçti.