20 Ağustos 2010 Cuma

A.Cengiz Savcı Öz'e Baskı Yapıyor

Kara Propaganda siteleriyle ilgili soruşturma dosyası Ergenekon Savcısı Öz’den alınmak isteniyor. 4 gün önce resmi yazı ile istenmesine rağmen Öz dosyayı vermezken, yeni iddialar gündeme geldi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da aralarında bulunduğu 19 kişinin şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldığı İnternet Andıcı soruşturma dosyasını Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’den almak için baskrı yaptığı öğrenildi. Çok sayıda gözaltı kararı çıkınca Balyoz dosyasının savcılarını dosyadan alarak operasyonları durduran Başsavcı Engin’in, aynı operasyonu Savcı Öz’e yapmak istediği ortaya çıktı.

ÖNCE TELEFONLA BASKI SONRA...
Ergenekon Savcısı Öz’e, İnternet Andıcı soruşturması kapsamında Orgeneral Iğsız’la birlikte 19 şüpheliyi ifadeye çağırmasının ardından baskı yapılmaya başlandığı öğrenildi. İfadeye çağırma işleminin hemen ardından Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın izinli olması nedeniyle vekalet eden Savcı Selim Berna Altay, dosyayı Savcı Öz’den istemiş ancak Öz vermemişti. Dosyayı göndermemekte direnmesi ve şüphelilerin ifadelerini almaya devam etmesi üzerine Başsavcı Engin’in bu süre içinde araya Başsavcıvekili Çolakkadı’yı sokarak telefonla defalarca Savcı Öz’e baskı yaptığı iddia edildi.

VEKİLİN VEKİLİNE ZORLA İMZA
Telefon baskısı ve Başsavcıvekilliğine vekalet eden isimler vasıtasıyla yapılan baskının sonuç vermemesi üzerine Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın iznini yarıda keserek Beşiktay Adliyesi’ne geldiği ve bir dizi girişimde bulunduğu ortaya çıktı. Çolakkadı’nın burada dosyanın Savcı Öz’den alınmasıyla ilgili kendisi hazırladığı bir yazıyı geçici görevle kendi yerine bakan Savcı Rasim Işıkaltın’a zorla imzalattığı öne sürüldü. Işıkaltın’ın yazıyı onaylamak istemediği ve Çolakkadı’ya ‘’Başsavcıvekili sizsiniz. İzinden dönünce siz imzalarsınız’’ dediği öne sürüldü.

GENARALLERİN DOSYASINI VER
Ancak tüm direnmelerine rağmen Çolakkadı’nın yazıyı Savcı Işıkaltın’a imzalattığı öğrenildi. Savcı Rasim Işıkaltın imzalı ve üzerinde kırmızı renkli ‘GÜNLÜK’ ibaresi taşıyan 16.08.2010 tarihli 2 sayfalık yazıda, soruşturma dosyasının generallerle ilgili kısmının Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’ya 24 saat içerisinde devredilmesi talep edildi. Ancak, savcı Öz bu yazıya rağmen ifade vermeye gelen askerlerin ifadelerini almaya devam etti ve dosyayı Başsavcıvekiline yollamadı. Tüm baskılara rağmen Savcı Öz’ün dosyayı Başsavcıvekili Çolakkadı’ya göndermeyi düşünmediği ifade ediliyor.

Andıç Gatakullisi fikri bana ait değil
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Merkez Komutanlığını telefonla arayarak ‘’Andıç Soruşturması’’ sebebiyle ifadeye çağırılan kişilerin rapor almalarını istediği haberlerinin doğru olmadığını söyledi. Engin yaptığı açıklamada, ‘’Bizim, Merkez Komutanlığını arayarak bu veya benzeri şekilde bir öneride bulunmamız kesinlikle söz konusu olamaz. Olay, İstanbul Başsavcılığının iş bölümü ve çalışma talimatları ile Adalet Bakanlığı genelgeleri doğrultusunda bazı kamu görevlileri hakkında yapılan soruşturmalarda Başsavcı Vekilinin de görevli olmasından ibarettir’’ dedi.

Cevap: ‘Bir sürü işim var’
Savcı Rasim Işıkaltın, Başsavcıvekili Çolakkadı’nın kendisine söz konusu yazıyı zorla imzalattığı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Işıkaltın “Bunları kim uydurıyor. Yok böyle bir şey. Öz’e gönderilen yazı doğru’’ dedi. Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ise Adliyeye gelişinde ‘zorla imzalattı’ iddialarıyla ilgili olarak “İzinden yeni geldim. Bir sürü işim var’’ diyerek gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.