1 Eylül 2010 Çarşamba

1997 Yılı Yüksek Askeri Şura Kararları

YÜKSEK Askeri Şura'nın üç gün süren toplantısından sürpriz çıkmadı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) 2000'li yıllara taşıyacak yeni komuta kademesi belirlendiği şurada, görev süreleri bu yıl sona eren Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanlarıyla Jandarma Genel Komutanı emekli edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na 1998'de Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın emekli olmasıyla Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı.

Şuranın 1 Ağustos Cuma günü başlayan ve dün sona eren 1997 olağan toplantısında alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayının ardından dün açıklandı. Görev süreleri bu yıl sona eren Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi'yle Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman emekliye ayrıldı.

30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç, Jandarma Genel Komutanlığı'na da Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe getirildi.

Kıvrıkoğlu'ndan boşalan 1. Ordu Komutanlığı'na 3. Ordu Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Orgeneral Boztepe'den boşalan Ege Ordu Komutanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Doğu Aktulga atandı. Aktulga'dan boşalan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na, bu yıl orgeneralliğe yükseltilen MGK Genel Sekreter Başyardımcısı Necdet Timur getirildi. Bu yıl orgeneral olan 15. Kolordu Komutanı Nahit Şenoğul da, Orgeneral Ateş'ten boşalan 3. Ordu Komutanlığı'na atandı.

Deniz Kuvvetleri'nde Orgeneral Dervişoğlu'ndan boşalan Donanma Komutanlığı'na, bu yıl oramiral olan Kuzey Deniz Saha Komutanı İlhami Erdil getirilirken, Hava Kuvvetleri'nde de bu yıl orgeneralliğe yükselen Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Ergin Celasin, Orgeneral Kılıç'tan boşalan MGK Genel Sekreterliği'ne atandı.

Karargah görevi bu yıl sona eren Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir de Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın isteği üzerine bir yıl daha aynı görevde kaldı. Orgeneral Bir'in gelecek yılki şurada 1. Ordu Komutanlığı'na atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Seneye yapılacak atamayla Orgeneral Bir'e Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yolunun da açılacağı kaydediliyor. Bir'le birlikte, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak da yerinde kaldı.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Rasim Betir ve NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök de yerlerini korudu. Şurada 30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 44 albay da general ve amiralliğe terfi ettirildi. 48 general ve amiralin rütbe bekleme süresi bir yıl uzatılırken, 41 general ve amiral de emekliye ayrıldı.

Terfiler:

* Kara Kuvvetleri Komutanlığı:

Orgeneralliğe yükselen korgeneraller:
Necdet Timur,
Nahit Şenoğul.

Korgeneralliğe yükselen tümgeneraller:
İlker Başbuğ,
Hurşit Tolon,
Oktar Ataman,
Erol Tutal,
İbrahim Tülü.

Tümgeneralliğe yükselen tuğgeneraller:
Atilla Işık,
Ergin Saygun,
Hasan Iğsız,
Hayrettin Uzun,
Dursun Bak,
Osman Pamukoğlu,
Bahtiyar Türker,
Kurtuluş Öğün,
Zafer Özkan,
Kenzi Suner,
Ayhan Taş,
Erdal Şenel.

Tuğgeneralliğe yükselen albaylar:
Muhabere Kur. Alb. Bekir Kalyoncu,
Piyade Kur. Alb. Hilmi Akın Zorlu,
Top. Kur. Alb. Kerim Şahin,
Top. Kur. Alb. Servet Yörük,
Top. Kur. Alb. Yalçın Özçer,
Piyade Kur. Alb. Aptullah Atay,
Piyade Kur. Alb. Süleyman Canpolat,
Top. Kur. Alb. Aydemir Cülcüloğlu,
Piyade Kur. Alb. Şinasi Demir,
Piyade Kur. Alb. Metin Özdeğirmenci,
Muhabere Kur. Alb. Adem Demir,
Top. Kur. Alb. Şahap Tuncer,
Top. Kur. Alb. Yalçın Pehlivanoğlu,
Piyade Kur. Alb. Ahmet Turmuş,
Top. Kur. Alb. İdris Koralp,
Top. Kur. Alb. Ercan Birol,
Piyade Kur. Alb. Recep Rıfkı Durusoy,
Piyade Kur. Alb. Vedat Şakir Korular,
Tank Kur. Alb. Zekai Babuççuoğlu,
Piyade Kur. Alb. Muzaffer Şen,
Piyade Alb. İsmail Arıcı,
Tank Alb. Şadi Öner,
İstihkam Alb. Süleyman Rıza Bülbül.

* Deniz Kuvvetleri Komutanlığı:

Oramiralliğe yükselen korgeneraller:
İlhami Erdil.

Koramiralliğe yükselen tümamireller:
Taner Uzunay.

Tümamiralliğe yükselen tuğamiraller:
Uğur Yiğit,
Lütfü Sancar.

Tuğamiralliğe yükselen albaylar:
Dz. Kur. Alb. Ahmet Feyyaz Öğütçü,
Dz. Kur. Alb. Emin Murat Bilgel,
Dz. Kur. Alb. Feridun Güray,
Dz. Kur. Alb. Cemil Şükrü Bozoğlu,
Dz. Tabip Alb. Arif Vehbi Alpman,
Yüksek Mühendis Alb. Mazlum Savaş Onur.

* Hava Kuvvetleri Komutanlığı:

Orgeneralliğe yükselen korgeneral:
Ergin Celasin.

Korgeneralliğe yükselen tümgeneraller:
İbrahim Fırtına,
Burhan Tunalı.

Tümgeneralliğe yükselen tuğgeneraller:
Salih Çetinkaya,
Yusuf Güngör,
Çetin Akyol,
Çetin Dizdar,
Bekir Dağca.

Tuğgeneralilğe yükselen albaylar:
Hava Pilot Kur. Alb. Korcan Pulatsü,
Hava Pilot Kur. Alb. Rasim Arslan,
Hava Pilot Kur. Alb. Mehmet Remzi Armen,
Hava Pilot Kur. Alb. Ahmet Ergönen,
Hava Pilot Kur. Alb. Bülent Özer,
Hava Pilot Kur. Alb. Erol Özgil,
Hava Pilot Kur. Alb. Taha İlhan,
Hava Seyrüsefer Kur. Alb. Şerif Saraoğlu,
Hava Füze Kur. Alb. Erdoğan Akçasayar.

* Jandarma Genel Komutanlığı:

Tümgeneralliğe yükselen tuğgeneraller: Mehmet Çavdaroğlu.

Tuğgeneralliğe yükselen albayler:
Jandarma Alb. Abdulkadir Eryılmaz,
Jandarma Alb. Tekin Ümit,
Jandarma Alb. Nuri Güneş.

* Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA):

Tuğgenaralliğe yükselen albaylar:
Prof. Tabip Alb. Ömer Yüksel Öztürk, Prof. Tabip Alb. Ethem Gür.
Tuğamiralliğe yükselen albay:

Prof. Tab. Alb. Ertan Demirtaş.
Görev süresi uzatılanlar

Kuvvet komutanlıklarında rütbe bekleme süreleri bir yıl uzatılan personel de şöyle:

* Kara Kuvvetleri Komutanlığı:

Korgeneraller: Teoman Erkan, Metin Sağlam.

Tümgeneraller: Kemal Yılmaz, Saim Tezcan, Orhan Tan, Erol Kırışoğlu, Utku Güney, Ayhan Cansevgisi, Kadri Özer.

Tuğgeneraller: Ünal Tamgaç, Özkan Özgün, Tuncay Özkan, Özcan Nalbantoğlu, Ahmet Oktay Üyüllü, Erdal Yurdakul, Erdal Ege, Reşat Derelli, Çağatay Titiz, Aydın Kalpakçı, Erdal Sipahi, Yavuz Ertürk, Rauf Aydın, İzzettin Gürdal, Yekta Numanoğlu, Tuncer Akçay, Oktay Alnıak.

* Deniz Kuvvetleri Komutanlığı:

Koramiral: Aydan Erol.

Tuğamiraller: Nafiz Kartal, Yalçın Ertuna, Ömer Esentürk, Orhan Aydın, İlter Güven, Ersin Güler.

* Hava Kuvvetleri Komutanlığı:

Korgeneraller: Vural Avar, Cumhur Asparuk.

Tümgeneraller: Mete Ayken, Şevket Turan, Aydın Okan.

Tuğgeneraller: Kaynak Tümer, Selahattin Şener.

* Jandarma Genel Komutanlığı:

Tümgeneraller: Turhan Bedirhan, Yusuf Soybaş.

Tuğgeneraller: Uğur Çevik, Mehmet Volkan, Ali İhsan Güvener, Şakir Altınbaş, İsmet Yediyıldız.

* GATA:

Tuğgeneral: Çetin Harmankaya

Emekli olan ünlü isimler
Şurada, orgenerallik ve oramirallik sırasında bulunan bazı komutanlar da emekli edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda geçen yıl rütbe bekleme süreleri bir yıl uzatılan Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı'yla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Korgeneral İzzettin İyigün emekli edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Ramazan Özşahin'le 2. Kolordu Komutanı Hasan Muratlı da emekli edilen isimler arasında.

Hava Kuvvetleri'nde Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Sebahattin Çatırel, Deniez Kuvvetleri'nde de Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Ekmel Totrakan emekliye sevk edildi.

76 personel uzaklaştırıldı
Şurada terfi ve atamaların yanısıra, "disiplin ve ahlaki durumları" nedeniyle 365 personelin durumları görüşüldü ve 76 subay ve astsubay da ordudan uzaklaştırıldı. 73'ü şeriatçı faaliyetlere karışan subay ve astsubaylardan oluşan 76 kişiden ikisi "köstebek skandalı", biri de çete olaylarına karıştığı için TSK'dan uzaklaştırıldı. Şurada ele alınan 289 dosyanın da, Aralık toplantısında yeniden ele alınacağı öğrenildi.

İrticai faaliyetleri nedeniyle atılan personel arasında, Tabip Albay Ahmet Alper, Tabip Albay Mustafa Kahramanyol ve Hakim Albay Hasan Tüysüzoğlu gibi yüksek rütbeli subaylar da yer aldı.

Yeni komutanların portreleri:
* Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu: 1934'te Bozüyük / Bilecik'te doğdu. 1955'te Kara Harp Okulu, 1957'de Topçu Okulu'ndan, 1967'de Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. 1980'de tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbeyle 3. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı, 11. Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1984'te tümgeneral oldu ve NATO LSE Kurmay Başkanlığı'yla 9. Piyade Tümen Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1988'de korgeneralliğe yükseldi. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı, Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 5. Kolordu Komutanlığı yaptı. 1993'te orgeneral oldu. Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ardından 1. Ordu Komutanlığı'na getirildi. Bu yıl da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı.

Olcay Kıvrıkoğlu'yla evli olan Kıvrıkoğlu, bir çocuk babası ve İngilizce biliyor.

* Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu: 1936'da İzmit'te doğdu. 1957'de Deniz Harp Okulu'ndan, 1959'da Deniz Sınıf Okulu'ndan, 1967'de de Deniz Harp Akademisi'nden mezun oldu. 1981'de tuğamirelliğe, 1987'de tümamiralliğe, 1991'de de koramiralliğe terfi etti. MGK Genel Sekreterliği, Deniz Kuvvetleri Komuatanlığı Kurmay Başkanlığı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1995'te oramiralliğe yükseltilerek Donanma Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos'ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna oturacak.

Gülsüm Türkan Dervişoğlu'yla evli olan Oramiral Dervişoğlu 2 çocuk babası, İngilizce ve Fransızsca biliyor.

* Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç: 1936'da İstanbul'da doğdu. 1957'de Hava Harp Okulu'nu, 1958'de Uçuş Okulu'nu, 1968'de de Hava Harp Akademisi'ni bitirdi. 1980'de tuğgeneral, 1985'te tümgeneral, 1989'da da korgeneralliğe yükseldi. Bu rütbeyle Hava Kuvvetleri Tetkik Kurulu Başkanlığı, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı ve Hava Eğitim Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1995'te orgenarliliğe terfi ederek, MGK Genel Sekreterliği'ne atandı. Refahyol döneminde gerçekleştirilen tarihi 28 Şubat MGK'sından sonra adı sıkça gündeme geldi. 30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı.

Ayla Kılıç'la evli olan Orgeneral Kılıç 2 çocuk babası ve İngilizce biliyor.

* Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe: 1937'de İstanbul'da doğdu. Kara Harp Okulu'ndan 1957'de, Piyade Okulu'ndan 1959'da, Kara Harp Akedemisi'nden de 1968'de mezun oldu. 1982'de tuğgeneralliğe, 1986'da tümgeneralliğe, 1990'da da korgeneralliğe terfi etti. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Personel Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1994'te orgeneralliğe yükseldi. Bu rütbeyle 2. Ordu ve Ege ordu komutanlıklarında bulundu. 30 Ağustos'ta Jandarma Genel Komutanlığı görevini Orgeneral Koman'dan devralacak.

Afifi Boztepe'yle evli olan Boztepe, bir çocuk babası ve Almanca biliyor.
***

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesinin değiştiği 1997 Ağustos Yüksek Askeri Şura toplantısında 76 subay ve astsubayın da ordudan ihraç edilmeleri kararlaştırıldı.


Ordudan ihraç edilen subayların listesi şura toplantısı devam ederken kamuoyuna maloldu. İhraç edilen personelin bir bölümünün mesnetsiz iddialarla ihraç edildiklerinin belirtildiği listede aşağıdaki isimler yeraldı. Tabib Albay Ahmet Alper,
Tabip Albay Mustafa Kahramanyol,
Hakim Albay Hasan Tüysüzoğlu,
Hakim Yarbay Hüseyin Pala,
Öğretmen Binbaşı Sakin İlday,
Öğretmen Binbaşı Ali Sefer Demirci,
Topçu Binbaşı Mustafa Toygar,
Piyade Yüzbaşı Erol Gündüz,
Topçu Yüzbaşı Tuğrul Ilıkkan,
Topçu Yüzbaşı Mehmet Güç,
Topçu Yüzbaşı Ercan Tatlı,
Öğretmen Yüzbaşı Murat Akkaya,
Tabip Yüzbaşı Özdal Etlik,
Tabip Yüzbaşı İsmail Yavaş,
Hakim Yüzbaşı Ramazan Toprak,
Hakim Yüzbaşı Kemal Urhan,
Hakim Yüzbaşı Ali Büyükadalı,
Piyade Üsteğmen Yalçın Akyüz,
Topçu Üsteğmen Ali Osman Karakaş,
Hava Savunma Üsteğmen Hakan Üzmezoğlu,
Öğretmen Üsteğmen Ahmet Çalım,
Hakim Üsteğmen H.İbrahim Arıkan,
Tankçı Başçavuş Servet Kurt,
Tankçı Başçavuş Abdulcelal Başkaya,
Topçu Başçavuş Mehmet Konmaz,
Muhabere Astsubay Kd. Çvş.Musa Çakan.