23 Eylül 2010 Perşembe

Orgeneral'in Uçağı Bile Bile Düşürüldü

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'le ilgili tartışmaya düşen uçakla ilgili bilirkişi raporunu hazırlayan heyetin başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel de katıldı.

Olayın kesinlikle buzlanma, pilotaj, motor ve dizayn hatasından kaynaklanmadığını belirten Yüksel, "Uçak bal gibi düşürüldü, hiç şüphem yok." dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden emekli olan Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, Eşref Bitlis'in uçağının bir gün önce test edildiğine ve hangara çekildiğine dikkat çekerken, bilirkişi raporunda yer alan ve kazadan bir gün önce hangarda nöbet tutan erin ifadelerini hatırlattı. Yüksel, askerin bir rütbelinin gece geç saatlerde hangara geldiğini söylediğini aktardı.

Yüksel, "O günün gecesi nöbet tutan bir er, raporda ismi var. Diyor ki: 'Karargah tarafından bir üniformalı pilot, bir astsubay geldi. Parolayı sordum bildi, işareti sordum bildi, benden üst personel olduğu için girişine izin verdim. Ben şu ana kadar kaç zamandır burada nöbet tutarım, bu saatlerde burada hiç kimseyi görmedim.' diyor." ifadelerini kullandı.

Kazada uçağın iki motorunun 50 saniye arayla aynı arızayı verdiğini belirten Yüksel, bunun milyonda bir ihtimali olduğunu dile getirdi. Yüksel, "Havacılıkta bütün motorlar arızalanır mı? Arızalanır. Aynı anda arızalanır mı? Arızalanır. Fakat her zaman bir motor arızasına göre proje yapılır ve hesap yapılır. 4 motorlu bir uçağın iki motorunun aynı zamanda arızalandığı zaman ne olacak? O dikkate bile alınmaz. Hele böyle bütün motorlar aynı anda aynı arızayı versin, böyle şey görülmedi denebilir. Ama bu şartlar altında olay gerçekleşmiş. İki motor aynı anda 50 saniye arayla büyük çapta arızalanıyor. Öyle azıcık basınç düşmesi falan değil. Sabotaj arızası olabileceğini raporda belirttik."

Uçağın her yerinin sağlam olduğunu tek arızanın ise motorda görüldüğünü anlatan Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü: "Uçak sağlam, her şeyi sağlam. Motoru yok edildi, güç yok. Eğer hiç olmazsa birinde olsaydı. İkisine birden yapılmış. İkisinin de aynı anda olması. 50 saniye nedir? Hatta 50 saniye nedir biliyor musunuz? Siz onu görüp de eyvah dediğiniz anda ondan birkaç saniye sonra bitmiştir olay. Aradaki şeye intikal ve intibak zamanı deriz. Bu kısa zaman içerisinde iki motorun da bu şekilde yok edilmesi, patlatılmış olması."