30 Eylül 2010 Perşembe

Emekli Koramiral'den sualtında sanat

Türkiye’nin ilk sualtı ressamı olan eski Güney Deniz Saha Komutanı, emekli Koramiral Ekmel Totrakan’ın, denizin altında yaptığı resimlerden oluşan “Sessiz Dünyada Sanat” adlı 6. kişisel sergisi Nilüferlilerle buluştu.

Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi’nde gerçekleşen sergi açılışına çok sayıda Nilüferli sanat sever katılırken, su altı ressamı Ekmel Totrakan’ın yaptığı birbirinden güzel tablolar ise görülmeye değerdi. Sergi açılışında konuşan Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Sami Kahveci, böyle bir sergiyi Nilüfer’de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Sanata ve sanatçıya olan desteklerinin devam edeceğini söyleyen Kahveci, “Böylesi sıra dışı bir sanata imza atarak su altındaki güzellikleri su altında tabloya aktararak bizlere sunan emekli paşamız Ekmel Totrakan’a çok teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra konuşan Ekmel Totrakan ise sergiyi iki yıl önce kansere yenik düşen sualtı belgeselcisi ve yakın dostu Haluk Cecan’ın anısına ithaf ettiğini belirterek, “Sevgili Haluk, için rahat olsun. En azından arzunu yerine getirdim. Beni böyle bir güzelliğe yönlendirdiğin için bu üçüncü sergiyi de sana ithaf ediyor, hatıran önünde saygı ve özlemle eğiliyorum” dedi. Su altı ressamı Ekmel Totrakan, Antalya, Bodrum ve Çeşme açıklarında su altında yaptığı tabloları, özel olarak hazırlanan bir tuval üzerinde, fırça yerine ıspatula ile gerçekleştirdiğini belirtti. Totrakan, konuşmasının ardından davetlilere su altında yaptığı yağlıboya tabloları gösteren kısa bir de film izletti. Bu arada Ekmel Totrakan’ın, resim yaparken çekilen filminin CD’leri ve şiir kitabı geliri sosyal sorumluluk projelerine aktarılmak üzere satışa sunuldu. Türkiye’nin ilk sualtı ressamı olan Ekmel Totrakan’ın birbirinden güzel 35 eseri 15 gün süreyle Konak Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.