30 Eylül 2010 Perşembe

'YAŞ' Kararlarına 'Balyoz' Mu İnecek?

YAŞ'da terfi alamayan iki general ve bir amiralin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) açtığı davada sona doğru yaklaşılıyor.

AYİM başsavcısının, terfi alamayan Balyoz davası sanıklarından tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun itirazlarının haklı olduğu şeklinde mütalaa verdiği belirtiliyor. Asıl karar ise Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından AYİM'ye gönderilen savunmaların ardından alınacak. Konuyu değerlendiren eski AYİM hakimi Yarbay Veysi Savaş, YAŞ kararlarına mahkeme yolu kapalı olduğu için söz konusu generallerin farklı bir yol izlediğinin altını çiziyor.

Davanın YAŞ'taki üçlü kararnamenin iptal istemi ile açıldığını belirten Savaş, "Bu hukuka aykırı anayasa hükmünü dolaylı olarak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi aşacaktır. Sanırım YAŞ kararını değil kararnameyi inceliyorum diyecektir. Nihai karar mercii olma avantajını kullanıp, iptal kararı verecektir." ifadelerini kullanıyor. Savaş, Balyoz soruşturmasında haklarında yakalama kararı çıkan ve hakkında hükümeti devirme suçu iddiası ile dava açılan sanıkların terfi durumlarının YAŞ'ta ele alınmasının da hukuki olmadığını dile getiriyor. Hâkim Savaş, "YAŞ toplantısında durumlarının görüşülmemesi gereken kişilerin, terfi listesine alınıp puan verilmesinin senaryonun uygulaması olduğu şimdi dava açılması ile daha iyi anlaşıldı." değerlendirmesinde bulunuyor.

Ortada bir oyun olduğunu düşünen Savaş, bu üç generalin de haklarındaki iddia ve soruşturmalara rağmen terfi edecek sıraya alınmalarını da planlı bir senaryonun parçası olarak nitelendiriyor. Savaş, davacıların terfi etmesi durumunda AYİM'nin 'komik ve taraflı' bir konuma düşeceğini kaydediyor. Savaş şöyle devam ediyor: "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin Yüksek Askerî Şûra'nın terfi kararlarının Anayasa hükmü gereği yargı bağışıklığı sebebiyle inceleme yetkisi bulunmamaktadır. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin bu davaları ilk inceleme sonucu inceleme kabiliyeti bulunmadığından reddetmemesi ilk bakışta bir danışıklı dövüşü çağrıştırmaktadır."