21 Eylül 2010 Salı

Taylan Özgür Ankara'da anılacak

Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Taylan Özgür katledilişinin 41. yılında anılacak. İlk anma 23 Eylül Perşembe günü saat 12.30'da Cebeci Asri Mezarlığı’nda, ikinci anma ise aynı gün saat 19.30’da ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde yapılacak.

23 Eylül 1969'da İstanbul Üniversitesi çıkışı Beyazıt Meydanı'nda öldürülen 68 Gençlik Hareketi'nin liderlerinden ODTÜ öğrencisi Taylan Özgür, ölümünün 41. yılında Ankara’da yapılacak etkinlikle anılacak.

Taylan Özgür, Cebeci Asri Mezarlığı’nda 24 Aralık 1970'de Ankara'da Fen Fakültesi önünde katledilen devrimci öğrenci Nail Karaçam yatıyor. Taylan Özgür, vasiyetinde Denizler’inde kendi yanına gömülmesini istemiş ve buna istinaden mezarının yanındaki 3 mezar yeri de satın alınmış. Ancak Taylan Özgür’ün vasiyeti bu güne dek yerine getirilebilmiş değil.

40 yıllık sessizlik
Genelkurmay Başkanlığı, Taylan Özgür'le ilgili sessizliğini ancak cinayetin 40. yılında bozmuştu. Genelkurmay, katilin 1969'da üstteğmen, 1990'da üstdüzey general olduğu iddiasıyla ilgili “Genelkurmay Başkanlığınca yapılacak bir işlem bulunmadığı anlaşılmaktadır” demişti.

Başından beri cinayetin aydınlatılması için büyük bir mücadele veren Taylan Özgür'ün ablası Hale Özgür Kıyıcı'nın tarifine uyan üst düzey generaller dikkat çekici. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon, '62 mezunlarının en ünlüleri. '65'in en ünlüleri ise, Yeni Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'na kadar yükselen Engin Alan.