29 Eylül 2010 Çarşamba

O hakim toprağa verildi

17 yaşındaki Erdal Eren’in idamına karşı çıkan emekli Hakim Tuğgeneral Erkan toprağa verildi

12 Eylül darbesinin en tartışmalı idam kararlarından biri olan 17 yaşındaki Erdal Eren’in asılmasına 15 askeri hakim içinde karşı çıkan 2 kişiden biri olan eski Askeri Yargıtay Başkanı Emekli Hakim Tuğgeneral Hakkı Erkan vefat etti. Askeri Yargıtaydan yapılan yazılı açıklamaya göre, emekli Hv. Hakim Tuğgeneral Hakkı Erhan (1950-2), 1971 yılında askeri Yargıtay Üyesi seçilerek 1980-1984 yılları arasında Askeri Yargıtay 3. Daire Başkanlığı, 1984 yılında Tuğgeneralliğe terfi ederek 1984-1986 yılları rasında Asker Yargıtay İkinci Başkanlığı, 1986-1988 yılları arasında Askeri Yargıtay Başsavcılığı ve 1988-1989 yılları arasında Askeri Yargıtay Başkanlığı yaptı.

Hakkı Erkan, Erdal Eren’e Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından verilen idam kararını bozan Askeri Yargıtay 3. Dairesi kararına Askeri Yargıtay Başsavcılığı’nın yaptığı itirazı görüşen Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nda görev yapmıştı. Erdal Eren’e verilen idam cezası 15 kişilik heyette 2 muhalif üyenin oyuna karşı 13 üyenin kararıyla onanmıştı. Karara karşı çıkan üyeler Hakkı Erkan ve Erdoğan Başhekim Erdal Eren’e, o dönem yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu’nun mahkemenin cezada takdiri indirim yapmasını öngören 59. maddesinin uygulanması gerektiğini belirtmişlerdi. Bu üyelerin görüşü kabul edilseydi Eren, idam edilmeyecek ve cezası müebbet hapis cezasına çevrilecekti. Bu durumda Eren, 1991’deki afla serbest kalacaktı.

İzmir’de defnedildi
Ankara ’da vefat eden Erkan’ın cenazesi, dün İzmir Bostanlı Beşikçioğlu Camisi ’ne götürüldü. Cenazeye oğulları Serdar ve Rıfat Erkan ’ın yanısıra Hava Eğitim Komutan Yardımcısı Tümgeneral Hasan Küçükakyüz ve Hava Eğitim Kurmay Başkanı Recep Yüksel de katıldı. Öğle namazının ardından cenaze namazı kılınarak askeri tören düzenlendi. Erkan ’ın cenazesi, törenin ardından Doğançay Mezarlığı ’na defnedildi.