24 Eylül 2010 Cuma

Heron Dosyası Van Ağır Ceza'da

Heron skandalı ile ilgili şehit ve gazi ailelerinin şikayetlerini inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkisizlik kararı verdi.

Konunun olay yerine bakan Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca incelenmesi gerektiğini bildirdi. Balyoz soruşturmasına bakan İstanbul Beşiktaş Özel Yetkili Savcısı Mehmet Ergül, verilen suç duyurusu dosyasını 30 gün inceledikten sonra "yetkisizlik" kararı vererek dosyayı Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Savcı Ergül, şehit ailelerinin suç duyurusunda bulunduğu iddiaların Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetki sınırları içerisinde olduğuna karar vererek, dosyayı Van'a gönderdi. Savcının verdiği kararın olumlu olduğunu söyleyen hukukçular, 'askerî savcıların bu soruşturmada görevsiz olduğu yönünde karar verilmiştir' diyor. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Mayıs 2009 tarihinde Çukurca Hantepe mevkiinde mayın patlaması sonucu 7 askerin şehit olduğu mayınların TSK'ya ait olduğunu ortaya çıkartmıştı. Ailelerin şikayetini dikkate alan Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakkâri Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es arasındaki internete düşen ses kayıtlarını delil olarak kabul etmiş ve soruşturmayı derinleştirerek mayınların TSK'ya ait olduğuna karar vermişti.

Şehit ailelerinin hukuk mücadelelerine destek veren Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, savcının yetkisizlik ve görevsizlik kararı vererek dosyayı askerî savcılığa göndereceği yönünde endişelerinin olduğunu fakat verilen kararda dosyanın sivil savcıya gönderilmesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyor. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Heron görüntüleri ve baskınlarda yaşanan ihmallerde etkili ve yetkili soruşturma yapacağına inandıklarını belirten Özkan, Genelkurmay'ın bugüne kadar yaptığı açıklamalarda ihmallere sahip çıktığını ifade etti. "Hantepe'de yoğun sis ve toz bulutu vardı. O yüzden yardım zamanında ulaşmadı" iddialarının Meteoroloji'nin bölgeyle ilgili verdiği raporda yalanlandığını vurgulayan Özkan, "Ortada birçok delil ve tanıklar varken cumhuriyet savcılarının hızlı bir soruşturma yapacaklarını umut ediyoruz." diyor. Avukat Cüneyt Toraman da, savcıların bir dosya hakkında ilk önce hangi mahkemenin görevli olduğuna baktığını belirterek, İstanbul özel yetkili savcısının kararının askeri mahkemenin bu konuda görevsiz olduğu anlamı taşıdığını vurguluyor. Suç duyurusu dosyasında Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe baskınlarında örgütsel yanının olabileceğini iddia eden Toraman, "Savcı olaylarda örgütsel bir bağ tespit ederse ve bu örgütlerin Ergenekon ve Balyoz davaları ile bağlantısı ortaya çıkarsa dosya tekrar İstanbul özel yetkili savcılara gönderilir." açıklamasında bulundu.