Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesiyle umutlanan YAŞzedeler Genelkurmay Başkanlığı'nın talimatıyla şoka girdi. YAŞ mağdurları, Genelkurmay Başkanlığı'nın, TSK'dan ihraç edilen askeri personelin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne yapacağı başvuruların reddedilmesi talimatı verdiğini iddia ettiler.
YAŞ mağdurları, anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle haklarını aramaya hazırlanırken Genelkurmay Başkanlığı'nın şok talimatıyla sarsıldı. Anayasa değişikliğinin yürülüğe girmesiyle birlikte yargıya gitmeye hazırlanan YAŞzedeler, Genelkurmay Başkanlığı'nın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne, YAŞ kararlarıyla TSK'dan ihraç edilen subay ve astsubayların dilekçelerini kabul etmemesi yönünde talimat verdiğini iddia ettiler.
Kendileri hakkında ayırma sicili düzenleyen sicil amirlerinden başlayarak ordudan ihraç edilmelerine sebep olan tüm yetkililer hakkında tazminat davası açmaya hazırlanan YAŞ mağdurları, askeri değil sivil mahkemelerde davalarının görülmesini istedi.
ÇOK ENDİŞELİYİZ
ASDER Ankara Şubesi Başkanı emekli binbaşı Şahin Akdoğan, anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte YAŞ mağdurlarının umutlandığını söyledi. Akdoğan, "Ancak bu umudumuz Genelkurmay Başkanlığı'nın şok bir talimatıyla yerini endişeye bıraktı. Anayasa değişikliği ile yargı yolu açılan YAŞ kararları hakkında dava açmaya hazırlanıyoruz. Ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın, bizim davalarımızın reddedilmesi için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) talimat verdiğini duyduk. Bu duyum bizi çok endişelendiriyor. Bu mahkeme benim atılmama hukuki göz yummuş, dava açmama rağmen, şimdi böyle bir talimat verildiği söyleniyor. Ben açıkça söylüyorum. Bu mahkemeye güvenmiyorum. Sivil mahkemede dava açmak istiyoruz" dedi. Emekli Binbaşı Cüneyt Demircan'da YAŞ kararlarıyla haksız ve hukuksuz bir şekilde ordudan tasfiye edildiklerini belirterek, "Eroin esrar, fuhuş gibi suçlardan atılanlar ile bizi aynı kategoriye koyup TSK'dan ihraç ettiler. Böylece bize yol açılırsa bak diğerleri de mahkemeye başvurur dediler. Amaçları bizim hakkımızda yapılacak bir düzenlemeyle işin çok karışık hale geleceğini ortaya atmaktı" şeklinde konuştu.
GENELKURMAY TEHDİT ETTİ
Yüksek Askeri Şûrâ kararıyla ordudan ihraç edilen Emekli Binbaşı Şahin Akdoğan, bilgi edinme kanunundan faydalanarak Genelkurmay Başkanlığı'ndan "TSK'dan ilişiğinin kesilmesine" verilen cevapta kendisinin ismini ilk kez duyduğu bir tarikat mensubu gibi gösterildiğini söyledi. Akdoğan, Genelkurmay Başkanlığı tarafından başvurusuna verilen cevabi yazıda bu bilgilerin paylaşılması durumunda hakkında yasal işlem yapılacağına ilişkin "tehdit içerikli" olduğunu söyledi.
YAŞZEDELER strateji belirledi
Yüksek Askeri Şûrâ kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilen subay ve astsubayların kurduğu Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) hafta sonu anayasa değişikliği ile ilgili bir toplantı yaptı. Toplantıda, ordudan ihraç edilmelerine sebep olan tüm yetkililer hakkında tazminat davası açılması ve bu konudaki işlemlerin tek elden yürütülmesi görüşü ağırlık kazandı.