29 Eylül 2010 Çarşamba

Özal'dan çok konuşulacak açıklama

TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan Ahmet Özal, Turgut Özal suikastı ve ölümü üzerindeki şüphelere ilişkin Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı.

Pazartesi günkü savcılık ifadesinden sonra ilk kez konuşan Özal'ın açıklamaları yenilir yutulur cinsten değil. İşte o açıklamalar:

'SUİKASTI EN İYİ BİLENLER AHMET SELÇUK VE BÜLENT ŞEMİLER'
"O dönemde Başbakanlık müsteşarı Ahmet Selçuk ve Emlak Bankası Genel Müdürü Bülent Şemiler'in babam tarafından görevlendirilerek İsviçre'de çalışmalar yaptıkları, bilgi ve isimlere ulaştıkları hatta bu bilgilerin İsviçre İstihbarat Örgütleri tarafından tespit edilip verildiğini biliyorum. Ahmet Selçuk'un İsviçre'de yaptığı araştırmabankahesapları, para hareketleri, para transferlerini de kapsıyordu. Bu işi en iyi çözenlerden bütün bilgilere belgelere vakıf olan kişilerden biri Eski Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Selçuk'tur. Bir diğeri de dönemin Emlak Bankası Genel Müdür Bülent Şemiler'dir. Bunlar çok iyi bilirler bu konuyu."

'SUİKASTA PARTİ İÇİNDEN DESTEK VARDI, CEMİL ÇİÇEK'İN BANA SALDIRISI BUNUNLA BAĞLANTILI OLABİLİR'
'Babama o günkü kongrede oturması için her zamanki yerinde değil yerde herkesin içinde bir koltuk ayırmışlardı. Bunun kimin ayarladığını bilmiyorum onu artık savcılık bilecek. O koltuklara oturmuş olsalar Kartal Demirağ'ın ateş etme mesafesi 30 santime kadar düşerdi. Koltuklar neden oraya kondu? Bu alışılmış bir şey değil. Bunların araştırılması gerek'. Rıdvan Memi'nin kongre günü bazı milletvekillerinin kapı güvenliğini gevşetmesi için Mustafa Kalemli'ye baskı yapıldığı duyumunu sorması üzerini bu bilgiyi doğrulayan Ahmet Özal, "O milletvekilleri kimdi, dedi ve sözü kendisini mezar ticareti yapmakla suçlayan Cemil çiçek'e getirdi, "Şimdi de o dönemde babamla çalışmış bazı isimler bugün bana karşı çok saldırganlar. ÖrneğinCemil Çiçekbana neden bu kadar agresif davrandı bilmiyorum" Rıdvan Memi "Bu iki olay arasında bağlantı olabileceğini mi düşünüyorsunuz" sorusuna Özal, "Olabilir, savcıların araştırması gerekiyor, Bazı ANAP kökenli milletvekilleri bir araştırma komisyonu kurulmasını istemeyeceklerdir. Kendilerine sormak lazım özellikle babamın suikastıyla ilgili sormak lazım neden bu kadar rahatsız oluyorlar ve agresifler. Ölümüyle ilgili kendisi açıklama yapıyor zehirlenme yoktur eceliyle ölmüştür diye. Sen otopsi mi yaptın? Sen doktor musun? Bunlar suikastın parti içinden desteklendiği iddiasıyla birlikte de okunabilir. Hiç belli olmaz bu işler" yanıtını verdi. Özal'ın dikkat çektiği bir başka konu: "Kartal Demirağ kongre salonuna silahla girmedi. Çünkü silahla giremezsiniz kongre salonuna. O silah o salona kim tarafından ve nasıl sokuldu savcılık bunu da araştıracaktır. Bu büyük bir soru işareti"

'KORKUT ÖZAL BAZI ŞEYLERİ BİLİYOR AMA KONUŞMUYOR'
'Ben 1998 yılında babamın kanının hastaneden kaybolmasından sonra suikastı araştırmaya karar verdim. Suikast ve ölüm ilişkisini sorgulamaya başladım. Ben 1999'da milletvekili olduğumda babamın suikastını ve ölümünü araştıracak bir komisyon kurulması için önerge verdim. Hiçbir hükümet buna önem vermedi. Hiçbir iddia kaale alınmadı. Korkut amcam da bazı şeyleri biliyor ama konuşmuyor. Birilerinin konuşması gerekiyor. Bunların artık konuşulma zamanı geldi.

'TURGUT SUNALP'İ DESTEKLEYEN BAZI ASKERLER 'BU ADAM (ÖZAL) YOK EDİLMELİ' DEDİLER'
"83 seçimlerinde hiç kimse Turgut Sunalp'ın MDP'si karşısında babamın partisine şans tanımıyordu. Ama babam yüzde 46-47 oy alınca bazı toplum mühendisleri yanlış yaptıklarını anladılar o yanlış nasıl düzeltilebilir, bu adam ortadan yok edilmesi lazım dediler. Maalesef TSK içinde kendinde yasaların vermediği güçler olduğunu düşünen insanlar vardır. Bunların temizlenmesi lazım. Çünkü bunlar kendi kendilerine toplum mühendisliği yaparlar. Babam Necetler olayı ile komuta kademesine müdahale etmeseydi 2000 yılına kadar genel kurmay başkanlarının kim olacağı planlanmıştı. Bu zincir kırılmasaydı Sabri Yirmibeşoğlu Paşa genel kurmay başkanı olacaktı."

'BABAMLA YAKIN OLAN HİRAM ABAS ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE SUİKASTI ARAŞTIRIYORDU'
"Babam MİT'in sivilleşmesi için çok uğraşmıştı. Belki bugün inkar edilen JİTEM'de bu nedenle kurulmuştu daha sonra. Ben hiç bunu düşünmemiştim ama Hiram Abas'ın kendi başına gelenleri de hesaba kattığımızda babamın suikastı MİT'e yaklaşımıyla ilgili de olabilir. İhtimaldir. Hiram Abas öldürülmeden önce babama yapılan suikastı araştırıyordu. Hiram Abas iyi bir araştırmacıydı ve babama çok gidip gelirdi. Babama buna gerek olmadığını söyleyenler de vardı çevresinde."

'EROL SİMAVİ İSMİNİ İSVİÇRE İSTİHBARATI VERDİ, BİR GAZETECİ, BİR İŞADAMI VE BİR ASKER DAHA VAR'
"Ben Erol Semavi ismini rahmetli babamdan duydum. İşin içinde olduğuyla ilgili. Ancak işin hangi boyutunda yer aldığı İsviçre İstihbaratından alınan bilgiler açıklandığında daha net ortaya çıkar. Erol Simavi ismi İsviçre İstihbaratının verdiği birkaç isimden biriydi".. Rıdvan Memi'nin diğer isimler kimdi sorusuna yanıt vermek istemeyen Özal, Memi'nin "Bunlar bir asker, bir medya mensubu, bir işadamı mıydı" sorularına "Evet" yanıtını verdi ve bu isimleri savcıyla paylaştığını söyledi.

'ÖZKÖK PATRONUNUN GAZETECİLİK DIŞI İŞLERİNİ BİLDİĞİNDEN RAHATSIZ OLDU, MESELA KAÇAKÇILIK'
"Ertuğrul Özkök, Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı'nın yazdıklarına anlam vermek çok zor. Sizi ilgilendiren bir konu yokken bir anda oraya buraya zıplamaya başlıyorsanız bunun bir nedeni olmalı. Sen savcıdan daha çok şey mi biliyorsun. Eğer bu bahsedilenlerin gerçek olduğu ortaya çıkarsa utanmayacak mısın. Neden savunduğunu anlatabilecek misin millete. Bunlar patronlarının gazetecilik dışında başka işlerini de biliyorlardır belki rahatsız oldukları budur. Mesela Türkiye'deki kaçakçılık işleriyle ilgili bilgileri olabilir."

'1993 YURTDIŞINDAN YÖNLENDİRİLEN JİTEM, ERGENEKON, DERİN DEVLETİN ESERİ, SUİKASTÇILAR DA BUNUN İÇİNDE'
"Suikastın arkasındaki kişilerin 1993 yılına kadar bu işin peşini bırakmadıklarını düşünüyorum. Eğer bir komisyon kurulacaksa Özal'ın ölümüyle ilgili muhakkak suikastla beraber kurulması gerektiğini her zaman söyledim. Tek başına birinin incelenmesi bir şey ifade etmez. 1993 yılında ölümünden önce babamla en son Türkmenistan'da birotelodasında görüştüm. Bana aynen şunu söyledi, "Ben döndüğümde bir siyasi risk alarak bu PKK ve Kürt meselesini çözeceğim". Bunu nasıl yapacağını dönünce açıklayacaktı. Ama benim bildiğim kadarıyla Eşref Bitlis Paşa'yla PKK meselesini barışçıl ve demokratik yollarla çözecekti. Hatta rahmetli Uğur Mumcu da bugün Başbakan'ın söz ettiği PKKErgenekonilişkisini çözmeye çalışıyordu..1993 yılı Türkiye'de barışı yok etmek isteyen bir yapının eseridir. Bana göre bu yapı yurtdışından yönlendirilen veya idare edilen kimilerinin derin devlet dediği, kimilerinin Ergenekon dediği, kimilerininJİTEMdediği bir yapıdır. Ben o işlerin arkasından bu yapının çıkacağına yüzde yüz eminin. Babama suikastı organize edenler kesinlikle 1993'te yaşananların da içindedir."

'ÖZAL HACETTEPEYE DE HEMEN GÖTÜRÜLMEDİ, ARABA YARIM SAAT GEZDİRİLDİ'
"Babam o gün hastaneye arabayla götürülüyor, ambulansla değil. O gün köşkte doktor ve ambulans yok oluyor. Yani 24 saat doktor ve ambulans olması gereken köşkte o gün bunlar yok. Araç GATA'ya götürülürken yoldan döndürülüyor ve yarım saat yolda kaybediliyor. Dolaştırıyorlar arabada rahmetliyi. Bunların soruşturulması lazım. Kimin döndürdüğünün soruşturulması lazım. Bir de kanın kaybolması meselesi var tam bir felaket. Hacettepe kanı bizde gelin alın diyor ertesi gün kan kayboldu kusura bakmayın diyorlar. Ondan sonra benim şüphem arttı zaten."

'BABAM HER ŞEYİ KASETLERE OKUDU, 3-4 AY SONRA YAYINDA, ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ'
Özal'ın saç tellerinin analiz edildiğine dair basında bugüne kadar çıkan haberleri yalanlayan Özal, "Babamın saç telleri kesinlikle analiz edilmedi. Otopsiyi annemin engellediği iddiası da doğru değil" dedi. "3-4 ay sonra babamın kasetlere okuduğu doğum yılından 1992 yılı sonuna kadar yaşadığı bütün olaylar ve perde arkaları yayınlanacak. Bana vasiyeti ben öldükten en az 15-20 yıl sonra yayınla. Çok şaşıracağınız şeyler var. Diyor ki notlarında artık Türkiye'nin kalkınmasını hiç kimse engelleyemez, ancak kötü siyasetçiler yavaşlatır. AP'nin kuruluşunda yaşanan enteresan siyasi olaylar, Ecevit ile 1977'de yaptığı görüşmeler, Ecevit'in kendisine ekonomiden sorumlu bakanlık teklifi... Sikastı ile ile ilgili bilgiler de var..."