22 Eylül 2010 Çarşamba

İşte TSK'nın "öldürmeyen" yeni silahı

İHA'nın ardından, 'Öldürücü Olmayan Silahlar Projesi' TSK envanterine girmeyi bekliyor.

TSK, İHA'nın ardından yerli savunma sanayiinin üzerinde çalıştığı bazı projelere de envanterlerinde yer vermeye hazırlanıyor. Bu çerçevede, Milli Savunma Bakanlığı'nın üzerinde uzun süredir çalıştığı 8 AR-GE projesi tamamlandı. Projeler içinde en dikkat çekici olanlardan biri de silahlar konusunda oldu. 'Öldürücü Olmayan Silahlar Projesi'nde milli tasarım tamamlandı. Kısa sürede üretim aşamasına geçilerek, bu silahların TSK envanterine girmesi bekleniyor. Başta terörle mücadele olmak üzere, bu silahların çeşitli alanlarda kullanımı planlanıyor.

Üretimi öngörülen öldürücü olmayan silah, mikrodalga frekans yayarak, hedeflenen kişi veya kitleyi geçici bir süre için etkisiz hale getirecek. 'Yüksek Güçlü Mikrodalga Silahı (YGMDS)', istem dışı olarak çevreye, meskun mahallerdeki insanlara ve mülklere zarar vermenin de önüne geçecek. Silah; kurşun yerine güçlü mikrodalgayla vuracağı kişiyi şoka sokarak bir süre felçli tutacak. Silahtan yayılan mikrodalgaya hedef olacak kişinin vücudunda kalıcı bir zarar meydana gelmeyecek. Hedef, bir süre şokta kaldıktan sonra kendisine gelecek. Silah, düşmanın elektronik haberleşme dahil, bazı cihazlarını da devre dışı bırakabilecek. Deri yanması ve yüksek acı vermesiyle canlıların hareket kabiliyetini sınırlayan yüksek güçlü mikrodalga silahını Türkiye özgün olarak ordu envanterine koyacak.

LAZER GÜDÜMLÜ ROKET
MSB koordinasyonunda ARGE'si yapılan projelerden biri de 2,75 Lazer Güdümlü Roket Projesi. 'Cirit' adı verilen projeyle helikopterlerden kara hedeflerine atılabilen, vuruş hassasiyeti yüksek lazer güdümlü roket sistemi üretildi. Roketsan'ın 2004'ten bu yana üzerinde çalıştığı projeyle hafif zırhlı ve zırhsız hedeflere karşı etkin bir roket yapıldı. Sistem, hizmetteki taarruz helikopterlerinin yanı sıra, İtalya ile ortaklaşa üretimi için çalışılan T129 ATAK helikopterine de monte edilecek. 1.9 m uzunluğunda 14 kg ağırlığındaki roket, asgari 1.5 km ve azami 8 km menzile sahip olacak. 250 mm kalındığındaki zırhlara da nüfuz edeceği belirtilen roket, istenilen hedeflere ateşlenebilecek.

Bakanlık, 8 milli projeyi tamamladı
Cirit roketinin, özellikle helikopterlerle terör yuvalarına yönelik yapılan operasyonlarda büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor. MSB'nin verilerine göre, 2010'a girilirken, 8 ARGE projesi tamamlandı. Milli kaynaklarla çalışılan projeler arasında; füze ikaz sisteminden HTPB yakın polimeri geliştirilmesine, hassas güdümlü mühimmattan, kanatlı güdüm kiti geliştirilmesine kadar, Türkiye'nin çoğunlukla yurtdışından para vererek satın aldığı sistemler bulunuyor.