29 Eylül 2010 Çarşamba

PREVEZE DENİZ ZAFERİ'NİN 472'NCİ YIL DÖNÜMÜ

Preveze Deniz Zaferi'nin 472. yıl dönümü kapsamında orijinali esas alınarak inşa edilen Nusret Gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in katıldığı törenle denize indirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, Akdeniz'in bir Türk gölü haline getirilmesini sağlayan Preveze Deniz Zaferi'nin 472. yıl dönümü ile Türk Deniz Kuvvetleri Günü'nün ''coşku ve heyecanla'' kutladığı bildirildi.

Etkinlikler kapsamında Gölcük Tersanesi Komutanlığında yapılan törenle orijinali esas alınarak inşa edilen Nusret Gemisi'nin denize indirildiği belirtilen açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yiğit'in törendeki şu açıklamalarına yer verildi: ''İşte bugün, kahraman atalarımızın aziz hatıralarını yaşatmanın bizler için bir görev olduğu bilinciyle, tarihimizi bizden sonraki nesillere layıkıyla aktarmak açısından bir ilki yaşamaktayız. 1910'ların başında denize indirilerek mavi sularla ilk buluşmasından yaklaşık bir asır sonra tarihin tekerrür ettiği bugün, Çanakkale'de destan yazarak abideleşen Nusret Mayın Gemisi'nin yeniden doğuşuna hep birlikte tanıklık ediyoruz. Özlemle beklediği denizlere birazdan tekrar kavuşacak olan mütevazı Nusret ile ecdadımıza olan vefa ve minnet borcumuz açısından küçük de olsa bir adım atmış olacağımıza inanıyorum.''

Nusret Mayın Gemisi'nin o dönemde yaşanan tarihi olayları yeni nesillere aktarmak, tarih bilincini artırmak, denizcilik sevgisini aşılamak amacıyla aslına sadık kalınarak Gölcük Tersanesi Komutanlığınca inşa edildiği belirtilen açıklamada, geminin iki pervaneli, 38 metre boyunda 6 metre eninde, 175 ton ağırlığında ve azami hızı 2 deniz mil/saat olacak şekilde dizayn edildiği belirtildi. Gelecek yıl 18 Mart'ta hizmete girmesi planlanan geminin Çanakkale'de zaferin gerçekleştirdiği sularda seyir ederek, tarihi yeniden yaşatacağı bildirildi.

Açıklamada ayrıca düzenlenen törenlerle TCSG-94 botunun Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edildiği, inşa süreci devam eden SG-95 botuna Türk bayrağının ''toka edildiği'', inşa edilecek torpido taşıma gemisi içinde ilk kaynak töreni yapıldığı kaydedildi.