2 Eylül 2010 Perşembe

Ulusal Güvenlikle İlgili ŞOK İddia

Orgeneral Aslan Güner'in İstihbarat Başkanlığı yaptığı dönemde GES Komutanlığı'na aldırdığı dinleme cihazıyla ilgili müthiş iddia...

Dinleme uzmanı, TİB Kanunu'na göre "mobil" tabir edilen teknik-takibin yapılmasının yasadışı olduğunu belirterek sistem hakkında önemli bilgiler verdi.

"Bu iddialar doğru çıkarsa ulusal güvenliğimiz ciddi zarar görür" diyen devlet memuru olduğu için adının açıklanmasını istemeyen teknik-takip uzmanı, Genelkurmay'ın bir İsrail firmasından satın aldığı Thuraya Uydu Dinleme Sistemi konusunda şunları söyledi:

"Thuraya Uydu Dinleme ve Kestirme Sistemi son teknolojiyi içeriyor. Sinyal Analiz Projesi ile bu sisteme cep telefonu dinleme yeteneğini kazandırmanız çok kolay. GES Komutanlığı'nın bir minibüse monte ettiği cihaz sanıldığı kadar büyük ya da çok yer kaplayan bir cihaz değil. Yasadışı dinleme amacıyla kullanılan bu cihazlar ortalama bir bilgisayar kasası büyüklüğünde. Hatta ondan daha küçükleri bile üretildi.

TİB'İ BAY-PAS EDEREK DİNLEME
Bu cihazlar şuan yasal olarak 'önleyici' ve 'adli' telefon dinlemeye yetkili MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda bile yok. Elinde bu cihazı olan TİB'i by-pass ederek binlerce kişiyi dinleyebilir. Teknik takibe alınan kişilerin ruhu bile duymaz. Sistem telefon dinleme ve kayıt etme dışında, SMS'leri alabilir ve kriptolu telefonları çözebilir.

HAVADAN DİNLEME YAPIYOR
Bu cihazların farklı dinleme kapasitesi ve alan gücü var. Sistem özetle havadan dinleme yapıyor diyebiliriz. Belli ortamlarda yapılan konuşmalar bu cihazların monte edildiği arabalar, sabit mekanlar ya da James Bond tipi bir çantayla kolaylıkla dinlenip kayıt altına alınabilir. Yapılan cep telefonu konuşmalarında baz istasyonlarına sinyal gider. Konuşmalar hava zerrecikleri taşır. Bu cihazlar o konuşmaların yapıldığı cep telefonu frekanslarını yakalayarak hava zerrecikleri üzerinden konuşmaları kaydeder. Üzerindeki antenin gücüne göre dinleme yapılacak alanı genişletebilirsiniz.

2000 KONUŞMAYI KAYDEDEBİLİR
İlla bu cihazı bir araça monte etmek zorunda değilsiniz. Herhangi bir baz istasyonu yanında ya da elinizde taşıyacağınız bir James bond tipi çanta içinde de aynı işi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu cihazlarla en az 2 bin görüşmeyi kaydetme imkanınız var. Ses ve datayı hard diske kaydediyor.

ERGENEKON'DA BULUNAMADI
Ergenekon soruşturmasında Türk Metal-İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek'in yurtdışından yasadışı telefon dinlemelerle ilgili cihazlar satın aldırdığı ve bunlarla Ankara'da yasadışı bir 'dinleme üssü' kurulduğu yönünde ciddi istihbari bilgiler alındı. Ancak, yapılan baskınlarda ne yasadışı dinleme cihazlarına ne de dinleme üssü'ne ulaşıldı. O organizasyonun Ergenekon'un tutuklu sanıkları Jandarma İstihbarat eski Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile Jandarma İstihbarat Başkanlığı eski Mali-Teknik Daire Başkanı emekli Albay Atilla Uğur'un bilgisi dahilinde yapıldığı şeklinde duyumlar alınmıştı. Fakat bu konu delillendirilememişti. Operasyon öncesi bu cihazların ve dinleme üssünün bir şekilde temizlendiği ve yok edildiği değerlendirildi."

"AL UYDUDAN DİNLE" DENMİŞ
Devlet memuru olan teknik-takip uzmanı, kriptolu telefon görüşmelerinin çözülebilmesi için İsrail tarafına kripto kodlarının verilmiş olabileceği ile Türkiye'nin GSM sistemine ait bilgilerin İsrail'e verildiği iddialarını ise şöyle değerlendirdi:

"Bu 'al uydudan istediğin kriptolu ya da cep telefonunu dinle' anlamına gelir. Bu iddialar doğru çıkarsa ulusal güvenliğimiz ciddi zarar görür. İllegal olarak hükümet üyelerinden bürokratlara kadar çok geniş yelpazede üst düzey devlet görevlilerinin tüm haberleşmesini dinlenir ve kayıt altına alınabilir."

UZMANLAR ASKERİ UYARMIŞ
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in talimatıyla alınan "dinleme" cihazıyla ilgili önemli bir uyarının yapıldığı ortaya çıktı.

8 MİLYON DOLARLIK CİHAZ
Cihazın alımıyla ilgili onay mercii olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı uzmanlarının askeri yetkililere böyle bir cihazın alımı ve kullanımının yasa dışı dinleme anlamına gelebileceği uyarısı yaptığı öğrenildi. Ancak 'hakim görüş' alınması yönünde çıkması üzerine uyarılara rağmen dinleme cihazın alındığı belirtildi. Cihazın 8 milyon dolara mal olduğu ifade edildi.

Oran’dan suç duyurusu
Prof. Dr. Baskın Oran, Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığınca yapıldığı iddia edilen dinlemelerle ilgili olarak, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in, ''görevi kötüye kullanma ile özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal'' suçlarından cezalandırılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yapılan eylem suçtur
Oran'ın avukatı Oya Aydın tarafından sunulan suç duyurusu dilekçesinde, bir gazetede 30 Ağustos tarihinde yer alan haberde, ''Orgeneral Aslan Güner'in, Korgeneral rütbesiyle 2007 yılında Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada, (PKK'lıları dinleyeceğiz) gerekçesiyle İsrail'den GES Komutanlığı'na alınan sistemle kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin dinlenildiği'' iddialarına yer verildiği aktarıldı.

''Bu biçimde yapılan eylemin suç olduğu'' belirtilen dilekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) başta olmak üzere ilgili diğer yasa ve yönetmeliklerin, dinlemenin nasıl yapılacağı hususunu açıkça belirlediği kaydedildi. Dilekçede, ''Yasal ve Anayasal güvencelere karşın, temel görevi yurt savunması olan askeri kolluğun en üst düzeydeki görevlilerinden biri tarafından, yasa dışı biçimde ve yetki gasbı yapılarak, ülke içerisinde siyasal muhalif olarak gördükleri kişilerin hukuka aykırı biçimde dinlendikleri iddiası derhal soruşturulması gereken çok ciddi bir suçtur'' denildi. Suç duyurusu dilekçesinde, Güner ve yürütülecek soruşturma ile açığa çıkarılacak diğer kişilerin, ''görevi kötüye kullanma'', ''özel hayatın gizliliğini ihlal'' ve ''haberleşmenin gizliliğini ihlal'' suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

HALKIN RAHATLAMASI İÇİN HER YÖNÜYLE ARAŞTIRACAĞIZ
Bakan Yıldırım, yasa dışı dinleme konusunda kamuoyunun çok hassas olduğunu belirterek, "İcap ederse Başbakanlık Yüksek Denetleme veya Yüksek Devlet Denetleme'yi devreye sokarız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasa dışı dinleme iddialarını tüm yönleriyle araştıracaklarını söyledi. Yenikapı'daki İstanbul Deniz Otobüsleri İskelesi'nde gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, ''Bu konuda halkımın rahatlaması için tek yol, bu işin bütün yönleriyle araştırılıp ortaya çıkarılmasıdır'' dedi. Yıldırım, Genelkurmay'ın başlattığı soruşturmayı değerlendirirken "Ancak bir dış denetim her zaman iyidir. Biz bunu uygularız. Örneğin ilk incelemeyi, soruşturmayı kurum içerisinde, bakanlık içinde başlatırız. Olayı ciddi gördüğümüz safhada da başbakanlık yüksek denetleme, icap ederse yüksek devlet denetlemeyi devreye sokarız" ifadelerini kullandı.

Kamuoyunun yasa dışı dinlemelere karşı hassasiyetini bildiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

DİNLEME YETKİSİ YOK
''Dinlemeye yetkili kurumlar belli. Kimler, MİT, jandarma, polis. Bunlar dışında dinleme yetkisi olan kurum yok. Bu kurumlar taleplerini kanunlara uygun olarak yapacak. Hangi amaçla dinleme yapacaklar? İstihbarat amaçlı, ülkenin güvenliği için, terörle mücadele için, dış kaynaklı ülkemiz aleyhindeki istihbarat faaliyetlerinin takibi için, suçluyla mücadele için, delil toplamak için yasalara uygun olarak taleplerini yapacaklar. Bu talepler, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından değerlendirilecek ve bu dinlemenin yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. Bunun dışında yapılan her türlü faaliyet yasa dışıdır ve 5651 sayılı kanuna göre suçtur.''

GENELKURMAY’DAN ADLİ SORUŞTURMA
Genelkurmay 2. Başkan Orgeneral Aslan Güner'in adının karıştığı yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili olarak Genelkurmay'dan bir gün arayla ikinci açıklama geldi. Açıklamada bir çok sivilin dinlendiği iddia edilen olayla ilgili olarak askeri savcıların adli soruşturma açtığı açıklandı. Güner'in imzasını taşıyan yazı üzerine GES Komutanlığı'nın imkanlarının işleştirilmesi amacıyla çalışma başlatıldığı vurgulanan açıklamada, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın kendi mevzuatına uygun usullerle ihaleye çıkıldığı ve bir yıla yakın süren ihale sürecini müteakip cihazların tedarik işlemlerinin Mayıs 2008'de tamamlandığı belirtildi. Tedarik edilen cihazların gerekli testlerden geçirilmesinin ardından Kasım 2008'de 'alım maksadına uygun' olarak yurt dışında ve yurt dışına yönelik görev yapmak üzere 'hudut bölgesinde konuşlandırıldığı' ileri sürüldü.

Açıklamada Güner'in bu süreçte karargah görevinden kıta görevine atandığı ve 14 Ağustos 2007'de Genelkurmay Karargahı'ndan ayrıldığı belirtildi. Taraf gazetesinin plakasıyla birlikte fotoğrafını yayınladığı cihazın bulunduğu aracın da başka maksatlar için kullanılan bir araç olduğu ve dinleme amacıyla kullanılan bir araç olmadığı savunuldu.

Olayla ilgili olarak adli soruşturma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, "Cihazların alım nedenleri dışında kullanıldıkları iddialarını araştırmak maksadıyla bazı kurum ve kuruluşlardan bilgi, belge, doküman talep ve temin edilmesi ve bazı cihazlarda teknik incelemeye duyulan ihtiyaç nedeniyle adli soruşturma başlatılmıştır. Adli soruşturma, Genelkurmay Askeri Savcılığınca yürütülmektedir" denildi.