27 Mart 2012 Salı

Kafa karıştıran silah satışı


Güncel / Kafa karıştıran silah satışı

MKE’nin 3-5 bin dolar arasında sattığı Glock marka tabancalar, KOM polislerine 750 dolara veriliyor. Silahların kaçak olduğu öne sürüldü. Konu TBMM gündemine getirildi




 
MKE’nin 3-5 bin dolar arasında fiyatla sattığı, piyasada ise 7 bin dolara kadar alıcı bulan Glock marka silahların, Kaçakçılık Organize Suçlar Daire Başkanlığı mensuplarına 750 dolara verilmesi tartışma yarattı. Bu tabancaların PKK tarafından Türkiye’ye sokulduğu ve izlerinin sürülmemesi için Kaçakçılık Dairesi polisine satıldığı iddia edildi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MKE'de 5 bin dolara kadar satılan bu silahın "Sadece KOM polislerine 750 dolara verilmesinin sırrını ‘’ sordu. TBMM’ye önerge veren Tarhan, KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya imzasıyla 20 Mart 2012’de personele gönderilen yazıya dikkat çekti. Yazıda, istekli KOM personeline, Glock-19 ve29 model tabancaların 750 dolara satılacağı belirtiliyor.

İZİ SÜRÜLMESİN DİYE Mİ ?Tarhan, ‘’Bu tabancanın MKE’de 5 bin dolara satılması, ikinci el fiyatının dahi 7 bin dolara kadar çıkmasına rağmen, sadece KOM personeline 750 dolara satışı nasıl sağlanmaktadır? diye sordu. Önergede bir iddia da gündeme getirilerek şu soru yöneltildi:

‘’Irak ve Afganistan'da görevli ABD askerlerince de kullanılan bu silahların, ABD askerlerince PKK'lılara satıldığı ve PKK'nın da bunları kaçak yollardan Türkiye'de satarak gelir elde ettiği doğru mudur? PKK'nın kaçakçılık yoluyla gelir elde ettiği bu silahların, KOM Dairesi'nce izlerinin sürülmemesi için, sadece bu birime 750 dolara jest olarak satıldığı doğru mudur?"

GÜL’ÜN POLİSLERİCumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün korumaları için de bir süre önce 360 adet Glock 19 model tabanca alınmış ve her birine 3 bin 600 dolar ödenmişti. Avusturya malı bu silahın yüzde 83’ü çelikten, kalan kısmı ise polimerden üretiliyor.

Glock tabancalar, bugüne kadar 100 ülkede 3 milyon adet satıldı. Bu tabancalarda, tetik emniyeti, ateşleme pimi emniyeti ve yere düşme halinde ateş almama emniyeti bulunuyor. Eksi 40 artı 70 derece arasındaki sıcaklığa dayanıklı tabancaların metal aksamları "Tenifer" adlı özel bir işlemden geçirildiği için de paslanmıyor.