21 Mart 2012 Çarşamba

Şehitlerin törenine ilk kez bir imam katıldı

Afganistan'da şehit düşen 12 asker için 4. Kolordu Komutanlığı'ndaki resmi törene ilk kez bir imam katıldı.

Bugüne kadar özellikle Doğu ve Güneydoğu'da şehit askerler için düzenlenen törenler havalimanlarında yapılıyordu. Buradaki törenlere imamlar katılıp dua ediyordu. Ancak askeri birlikler içerisindeki şehit anma törenlerine imamlar pek çağrılmıyordu.

'ASLINDA ONLAR DİRİDİRLER'

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, İmam Taşçı, Kuran'daki "Aslında onlar diridir, siz o yüksek hayatın farkında değilsiniz" ayetinden alıntı yaparak şehitliğin önemini vurguladı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de şehit düşen 12 askerin cenaze töreni Türk silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) bir ilke sahne oldu. 4'üncü Kolordu Komutanlığı'na bağlı Barış Gücü Tugayı'nda düzenlenen resmi tören ilk kez bir imamın duasıyla son buldu. Polis de ilk kez üniformasıyla kışladaki bir cenaze töreninde hazır bulundu. Törenin son anlarında yürek burkan görüntüler yaşandı. Şehitlerin çocukları ve yakınları tabutlara koşarak sarıldı ve uzun süre ağladı. Gerek kışladaki gerekse Kocatepe Camisi'ndeki törenlere devletin zirvesi tam kadro katıldı. 6 yıl önce Afganistan'a gidecek askerler için coşkulu uğurlamaya ev sahipliği yapan Eşref Akıncı Kışlası bu kez gözyaşlarına sahne oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Başımız sağolsun" sözleri ve saygı duruşu ile başlayan törende şehitler Binbaşı Serkan Doğan, Mühendis Binbaşı Mithat Çolak, Hava Binbaşı Şükür Bağdatlı, İstihkam Binbaşı İsmail Cem Yakınlar, İkmal Yüzbaşı İlker Aydın, Kara Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan, İkmal üsteğmenler Murat Yıldız ve Okan Melikoğlu, Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu, Kıdemli Başçavuş Salih Helvacı, Kıdemli Üstçavuş Mehmet Aktaş ve Piyade Uzman Çavuş Önay Vurucu'nun biyografileri de okundu.

"HUZURLA UYUYUN"

Barış Gücü Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Karadayı, yaptığı konuşmada, şehit yakınlarına "Bu kutsal mesleği seçen evlatlarınız Türk Silahlı Kuvvetleri'ne adım attıkları gün bizlerin de evladı, kardeşi oldular. Türk Silahlı Kuvvetleri, Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanması için bugüne kadar yaptığı görevlerle Afgan halkının gönlünü, müttefiklerin saygısını kazanmıştır. Vatan uğruna canımızı vereceğimize yemin etmiştik. Şimdi uğrunda can verdiğiniz bayrağın gölgesinde huzurla uyuyun" dedi.

İMAMLI UĞURLAMA

Eşref Akıncı Kışlası'ndaki tören bir ilke de sahne oldu. 4'üncü Kolordu Komutanlığı'na bağlı Barış Gücü Tugayı'nda düzenlenen resmi tören ilk kez bir imamın duasıyla son buldu. İmam Halil İbrahim- Taşçı şehitliğin Kuran-ı Kerim'de "Allah yolunda öldürülenler için ölüler demeyin, zira onlar diridirler. Lakin siz o yüksek hayatın farkında değilsiniz" ayetiyle tarif edildiğini ve peygamberlik makamına en yakın mertebe olarak ifade edildiğini söyledi. Şehitler için helallik isteyen Taşçı'yla birlikte törene katılan tüm TSK personeli de ellerini açarak dua etti. Törende yürek burkan anlar da yaşandı. Tören konuşmaları bittikten sonra yaşları 6-15 arasındaki şehit çocukları tabutlarının yanına koşarak babalarını aramaya başladı. Protokolün tören alanından ayrılmasını beklemeden tabutlara koşan çocuklar gözyaşları içinde tabutlara sarıldı. Acılı şehit çocukları babalarına son kez sarıldıktan sonra subaylar refakatiyle tören alanındaki yerlerine götürüldüler.

YOĞUN GÜVENLİK

Şehitler için ikinci tören Kocatepe Camisi'nde yapıldı. Devletin zirvesinin katılımı nedeniyle cami ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken iki minareye keskin nişancılar yerleştirildi. Şehitler Mühendis Binbaşı Mithat Çolak, Kara Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan, İkmal Yüzbaşı İlker Aydın, Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu, Sağlık kıdemli başçavuş Salih Helvacı'nın naaşları saat 11.30'da Kocatepe Camisi'nin avlusuna Mehmetçiğin omuzlarında getirilerek musalla taşına kondu.

GÖRMEZ KILDIRDI

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cenaze namazında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bakanlar, kuvvet komutanları, şehitlerin yakınları, çok sayıda asker ve polis saf tuttu. Cenaze namazı sonrasında konuşan Görmez "Yüce Rabbimiz rahmet eylesin. Bizler ölümü yok olmak olarak kabul etmeyen ölümü sonsuzluk olarak kabul eden şehadeti de Allah'a vasıl olmanın en yüce makamı olarak kabul eden bir inancın mensuplarıyız. Hepimiz biliyoruz ki şehitlerimiz mazlum ev mağdur Afgan halkına barış ve yardım götürmek isterken şehit oldu. Onlar bu gayeye canlarıyla şehadet ettiler" dedi. Kortej top arabasının ardından yürürken, bazı vatandaşların balkonlara çıkarak şehitleri gözyaşları ve dualarla uğurladığı görüldü. Kocapete Camisi'ndeki tören sonrasında şehitler Cebeci Askeri Mezarlığı'na defnedildi.

4'Ü MEMLEKETİNE

Şehit Binbaşı İsmail Cem Yakınlar Konya Akşehir'de, astsubay Mehmet Akbaş Isparta'da, üsteğmen Murat Yıldız İzmir'de, şehit Binbaşı Serkan Doğan da memleketi Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi. 3 şehit ise bugün düzenlenecek törenlerle toprağa verilecek.

DEVLETİN ZİRVESİ KATILDI

Tugaydaki resmi törenden sonra Kocatepe Camisi'ndeki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, CHP lider Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Özel, Başbakan yardımcıları Bozdağ, Arınç, İçişleri Bakanı Şahin, Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kültür Bakanı Günay, Adalet Bakanı Ergin ile kuvvet komutanları, çok sayıda askeri ve emniyet personeli katıldı.