Ergenekon ve Balyoz Davası sanıkları için 'gönüllülük' esasına göre toplanılması gereken yardım paraları fişleme operasyonuna dönüşmüş.
Ergenekon ve Balyoz Davası sanıkları için Ardahan'daki askerî personelden 'zorla yardım toplandı' iddiasıyla Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma devam ediyor.
İddialara göre, 'gönüllülük' esasına göre toplanılması gereken yardım paraları fişleme operasyonuna dönüşmüş. Yardımlar, askerî birliklerde kayıt altına alınarak toplatılmış. '10 TL Para Veren Personelin İsim Listesi' adlı belgede askerî personelin adı soyadı, rütbesi ve görevi yazıyor. Karşısında ise 'verdi' 'vermedi' ifadelerin yer alıp, personelin imzası alınıyor. Bütün bu zorlamalara rağmen bir belgede ismi geçen 12 askerin 8'i parayı vermeyerek, uygulamaya direnmesi dikkat çekiyor. Bu süreçte vermeyenlere baskı yapıldığı öne sürülüyor.
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Ardahan İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli personelin 'zorla para toplanıyor' şikâyeti üzerine soruşturma başlatmıştı. 'Terör örgütüne yardım etmek' iddiasıyla ildeki askerî personel tek tek ifadeye çağrıldı. Üç ay önce başlayan sorgulama süreci devam ediyor. Yardımla ilgili birliklere gönderilen emirde, 'gönüllülük' esası ifadesi yer alsa da bu konuda personelin baskı altına alındığı belgelere yansıyor. İl genelinde önce banka talimatları ile askerî personelden para toplanılmaya çalışılmış, fakat birçok personelin talimatı iptal etmesi üzerine elden para toplanılmaya geçildi. Bu noktada ilginç bir yöntem kullanıldı.
Zaman'ın haberine göre; Parayı veren, vermeyen bütün personelden tek tek imza alınarak, listelendi. Özel yetkili savcılığa gönderildiği ifade edilen bir belgede 12 askerî personelin ismi sırayla yazılıyor. Yanlarına rütbesi ve görevi bulunuyor. Açıklamada personelden para alındıysa 'verdi', alınamadıysa 'vermedi' deniliyor. En sona da personelin bunu onayladığı imzaları atılıyor. Durum böyle olmasına rağmen 12 askerin 8'i yardımda bulunmuyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın yardım sandığı ile ilgili 2011 Şubat ayında yapılan açıklamada, "TSK Dayanışma Vakfı ile TSK Hukuki Yardım Sandığı'nın en önemli ortak özelliği, buralara yapılacak katkı payları veya bağışların tamamen gönüllülük esasına dayalı olmasıdır." denilmişti.