28 Mart 2012 Çarşamba

Paşaları siyanürden karavana kurtarmış

21 yıl sonra ortaya çıkan gerçek: Siyanürle zehirlenmek istenen paşaları asker karavanası kurtarmış..


Yemeklerine katılan siyanürle zehirlenmek istenen Doğan Güreş ile komutanlar erlerin yemeğinden yiyince hayatta kalmış!
Türkiye Gazetesi'nden Melik Duvaklı'nın haberine göre, Doğan Güreş; Muhittin Fisunoğlu ve İ. Hakkı Karadayı ile birlikte 1991'de 26. Zırhlı Birlikler Tugayını denetlemeye gitti. Paşalara siyanürlü yemek hazırlandı. Ancak onlar erlerle birlikte yemeyi tercih edince tugay komutanının odasında kahve ikram edildi.

ASKERİ MAHKEMEDEKİ DAVA ÖZEL YETKİLİ MAHKEMEYE DEVREDİLDİ

Bundan tam 21 yıl önce dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş ve kuvvet komutanlarının zehirlenerek öldürülmek istenmesi olayında şok bir gelişme yaşandı. Güreş ve ekibinin yemeklerine siyanür katıldığı, ordunun komuta kademesinin tesadüfen erlerle birlikte yemek yemeyi tercih ettikleri için kurtuldukları resmi olarak belgelendi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'e 1991 yılında düzenlenen suikast girişimi ile ilgili askeri mahkemede görülen dava Özel Yetkili Mahkemeye devredildi. Yeniden açılan dosyada, PKK lideri Murat Karayılan ve örgüt üyesi Mehmet Saka hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Türkiye Gazetesi'nin ulaştığı yaklaşık bin sayfalık dava dosyasında suikast girişiminin perde arkasına ilişkin çok çarpıcı bilgiler yer alıyor.

ERLERLE YEMEK İSTEDİLER

Dosyada bilgilere göre olay şöyle gerçekleşiyor: 2 Aralık 1991 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Kara Kuvvetleri Komutanı Muhittin Fisunoğlu, 1. Ordu Komutanı İ. Hakkı Karadayı ve 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hikmet Köksal denetimde bulunma amacıyla İstanbul'daki 26. Zırhlı Birlikler Tugay Komutanlığına gidiyor. Birlik komutanı Tuğgeneral Habil Küçük'ün ifadesine göre komutanlar, saat 12:20'de birliğe ulaşıyor. Önce tugay komutanının odasında 15 dakikalık kısa masa brifingi aldıktan sonra kışlayı gezmeye başlıyorlar. 12:55'de 2. Tank Tabur Yemekhanesi önüne gelindiğinde Genelkurmay Başkanı öğle yemeğinin hazır olup olmadığını soruyor. Kendileri için Tugay gazinosunda yemek hazırlandığı belirtilse de Güreş Paşa, 2. Tank Tabur Er Yemekhanesinde erlerle birlikte yemeyi tercih ediyor.


KAHVE İLE DIŞARI FIRLADI!

Yemekten sonra paşa ve beraberindekiler tugay gazinosunun komutan bölümüne geçiyor. Tuğgeneral Habil Küçük ifadesinde o andan sonra yaşananları şöyle anlatıyor: "Komutanlar kahve siparişini verdiler. 10-15 dakika sonra kahveler geldi. Genelkurmay Başkanı kahveden bir yudum içti, müteakiben 'Komutan kahvesi diye içine kahve dolduruyorlar ve acı oluyor' dedi. O anda Kara Kuvvetleri Komutanı Muhittin Fisunoğlu kahvesinden bir yudum aldı ve Genelkurmay Başkanına hitaben 'Komutanım kahve çok acı içinde bir şeyler var' dedi. Bana dönerek 'Eğer tiksinmezsen bir yudum al' dedi. Ben de bir yudum aldım. Kahve çok acı ve kötü kokulu idi. Kahve ile birlikte dışarı fırladım."

GARSONLAR SIRRA KADEM BASTI

Olayın ardından Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, soruşturma talimatını vererek ve kimseyle el dahi sıkışmadan hemen birlikten ayrılır. Ardından büyük bir koşuşturmaca başlar. Kahveleri hazırlayan garson erler Mustafa Akın ve Mehmet Saka'nın peşine düşülür ancak her iki askerin kahveyi hazırladıktan hemen sonra elini kolunu sallayarak nizamiyeden çıktıkları ve durdurdukları bir araçla Tekirdağ yönüne gittiği belirlenir. Dosyadaki belgelerde kahveleri hazırlayan erlerin birlik komutanı Habil Küçük'ün özel garsonları olduğu kaydediliyor.

GERÇEK YILLAR SONRA ÇIKTI

Garson erlerin bulunamaması üzerine kahveden alınan numuneler İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilir. Dönemin adli tıp kurumu müdürü Prof. Sevil Atasoy imzalı 3 Aralık 1991 tarihli raporda gönderilen numunelerin fareler üzerinde denendiği ve öldürücü etkiye sahip olduğu belirtilerek, kahvelerde bulunan katkı maddesinin de "siyanür" olduğu kaydedilir.
Komutanlar için özel hazırlanan ancak paşalar erlerin karavanasından yediği için yenemeyen yemeklerin de aynı askerler tarafından hazırlandığı bilgisi üzerine söz konusu yemeklerden de numuneler alınarak Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığına gönderilir. Bakanlığın 6 Aralık 1991 tarihli cevabi yazısında çorba, limon suyu ve sıvı yağ numunelerinde de "siyanür" bulgusuna ulaşıldığı bilgisi yer alır. Ancak bu raporlar yıllarca gizlenir.

EĞER SUİKAST GİRİŞİMİ BAŞARILI OLSAYDI
20 yıllık komuta kademesi değişecekti

Özel Yetkili Mahkemede yeniden görülmeye başlanan dosyadaki bilgilere göre sanıklardan Mustafa Akın bu olaydan 2 yıl sonra 1993'te bir çatışmada öldürüldü. Diğer sanık Mehmet Saka ise halen aranıyor. PKK liderlerinden Murat Karayılan hakkında da eylemin talimatını verdiği gerekçesi ile yakalama kararı bulunuyor. Olayın meydana geldiği 26. Zırhlı Birlikler Tugay Komutanlığının başında bulunan Tuğgeneral Habil Küçük aynı yıl emekli edildi. Küçük'ün ismi olaydan 5 yıl sonra polisin Taksim'de düzenlediği bir silah kaçakçılığı operasyonunda Ergenekon sanığı "Sahte Yeşil" lakaplı Osman Gürbüz'le birlikte gündeme geldi. 1991 yılında yaşanan bu suikast girişimi başarıya ulaşsa en az 20 yıllık komuta kademesi değişecekti. 1990-94 arasında Doğan Güreş, 1994-98 arasında ise İ. Hakkı Karadayı Genelkurmay başkanlığı yaptı. Suikast girişimine her iki komutana yönelikti. Suikast girişiminde kullanılan siyanür maddesi de olayın çok daha derinlere dayandığını basit bir PKK eylemi olmadığını gösteriyor.

FARE ZEHİRİ DENİLDİ AMA BELGELER ORTADA

Bugüne kadar komutanlara düzenlenen suikast girişiminde kullanılan maddenin fare zehiri olduğu gündeme geldi. Dosyada belge, bulgu ve ifadeler hadisenin tüm detaylarını ortaya koyarken suikast girişiminde kullanılan maddenin de fare zehiri değil, bulunması çok daha zor olan ve ancak profesyonellerin kullandığı "siyanür" olduğunu ortaya koyuyor.