27 Mart 2012 Salı

Başbuğ: İddianameye hiçbir itibarım yok

İnternet Andıcı davasında yargılanan Başbuğ: Bu iddianameye hiçbir itibarım yok..

İnternet Andıcı Davası'nda Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ 5 dakika süren kısa bir savunma yaptı. Başbuğ, savunmasında ''İddianameye itibarım yoktur. Yetersizliğin komedisidir. Bana terör örgütü yöneticisi diyene şaşarım'' dedi.

AYAKTA ALKIŞLANDI

İnternet Andıcı davası kapsamında, ‘Terör örgütü yöneticisi olmak ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ suçlarından tutuklu yargılanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Başbuğ salona girince, aralarında oğlu Murat ile kızı Feride Başbuğ, MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da bulunduğu izleyiciler ayağa kalkarak alkışlamaya başladı. Kimlik tespitinin ardından söz alan Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, görevsizlik ve yetkisizlik talebinde bulundu. Sezer, anayasada yapılan değişikliği hatırlatarak, kamu görevlilerinin görevleriyle ilgili işledikleri suçların yargılamasının Yüce Divan’da yapılması gerektiğini savundu. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ise talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti de, “isnat edilen suçların terör suçu kapsamında olduğu, askeri suç olarak kabul edilemeyeceği ve Yargıtay’ın daha önce bu talebe ilişkin başvuruyu reddettiği” gerekçeleriyle talebi reddetti.

BAŞBUĞ KISA BİR SAVUNMA YAPTI: YETERSİZLİĞİN KOMEDİSİ

Bugünkü duruşmada bir kaç cümlelik savunma yapan Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ şunları söyledi: ''Bu iddianameye hiçbir itibarım yoktur. Genelkurmay Başkanını böyle bir iddianame ile suçlamak yetersizliğin bir komedisidir. Demokrasiye olan bağlılığım ortadadır. Suçlama siyaseten devlete de yöneltilen ağır bir ithamdır. Bu suçlama gerçekte şahsım üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de yöneltilen ağır bir suçlamadır.

'BANA TERÖR ÖRGÜTÜ YÖNETİCİSİ DİYENE ŞAŞARIM'

Bana terör örgütü yöneticisi diyenlere şaşarım. Bu suçlama hiçbir zaman, kişisel suçlama olarak kabul edilemez. Hayatımda hiçbir zaman hukuksuz davranmadım. İnternet Andıcı'nda herhangi bir suç unsuru görseydim, tereddütsüz soruşturma emri vereceğimizi bilmiyorlar mı? TSK personelinin masumiyet karinesi hiçe sayılarak medyaya haksız ithamlarla yıpratılmasına ve irtibatsızlaştırılmasına sessiz mi kalmalıydım.

'SAVUNMA YAPMAYACAĞIM'

Bu iddialar ve suçlamalar yersizdir. Bundan sonra savunma yapmayacağım ve hiçbir soruya cevap vermeyeceğim. Benim yargılanmam gereken yer Yüce Divan'dır. Türk Ordusu'nun üniformasını onur ve gururla taşıdığım 53 yıl boyunca vatanıma, milletime, devletime ve orduma sadakatla hizmet ettim. Tek endişem sağduyu sahibi pek çok kişinin de dediği gibi güzel ülkemin ve güzel insanlarımın çeşitli nedenlerle bir bölünmeye ve kutuplaşmaya doğru sürüklenmekte olmasıdır. Bu konuşmayı bir savunma olarak değil yasal haklarıma dayanarak neden savunma yapmayacağımı açıklayan bir konuşma olarak kabul edin.''

5 DAKİKA SÜRDÜ

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, yargılama yerinin Yüce Divan olduğunu belirterek kendisini yargılamakta görevli mahkemenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi olmadığını söyledi. Başbuğ'un savunması yaklaşık 5 dakika sürdü.