16 Mart 2012 Cuma

Balyoz / Derya Sazak


Balyoz davasında hakkında yakalama kararı olan eski 1. Ordu Komutanı Ergin Saygun 13 ay sonra “cezaevinde yatmasına engel olmadığı” yönündeki rapor da gözetilerek tutuklandı.
Saygun GATA’da tedavi görüyordu.
Emekli orgeneralin sorguya alındığı saatlerde Nedim Şener, CNN Türk’te “Silivri kahraman olma yeri değil orada çürürsünüz” diyerek cezaevi koşullarının zorluğunu olanca çıplaklığıyla anlatıyordu.
ODA TV davasında tutukluluğu süren gazeteci Müyesser Yıldız, CHP milletvekili Melda Okur’dan, cezaevinde kedi besleyebilmek için destek istemiş. Nedim, Yıldız’ın soğuk koğuşta çektiği eziyeti gözleri yaşararak anlatmıştı. Melda Onur, meslektaşımızın mektubunu “Alcatraz kedisini arıyor” diye twitter hesabından paylaşmış. Yıldız, “Bir kedim olsa okşar, sever, can alırım” diye yazmış.
Yıldız parlamento muhabiri olduğu için “Alt tarafı bir yönetmelik. Gözden geçirilemez mi?” diye soruyor.
Nedim Şener’in tahliye olduktan sonra anlattığı Silivri gerçeği, insani ve vicdani duyarlılıkların yasa ve yönetmeliklerdeki katı hükümlerin önüne geçmesi gerektiğini kamuoyuna hatırlattı.
Gladio’yu bitiren İtalyan Savcı Felice Casson, Ankara’da özel yetkili savcı va hâkimlerle söyleşisinde “Gladio’nun örgütsel yapılanmasıyla ilgili soruşturmanın 2 yıl sürdüğünü” açıklamış.
ODA TV davasında mahkeme Şener ve Şık’ı 375 gün sonra tahliye ederken “suç niteliğindeki değişme ihtimalini” dikkate aldı.
Ergin Saygun ise 13 ay sonra Balyoz’dan cezaevinde.
Balyoz sanığı Tümamiral Fikret Güneş’ten bir mektup aldım.
Güneş Balyoz-3 davasından 21 Eylül 2011’de tutuklanmış. Güneş, Ağustos Şzrası’nda harp filosu olan Kuzey Görev Grup Komutanlığı’na atandıktan sonra Balyoz’dan tutuklanıyor. 5-7 Mart tarihlerindeki “plan semineri”ne katılmamış. “Gölcük belgeleri” olarak bilinen dava konusu dijital veriler ve 5 nolu Hard Disk nedeniyle suçlanıyor. Sanıklar, “polis tespit tutanağına” dayalı iddianamedeki verilerin manipülatif olduğunu, dosyaların başka bilgisayardan aktarıldığını savunmaktalar.
Fikret Güneş, 16 Ocak 2012 tarihinde Hasan Özyurt’un yaptığı savunmada belgelerin “sahteliğini” ortaya koyan tutarsızlıkları mahkemeye sunduğunu belirtmekte.
“5-7 Kasım tarihlerinde İmralı ve Yassıada’da keşif yaptığı öne sürülen
6 hücumbottan 5’i Çanakkale/ Nara limanında, arızalı olan bir tanesi de İstanbul Tersanesinde onarımda bulunmaktaymış.
3 Ocak 2003’te Aksaz’da ‘darbe’ toplantısına katıldıkları öne sürülen 8 subaydan 4’ü İsrail ile yapılan ortak tatbikat nedeniyle Doğu Akdeniz’de denizin ortasındaymış.
Bazı dijital verilerde o tarihte henüz ortada olmayan SUGA harekât planından söz edilmekteymiş.”
Balyoz davasında 249’u tutuklu 365 kişi yargılanıyor. 55 tutuklu general ve amiral var.
Davalar uzadıkça bunun bir “tasfiye operasyonu” olduğu yargısı güçleniyor sanıklarda.