26 Mart 2012 Pazartesi

ASKERÎ SAVCININ GÖRMEDİĞİ RAPOR

Askeri savcı, er, intihar, Aydın Dere

İntihar ettiği söylenen er için, Adlî Tıp Başkanlığı ve Polis Kriminal Laboratuarı’nın verdiği aksi yöndeki raporlara rağmen, bir türlü dava açılmamış.
 
Çanakkale’de 12 yıl önce askerliğini yaparken intihar ettiği söylenen er Aydın Dere’nin intihar etmediğine, bitişik ateşle sırtından vurulduğuna yönelik İstanbul Adlî Tıp Başkanlığı ve Bursa Polis Kriminal Laboratuarı’nın verdiği raporlara rağmen davanın bir türlü açılmadığı ortaya çıktı.

Askerî savcılığa kardeşinin ölüm nedenini soran ağabey Ekrem Dere’ye verilen cevapta ise ilginç ifadeler yer aldı. Savcılık, er Aydın Dere’nin İstanbul Adlî Tıp tarafından hazırlanan otopsi raporundaki sırtından açılan bitişik ateş sonucu öldüğü bilgisini paylaştıktan sonra, “Elde edilen deliller ışığında soruşturma sonucunda olay günü ne şekilde öldüğü hususu tam olarak açıklığa kavuşturulamadı” dedi. Askerî savcılığa göre, 12 yıldır devam edilen soruşturma hâlâ devam ediyor. Ancak dosyada herhangi bir gelişme yok.

Er Dere’nin, 12 yıl önce Çanakkale Gökçeada’da 5. Komando Alay Karma Topçu Taburu 1. Batarya Komutanlığı’nda askerliğini yaparken, gece 01:00 ve 03:00 nöbetinde intihar ettiği açıklandı. Dönemin yüzbaşısı Kadir İnan tarafından, Dere’nin kendisini askerliğe elverişsiz hale getirmek için vurduğuna, bunun da ölümüne neden olduğuna dair tutanak tutuldu. Prosedür gereği otopsi için İstanbul Adlî Tıp Kurumu’na götürülmesi gereken Dere’nin cesedi Bursa Adlî Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Bursa Adlî Tıp, otopsi raporunda kurşunun önden girip sırttan çıktığını belirtti ve “atış mesafesi ve atış türünün belirlenmesi” için Dere’nin kıyafetlerini Bursa Bölge Kriminal Polis Laboratuarı’na gönderilmesine karar verdi. Polis Laboratuarı’nda yapılan incelemede mermi giriş deliğinin Dere’nin askerî ceketinin ön tarafında bulunduğu, mermi çıkış deliğinin ise ceketinin arkasında olduğu tesbit edildi. Rapor üzerine Dere ailesi, Malatya Savcılığı’na başvurarak, çocuklarının ölümüne ilişkin ikinci bir otopsi talep etti.

Adlî Tıp: Ölenin tetiği çekmesi imkansız
Savcılığın elde edilen bulguları İstanbul Adlî Tıp’a vermesi sonucu çıkan raporda, “Ölenin kendisi tarafından tetiğe basılarak patlaması halinde cesette saptanan ateşli silah mermi çekirdeği yarası ve trajedisinin oluşması tıbben varit (mümkün) görülmediği oy birliğiyle mütalaa olunur” dendi. Rapor üzerine Malatya Kara Havacılık Alay Komutanlığı, Gelibolu Askerî Savcılığı’na raporu göndererek, soruşturmayı tekrar açtırdı ancak Dere dosyasında 12 yıldır bir ilerleme sağlanmadı. Mazlum-Der Asker Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Mahir Orak, yetkililer harekete geçmezse birçok olay gibi bunun da üstünün kapatılacağını söyledi.