29 Mart 2012 Perşembe

Türkiye'nin ilk tank merkezi

Merkezin açılışı, Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın katılımıyla yapıldı.
 

TÜRKİYE'nin ilk milli tankı olan Altay'ın yapıldığı Sakarya'nın Arifiye İlçesi'nde bulunan Otokar Fabrikası'nda kurulan ve Türkiye'de yine bir ilk olan tank test merkezi, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katıldığı törenle açıldı. Bakan İsmet Yılmaz konuşmasında "Önceleri tanklarımızı yurt dışındaki firmalara ihale ederdik. Artık Türkiye karar verdi ki, bu alanda kendi kendine yeterli olmak zorunda" dedi.

Arifiye İlçesi'nde bulunan Milli Tank Projesi Altay'ın geliştirildiği Otokar Fabrikası'nda yapılan açılış törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Müsteşarı Murad Bayar, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen katıldı. Bakan İsmet Yılmaz, bu projede Otokar'ın lider kuruluş olmasına rağmen arkasında büyük destek bulunduğunu söyledi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, şöyle dedi:

"Arkasında Aselsan, Roketsan var. Kore'den teknik destek alınıyor ve bunun yanında da Türkiye'den 40'a yakın yüklenici var. Dolayısıyla milli gücümüz var. İnşallah el birliği ile tamamı Türk mühendisinin eseri olan tankımız 2017'de ortaya çıkacak. Ancak, kısa zaman içerisinde bir prototipi üretilecek. Bu ürettiğimiz şeyi ölçmemiz gerekir. Bu merkez ürettiğimiz tankların testini yapacak. Bu tesis Türkiye Cumhuriyeti'nin veya Türk Milleti'nin ortak malıdır. Hangi firma burada test yapmak isterde burayı kullanacak. Tanka ihtiyacımız olursa tankın test merkezine de ihtiyacınız olur. Bu tankın altyapısıdır. Bugünün Türkiye'si dünden daha güçlü."

OTOKAR Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, tank üretimi konusunda daha önce ürünleri kendi mühendislik çalışmaları ile geliştirdiklerini ancak testleri yurtdışında yaptırmak zorunda olduklarını söyleyerek şöyle devam etti:

"Türkiye'de yine bir ilki gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz. Bugün Otokar'ın Ar-Ge harcamaları ülkemiz ortalamasının çok üzerinde bir rakam ile cirosunun yüzde 4'ünü oluşturuyor. Sadece geçtiğimiz 10 yıl içinde yaptığımız 76 milyon TL'ye ulaşan Ar-Ge yatırımları ile kaynaklarımızı ülkemizde kullanıp, Türkiye'nin araçlarını daha hızlı bir şekilde hayata geçirme imkanına kavuştuk. Bugün, bu imkanlarla üretilen taktik zırhlı araçlarımız, ülkemizde ve dünyada 5 kıtada 20'den fazla ülkede 40'a yakın kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bu vizyonumuzu devam ettirmek ve Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tankı için bize verilen görevi en iyi şekilde gerçekleştirmek için; Türkiye'nin ilk Tank Test Merkezi'ni devreye alıyoruz. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'mızın katkıları ile hayata geçirdiğimiz toplam 10 milyon doların üzerinde tutan bu yatırım, Altay Projesi'nin önemli mihenk taşı olacak. Bu Tank Test Merkezi sayesinde, Altay tankı tamamlandığında güncel tehditlere karşı geliştirilmiş, dünyanın modern ana muharebe tankı olacak. Bu merkez, Altay'ın geliştirme sürecini mükemmelleştirirken, zaman ve maliyetten tasarruf etmemizi sağlayacak."

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, projede 40'a yakın şirketin görev aldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz bu tank projesinde eğer tasarım yapmıyor olsaydık, bu testlerin hiçbirine ihtiyacımız olmayacaktır. Bir ülkenin ürettiği tankın lisansını alacak, onu Türkiye'de üretecektik. Ancak bu projemizde ürünü kendimiz tasarladığımız için riski de tamamen bize ait. Bu riskten dolayı bu projede 400'ün üzerinde mühendis çalışıyor."

TANK TEST MERKEZİNİN ÖZELLİKLERİ
Otokar Adapazarı tesislerinde kurulan ve 29 Mart tarihinde açılışı yapılan Tank Test Merkezi bünyesinde Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi, Tank Test Pisti ve Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi'ni barındırıyor. Gelecekte yeni test olanakları ile geliştirilecek Merkez, dünyanın en modern ve sayılı Tank Test Merkezleri arasında yer alıyor. 2008 yılında Otokar ana yükleniciliğinde başlatılan Türkiye'nin ilk ana muharebe tankı Altay Projesi kapsamında kurulan Tank Test Merkezi'nde güvenli sürüş, sistemlerin doğru çalışması ve ürünün seri üretime hazır hale gelmesi için gerekli olan; savaş ve barış koşullarında askeri araçların elektromanyetik uyumluluklarını, farklı iklimlerdeki hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik testler yapılabilecek.

TÜRKİYENİN İLK TANKI ALTAY VE TEST MERKEZİ
Türk Savunma Sanayii'nde millileştirme çalışmalarının en önemli projelerinden biri olan ana muharebe tankı Altay Projesi'nde 'Tasarım ve Prototip Üretimi' dönemi Otokar'ın ana yükleniciliğinde yürütülüyor. 2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin 78.5 ayda tamamlanması bekleniyor.

Otokar ana yükleniciliğinde sürdürülen projenin bugüne kadar olan döneminde birinci aşama olan 'Kavramsal Tasarım Aşaması' 2010 yılı içinde tamamlandı. Bu aşamanın sonucunda, ALTAY tankının gerçek boyutlardaki bir modeli üretilerek geçtiğimiz yıl IDEF Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilendi. Projenin en kritik aşamalarından '2'nci Detaylı Tasarım Aşaması' içinde yer alan ve tasarımın önemli ölçüde belirginleştiği 'Ön Tasarım Süreci' de 2011 yılı son çeyreğinde başarıyla sona erdi. Bu aşama içerisinde bu sürece paralel olarak ön prorotiplerin üretimi başladı. İkinci Aşamanın tamamlanmasının ardından 3'üncü ve son aşama olan 'Prototip Geliştirme ve Kalifikasyon' aşamasına geçilmesi planlanıyor.

Bu yılın son çeyreğinde testlere hazır hale gelecek ilk ön prototip Altay tankı için yatırımlar da proje planı dahilinde devam ediyor. Otokar fabrikası bünyesinde mevcut olanakların yanısıra 10 milyon dolarlık yatırımla yapılan Tank Test Merkezi'nde yeni açılan Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi ve Tank Test Pisti yer alıyor. Ayrıca Otokar'ın Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi de bu test bünyesinde hizmet verecek. Altay'ın tüm elektronik cihazların savaş ve barış durumlarındaki elektromanyetik uyumlulukları ve duyarlılığını inceleyecek; tankın hareket kabiliyetini ölçmek için kullanılacak ve tankın farklı iklim koşullarındaki çalışma kabiliyetini artıracak Tank Test Merkezi, dünyanın en modern ve gelişmiş test merkezleri arasında yer alıyor.