28 Mart 2012 Çarşamba

JANDARMA’YA “KAZAN” DAVASI

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ile anlaşma yapılan Cihansan firması arasındaki sorunun giderek büyüdüğü ortaya çıktı.
Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ile 2008 Kasım ayı içerisinde 38 karakola boyler kazan tesisatı döşenmesi işinde anlaşma yapılan Cihansan firması arasındaki sorunun giderek büyüdüğü ortaya çıktı.
İhaleye çıkmadan karşılıklı olarak Cihansan Savunma Sanayi İnşaat Lojistik Bilgisayar San. Ve Tic. Ltd. Şti. İle anlaşma sağlandığı ve 2009 yılı Mayıs ayı içerisinde kazanların teslim alınarak, ödeme periyoduna girilmesinin ardından şirketle İl Jandarma arasında problem ortaya çıktığı öğrenildi. Zaman içerisinde İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Eyüp Şeker’in ödemeleri yapmadığı, bunun üzerine 31 aralık 2009 tarihinde Ankara 35. Noteri’nden bir ihtar çekildiği medyaya yansımıştı.
İDDİALAR VAHİM
Edinilen bilgilere göre, yasal olarak ihale sürecine girilmesi ve en düşük teklifi veren firmayla anlaşma imzalanması gerekirken, İl J. Komutanı Kurmay Albay Eyüp şeker’in ihalesiz ve fahiş fiyatla işi kendisinin anlaştığı firmaya vermesi, para harcama yetkisi olan J. Üsteğmen Akın Kocatürk’le arasının açılmasına sebep oldu. Bundan dolayı da ödemelerde sıkıntı çıkmaya başladı.
GÖREV YERİ BUNDAN DOLAYI MI DEĞİŞTİRİLDİ?
Kocatürk’ün yakın çevresine konuyla ilgili olarak fazla açıklama yapmak istemediği, sadece “kendisine etik gelmeyen bir ödemeye karşı çıkması üzerine görev yerinin değiştirildiğini” söylediği öğrenildi.
“ŞANTAJ DA VAR”
Şirketle İl J. Komutanı Kurmay Albay Eyüp Şeker’in arasını açan bir başka olayın ise karşılıklı güvene dayalı yapılan taksitlendirmenin bir kısmının ödenek yerine kantin karından yapılan ödemelerden yapılması ve buna ait dekontların Cihansan Diyarbakır Şube Temsilcisi Nihat Özpınar tarafından saklanarak, kurmay Albay Eyüp Şeker’e tehdit malzemesi olarak kullanıldığı iddiası üzerine ortaya çıktığı yönünde…
“KURUMUN VERDİĞİ SÖZ”
İhtarnameye rağmen işlem yapılmaması üzerine bu sefer şirketin “karşılıklı saygı, güven ve bir kurumun verdiği söz” gibi daha ağır ifadelerin de yar aldığı 25 kasım 2010 tarihli yeni bir ihtarname çektiği ve İl Jandarma komutanlığı’ndan gerekli ödemeyi yaplmalarını talep ettiği edinilen bilgiler arasında. Bu ihtarnamede göze çarpan farklılılk ise kazanlar döşenirken Eyüp Şeker Albay’a jest olsun diye yapılan işlerin dahi ücretlerinin talep edilerek aradaki iletişimin artık koptuğuna dikkat çekilmesi oldu. Konu hakkında yorum yapan hukukçular, yapılan usülsüzlük sonucunda yetkililerin görevi kötüye kullanmak ve devleti zarara uğratmaktan dolayı haklarında işlem yapılması gerektiğini ve bu zararın bu kişilere rücu edilmesi gerektiğini belirtiyor.