27 Mart 2012 Salı

GES'in askerleri MİT'çi oldu

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, GES Komutanlığında görevli subayların, MİT’e geçtiğini açıkladı



 
Milli İstihbarat Teşkilatına devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığında görevli subay ve astsubayların da artık MİT’te çalışacağı açıklandı.

MHP Kütahya milletvekili Alim Işık’ın soru önergesini yanıtlayan  Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 1957 yılında kurulan ve merkezi Ankara Gölbaşı’ndaki Bayrak Garnizonunda bulunan GES Komutanlığının, Başbakanlık talimatı ile 1 Ocak 2012 tarihinde MİT’e devredildiğini hatırlattı.

GES’in yurt içinde de birimleri olduğunu belirten Yılmaz, devir işleminin kapsamlı ve verimli istihbarat için yapıldığını, burada görevli subay ve astsubay personelin de, kadroları TSK’da kalmak kaydı ile MİT Müsteşarlığında görevlendirildiğini açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanunun 124. maddesi uyarınca, TSK mensupları, en çok 2 yıl süreyle Silahlı Kuvvetler dışındaki Devlet hizmetleri ve Türk Hava Kurumunda görevlendirilebiliyor. Bu süre Genelkurmay Başkanlığının teklifi ile uzatılabiliyor.

Yılbaşından bu yana MİT’e bağlı olan Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssü olarak biliniyor. GES, aynı zamanda uydu takibi ve iletişim izleme sistemlerini de yürütüyor. GES’in Türkiye’nin 13 yerinde konuşlanmış istasyonları da bulunuyor.