19 Mart 2012 Pazartesi

Dünya silah ticaretine yönelik yeni rapor açıklandı

Dünya daha fazla silahlandı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SUBAE) küresel silah ticaretiyle ilgili 2011 yılı raporunu yayınladı. Raporda, dünya genelinde silah ticaretinde artış olduğu kaydedilirken, ithalatçılıktan ihracatçılığa geçen Çin dikkat çekiyor.

Rapora göre, dünyada silah ithalatına yapılan harcamalar, 2007-2011 yılları arasında, bir önceki 5 yıllık döneme göre yüzde 24 arttı. İthalatın yüzde 44'ünü Asya ülkeleri gerçekleştirirken, aynı oran Ortadoğu ülkeleri için yüzde 17, Amerika ülkeleri için yüzde 11 ve Afrika için yüzde 9 oldu.
EN BÜYÜK ALIMCI HİNDİSTAN
Silah ithalatına en büyük harcamayı Hindistan yaptı. Pakistan ile sınır sorunu olan ülkenin silah alımı için yaptığı harcama, dünyada genelinde yapılan harcamanın yüzde 10'una tekabbül ediyor.
Hindistan'ı, dünya silah ithalat miktarının tek başına yüzde 6'sını oluşturan Güney Kore ve yüzde 5'ini oluşturan Pakistan takip ediyor.

ÇİN ARTIK İHRACATÇIÇin, silah alımına ayırdığı bütçe ile dünyadaki toplam ithalatın yüzde 5'ini oluşturuyor ancak dikkat çeken husus, 2002-2006 döneminde en büyük silah alımcısı olan Çin'in 4'üncü sıraya gerilemesi değil, silah ihracatını yüzde 95 oranında artırarak, en büyük satıcılar listesine 6'ıncı sıradan girmesi.
Uzmanlara göre, kendi ulusal savunma sanayisini geliştirmek için büyük atılımlar yapan Çin'in en büyük müşterisi Pakistan oldu.

ARAP BAHARI SİLAHLANMAYI ARTIRDI
İsyanlarla sarsılan Ortadoğu yönetimleri de silah ithalatına hız verdi.
ABD'den 154 adet, F-15 savaş uçağı sipariş eden Suudi Arabistan, sadece 2011 yılının değil, son yirmi yıldaki en büyük alımı yaptı.
Mısır ve Tunus da silah alımı için ABD'yi tercih etti. İki ülkenin temel silah tedarikçisi olan ABD, Mısır'a 45 adet M-1A1 tankı sattı. Bu sayıya gelecek yıllarda 125 adet daha eklenecek.

SURİYE DIŞ MÜDAHALEYE KARŞI SAVUNMASINI GÜÇLENDİRİYOR
Suriye hakkkında uluslararası müdahale tartışmaları yapılırken, Şam yönetimi hava savunma sistemleri ve gemi savar füzeleri ithal etmeye başladı.
Suriye 2007-2011 yılları arasında bir önceki beş yıllık döneme göre silah alımını altı kat artırdı.
Suriye, bu artış ile, en çok silah ithal eden ülkeler listesinde 68'inci sıradan, 33'üncü sıraya yükseldi. Raporda, Şam yönetiminin silah ithalatının yüzde 72'sini Rusya'dan, yüzde 19'unu Belarus'tan, yüzde 9'unu da İran'dan gerçekleştirdiği bilgisine yer verildi.

RAPORDAN NOTLAR
Ekonomik krizin ağır etkisi altındaki Yunanistan, silah ithalatı bütçesini kıstı. Atina yönetimi geçtiğimiz beş yılda silah ithalatını yüzde 18 azalttı.
Venezüella ise silah alımına ayırdığı bütçeyi yüzde 555 artırarak, 46'ıncı sıradan 15'inci sıraya yükseldi.
2007-2011 yılları arısında en çok silah ihraç eden ülkeler sırasıyla; ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere oldu. Satışlarını yüzde 95 artıran Çin, silah tedarikçileri içinde, satışını en fazla artıran ülke oldu.