13 Temmuz 2010 Salı

O suikasttaki albay Hamdi Poyraz’dı

Yüksekova Çetesi’ni çökerten emekli Astsubay Hüseyin Oğuz’un, isim vermeden Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayetinin faili olarak gösterdiği albayın, Hamdi Poyraz olduğu belirtiliyor.

Hakkari’de görev yaptığı sırada aralarında asker, polis, korucu ve itirafçılardan oluşan çeteyi çökerten emekli Astsubay Hüseyin Oğuz’un, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayetiyle ilgili iddiaları gözleri yeniden ‘Üniformalı Çete’ye çevirdi. Neşe Düzel’e konuşan Oğuz, 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Lice İlçesi’nde suikast silahı kanasla vurulan Aydın’ın ölümünden itirafçı Kahraman Bilgiç ve başka bir itirafçıyı suikast öncesi helikopterle Yüksekova’dan Lice’ye götürenlerin sorumlu olduğunu söyledi. Oğuz, “İsim vermeyeceğim. Hangi albay Diyarbakır’a suikast silahı olan Biksi ve Kanas’ı götürdüyse, o yaptı bu işi. Diyarbakır 4 No’lu DGM’de albayın kendi ifadesinde var bu. O albay yanında Kahraman Bilgiç’le birlikte bir tetikçiyi götürdü” dedi.

PKK’lının itirafı
Taraf’ın yaptığı araştırmada, daha önce basına ve mahkeme tutanaklarına da yansıyan bu ismin Kıdemli Albay Hamdi Poyraz olduğu ortaya çıktı. Poyraz, sözkonusu iddialardan yargılanarak beraat etmişti.

Suikastla ilgili bilgilerin yer aldığı dosyayı bir üst komutanı Albay Hamdi Çakır’a ilettiğini ve toplantı yaptıklarını vurgulayan Oğuz, “Olumsuz bir ortam oluştu. ‘Devlet zarar görür, işin içinde devletin bir albayı var’ dendi. O toplantıda işler koptu” demişti.

Yüksekova Çetesi sanığı itirafçı Kahraman Bilgiç de, ifadesinde tüm talimatları Hakkâri ve Niğde Alay Komutanlığı ile Genelkurmay’da İcra Tetkik Dairesi Başkanlığı yapan Kıdemli Albay Hamdi Poyraz’dan aldığını söylemişti.

‘Üniformalı Çete’nin hikâyesi
Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde Necip Baskın adlı işadamının fidye karşılığı kaçırılmasının ardından 1996’da ortaya çıkarılan, aralarında asker, polis, korucu ve itirafçıların da bulunduğu ‘Üniformalı Çete’, 9 yıllık yargılamanın ardından beraat etti. Dava, itirafçı Bilgiç’in Oğuz’a verdiği ve Susurluk Komisyonu tutanaklarına da geçen ifadeleri üzerine açılmıştı. Davada Kıdemli Albay Hamdi Poyraz, Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul, Üsteğmen Bülent Yetüt, Korucubaşı Kemal Ölmez, PKK itirafçısı Kahraman Bilgiç, özel harekâtçı polis Enver Çırak ile bazı belediye yöneticileri çete kurmak, gasp ve bombalama ile suçlanmışlardı. Yargılamayı yapan Diyarbakır 4 No’lu DGM, 22 Mart 2001’de 13 sanıklı çete davasında, binbaşı Yurdakul’u çete kurmak, gasp ve bombalamaya azmettirmekten 25 yıl, özel harekâtçı Enver Çırak’ı 3 yıl 8 ay, üsteğmen Bülent Yetüt’ü 7 yıl 4 ay, itirafçı Kahraman Bilgiç’i 30 yıl, korucubaşı Kemal Ölmez’i ise 13 yıl hapse mahkum etmişti. Albay Poyraz hakkında uyuşturucu ticaretinden ise beraat verilmişti. Hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen binbaşı Yurdakul, geçen sürede yakalanmak yerine aranıyorken emekliye ayrılmıştı.

2005’te beraatle sonuçlandı
Yargıtay’ın 2002’de verdiği bozma kararının ardından dava, 24 Kasım 2005’te beraatle sonuçlandı. Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce hapse mahkum edilen emekli binbaşı Yurdakul, üsteğmen Yetüt’ün de bulunduğu sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Davada ceza alan tek sanık, itirafçı Bilgiç oldu. Sekiz yıl cezaevinde kalan Bilgiç, verilen 10 yıllık hapis cezasının büyük bir kısmını cezaevinde geçirdiği için tahliye edildi.