20 Temmuz 2010 Salı

12 paşanın önünü 'Balyoz' kesti

İddianamede adı geçen 12 generalin ağustosta terfi etme şansı kalmadı

İstanbul 10. Ağır Mahkemesi tarafından kabul edilen aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 196 sanıklı Balyoz iddianamesi, bu yıl yeni rütbe bekleyen 12 subayın terfisini engelledi

İSTANBUL 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Balyoz iddianamesini kabul etmesi, iddianamede adları geçen ve terfi bekleyen 12 general ve amiralin durumunu olumsuz etkileyecek. Bu isimler, ağustos ayında toplanacak Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) terfi alamayacak. TSK Personel Kanunu, terfi sırasındaki subay ve astsubayların terfilerinin yargılama süresince dondurulmasını öngörüyor. Ancak bu düzenlemenin “atama” işlemleri üzerinde bir etkisi yok.

Personel Kanunu’nun 65.maddesinde “terfi sırasına girenler” için uygulanacak düzenlemeye yer veriliyor. Açıkta bulunanların, tutukluların, tahliye edilmekle birlikte kovuşturma veya duruşması devam etmekte olanların terfi ve kademe ilerlemelerinin yapılmayacağı belirtiliyor. Hakkındaki soruşturma nedeniyle terfisi durdurulan personel, “yaş haddi” gerekçesiyle emekliye de sevk edilemiyor.

12 KOMUTAN TERFİ SIRASINDA
Balyoz Planı iddianamesinde adları geçen 12 general ve amiral bu yıl terfi sırasında bulunuyor. Bu isimler:

* 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek,
* Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu,
* Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı,
* 52. Tatbik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay,
* 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya,
* Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş,
* Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz,
* 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral KasımErdem,
* Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın,
* Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun,
* Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen,
* Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu.

DURSUN ÇİÇEK’E KADRO YOK
Aynı zamanda “Islak imza davası” nedeniyle tutuklanan Kurmay Albay Dursun Çiçek de YAŞ’ta durumu görüşülecek isimler arasında yer alıyor. Albay Çiçek geçen yıl amirallik terfi sırasına girmişti. Ancak Albay Çiçek “deniz piyade” sınıfında bulunuyor ve Deniz Kuvvetleri’nde bu sınıftan yalnızca 1 amiral görev yapıyor. Bu kadro boşalmadığından, Albay Çiçek’in terfisi, yargılandığı davadan bağımsız olarak, zaten mümkün değil.

3 korgeneral, 2 koramiral, 6 tümgeneral, 7 tuğgeneral ve 8 tuğamiral iddianamede yer aldı. İsimleri sıralananlardan 7’si için savcılık takipsizlik kararı aldı.