21 Temmuz 2010 Çarşamba

İhanet konuşması istihbaratta görevli komutana kadar uzandı

MİT'in dinleme kayıtlarında ortaya çıkan "Çok PKK'lı vuruluyor, Heronları düşürün" skandalı büyüyor.

Üsteğmen Fırat Ç.'nin, Heronları durdurması için ABD ile görüntülü istihbaratın paylaşıldığı Ankara'daki merkezde görevli Tuğamiral Alaettin Sevim'den de yardım istediği ortaya çıktı. Bugün gazetesinin haberine göre Frat Ç.'nin, Sevim'le görüşmesi kriminal testlerle kesinleşmiş. Bu arada ihanet konuşmasını yapan subaylar açığa alınmak bir yana, terfi ettirilmiş. Heronların düşürülmesini isteyen Üsteğmen Fırat Ç. yüzbaşı rütbesine, 'çaresine bakarız' diyen Yarbay Selami Selçuk Ç. ise albaylığa yükselmiş.

PKK'lılar için "bizim adamlar" diyen ve "Çok zayiat veriyoruz, Heronları düşürün." şeklinde konuşmaları dinlemeye takılan Üsteğmen Fırat Ç.'nin yüzbaşı rütbesine, "Çaresine bakarız." diyen?Yarbay Selami Selçuk Ç.'nin ise albaylığa terfi ettiği ortaya çıktı. 3 üst düzey subayla ilgili Bugün gazetesinde çıkan haberin ardından skandal giderek büyüyor. Konuyla ilgili dün Star gazetesinde yer alan haberde, 'ihanetle' suçlanan subayların açığa alınmak bir yana, TSK bünyesinde çok kritik görevlerde bulunmaya devam ettikleri belirtildi.

MİT'in PKK'lı teröristler için "bizim adamlar" ve "Çok zayiat veriyoruz. Ya koordinatlarını değiştirin ya da Heronları düşürün." derken tespit ettiği Fırat Ç., konuşmanın geçtiği günlerde hava pilot üsteğmen rütbesindeydi. Dönemin Hava Kuvvetleri Savcısı Albay Ahmet Zeki Üçok tarafından ifadesi alınıp serbest bırakılan Fırat Ç., şimdi İzmir Çiğli İkinci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yüzbaşı rütbesiyle pilotluk yapıyor.

İhanet konuşmasında Heronların düşürülmesi isteğine "Tamam, bir çaresine bakarız." karşılığı veren ve 'tanık' olarak ifadesi alınan Yarbay Selami Selçuk Ç., olay konuşmadan sonra rütbe alarak albay rütbesiyle Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı'nda bombardıman pilotu olarak görevlendirilmiş. PKK'ya yönelik sınır ötesi hava harekâtlarına katılan Eskişehir'deki komutanlık, Türkiye'nin en önemli ağır hava bombardıman birliği olarak gösteriliyor.

Skandaldaki üçüncü isim istihbarat komutanı
Üsteğmen Fırat Ç.'nin PKK'lıların yerini tespit eden Heronların karartılması için ikinci bir isimden daha yardım istediği belirlendi. Üsteğmen, ABD ile görüntülü istihbaratın paylaşıldığı karargahtaki merkezde görevli Tuğamiral Alaettin Sevim'den de yardım istemiş. Taraf gazetesinin haberine göre Üsteğmen'in Sevim ile görüştüğü kriminal testlerle de kesinleşti.

Halen boğaz ve garnizon komutanı olan Tuğamiral Sevim'in ismi, azınlıklara suikast planlarını içeren Kafes Eylem Planı'nda geçiyor. Sevim, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasının ardından ABD'ye gerçekleştirdiği ziyarette yer almıştı. Gül, dönemin ABD Başkanı George Bush'la "PKK ile mücadele" konusu konuşulacağı için Genelkurmay'dan askerî yetkili talebinde bulunmuş; Genelkurmay da, üç yıl Washington'da askerî ataşelik görevinde bulunan ve o dönem Genelkurmay İstihbarat Daire başkanı olan Tuğamiral Alaettin Sevim'in ismini vermişti.