Bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin değiştirilmesine ilişkin önerisi gündeme damga vurdu.
Kılıçdaroğlu, 12 Eylül ile hesaplaşmak isteniyorsa TSK’nın o dönemde darbeye dayanak gösterdiği 35. maddenin değiştirilmesi gerektiğini, bu konuda atılacak bir adıma destek vereceklerini söyledi.
35. maddede şöyle deniyor: “Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır.”
BAŞBAKAN DA SÖYLEMİŞTİ
Kılıçdaroğlu’nun önerisine destek gecikmedi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Bugğne kadar değiştirilmemiş olmasını bile anlamıyorum” açıklamasını yaptı.
Aslında küçük bir arşiv taraması, bu konuda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da aynı şeyi düşündüğünü ortaya koyuyor. Erdoğan, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada, “Konsensus sağlanırsa bu madde değiştirilebilir” demişti.
KONSENSUS SAĞLANDI
Bugün bu konsensus sağlanmış görünüyor. HABERTURK.COM’un konuştuğu MHP, CHP ve AK Partili yetkililer aynı şeyi söylüyor: “Adım atılırsa bu iş olur.”
Türkiye bugün demokrasi yolunda bir uzlaşma yakalamış görünüyor…
HÜSEYİN ÇELİK (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı)
“Grup başkanvekilleriyle görüşsünler, gerekeni yaparız”
Eğer CHP’li arkadaşların bu konuda ciddi bir teklifi varsa, grup başkanvekillerimizle konuşurlar. TBMM’de görüşürüz, gerekeni yaparız.
CİHAN PAÇACI (MHP Genel Sekreteri)
“Zaten darbenin yasal dayanağı olmaz”
Bu maddeyi ortadan kaldırarak darbe önlenmek mi isteniyor? Darbe anayasal suçtur zaten, yasal dayanağı olamaz. Böyle bir öneri gelirse bakarız, görüşürüz yetkili kurullarımızda. Darbenin yasal dayanağı olmaz zaten. 35. madde de darbenin yasal dayanağı olamaz. Darbe zaten anayasayı ortadan kaldıran bir fiildir. Darbe 35. madde kaldırılarak tamamen önlenemez. Darbeyi ortadan kaldırmak için herkesin demokrasiyse inanan bir yapısı olmalı. Ama önümüze teklif gelirse yetkili kurullarımızda görüşüp gereğini yaparız.
HAKKI SÜHA OKAY (CHP Genel Başkan Yardımcısı)
“Temennide kalmazsa çok güzel olur”
Önemli olan AK Parti çoğunluğunun bu teklifi desteklemesi. Bu konuda CHP’nin geçmişte de kimi önerileri oldu. Demokratik açılımdan bahsedenler barajın yüzde 10’dan aşağı çekilmesini desteklemediler. Siz demokrasinin önünün açılması için teklifte bulunuyorsunuz ama desteklenmiyor. Dilerim bu sefer AK Parti’den gelen açıklamalar temenni düzeyinde kalmaz. Mesele kanun teklifini vermek değil, parlamentodan bu kanun teklifinin geçmesini sağlanmak. Olabilirse ne güzel tabii.