Hemen herkesin merak ettiği soruların başında, Ergenekon davalarının ne zaman bitebileceği konusu geliyor. Zira alınacak sonuca göre, kimin haklı kimin haksız olduğu anlaşılacak. Son durum ne? Yeni iddianame hazırlığı var mı? Ergenekon soruşturma ve yargılama sürecine dahil olmuş kişilerin ruh halleri ne? İktidar ve Asker’in bu davaya yaklaşımları nasıl? Fethullah Gülen taraftarları gerçekten polisi kontrolleri altına aldılar mı? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okuyun.
Ergenekon davasında şu veya bu şekilde rol alan ve kendi deyimleriyle “kelle koltukta” mücadele edenlerin, şu sıralarda pekte rahat ve mutlu olduklarını söyleyemeyiz. Bu davanın kendi geleceklerini yani meslek hayatlarını büyük oranda etkileyeceğini çok iyi biliyorlar ve doğrusu rahatsızlar. Zira tünelin sonunda karşılaşacakları manzara konusunda kötümserler.
Özellikle de, kamuoyunun, bu davanın çok uzaması durumunda tüm ilgisini kaybedeceği ve davanın gerçekten de bir yalan rüzgarı olduğu kanısına varabileceğinden kaygılılar.
Belki de bu kaygı ve kuşkuların da etkisiyle, Ergenekon’un operasyon süreci, olağanüstü bir durum ortaya çıkmadığı taktirde şimdilik durdurulmuş durumda. Yani, bir süre önce olduğu gibi, her soruşturmanın yeni bir soruşturmaya yol açması, ardından yeni gözaltılar ve yeni iddianameler hazırlanması süreci kesildi. Olağanüstü bir gelişme olmazsa, yeni soruşturma olmayacak. Savcılar, ellerindeki ek iddianameleri hazırlamakla yetinecek.
Peki bu davalar ne zaman biter?
Tahminlere göre, yeni davalar açılmadığı taktirde, eldekilerin 2012’de bitmesi ve temyizin de 2013 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Daha fazla süremeyeceği konuşuluyor, ancak yine de kesin bir tarih vermek imkansız.
Ben 6-7 yıl süreceğini sanıyordum, “olmaz, sürdürülmez” dendi.
AKP İÇİNDE ERGENEKON DAVASINA KUŞKUYLA BAKAN ÇOKMUŞ
Merak ettiğim konulardan biri de, bu soruşturma ve dava sürecine AKP’ nin nasıl baktığı idi. Bizler dışarıdan, partinin tüm gücüyle destek verdiği ve elinden gelen yardımı da esirgemediği gibi bir izlenim edinmiştik.
İlginçtir, Ak Parti kadrolarının içinde Ergenekon konusuna çok kuşkuyla bakan ve destek vermeyen çok insan varmış. Soruşturma ve dava sürecinin içindeki kişiler, içişleri bakanlığının dahi, dışarıdan sanıldığı gibi destek vermediği görüşündeler.
En büyük manevi destek ise, Başbakan Erdoğan’dan geliyormuş.
Bu süreci yönlendirenler Ergenekon konusuna çok içten inanmış durumdalar. Zaten başka türlü hareket edemezlerdi, ancak yine de böylesine inançlı konuşmaları, çalışmalarını büyük oranda etkiliyor.
FETHULLAH GÜLEN CEMAATİNİN KATKISI NE ORANDA?
Diğer merak edilen sorulardan biri de, Fethullah Gülen Cemaatinin rolüdür, değil mi?
Bu cemaat mensuplarının, büyük oranda polis teşkilatını kontrolü altına aldığı, hatta askerden sızan belgelerin büyük bir bölümünün de onlardan çıktığı yazılır ve çizilir.
Bu konuda kimse kesin bir bilgi sahibi değil.
Bu kişilerin alınlarında Fethullah Gülen yazmadığından dolayı da, hangi kurumun neresinde ne kadar Gülen sempatizanı var, bilinemiyor. Hele işin askeri cephesi konusunda kimselerin bir fikri yok. Hatta askerin kendisi dahi kesin konuşamıyor. Sadece tahminlerde bulunabiliyorlar.
ASKER KÖSTEK OLMUYOR, ANCAK DESTEK DE VERMİYOR
Ergenekon soruşturmasına askerin bakışı son derece soğuk. İddianameleri dayanaktan yoksun buluyor, sürecin komplo olduğuna inanıyor ve hakimlerin verecekleri kararları bekliyorlar.
Buna rağmen, soruşturmayı engellemiyorlar. Ama kişisel bazı desteklerin dışında, kurumsal olarak destek de vermiyorlar.
Bilgi belge akışında ise, biraz isteksiz davranıyorlar.
Örneğin, Kafes soruşturmasında, dosyayı ellerinde dört ay süreyle tutmuşlar.
Soruşturmanın asker tarafından yapılması için dosyalar önce askeri savcılığa yollanmış, ancak sonunda bakılmış ki hiç bir kıpırdanma yok, tekrar bırakılan yerden devam edilmiş.
2009 Temmuz’unda ki Harp Akademileri Mezuniyet resepsiyonunda, Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un İstanbul valisine “Gölcük’teki Amirallere Suikast Operasyonu” konusunda kendisine bilgi verilmemesi nedeniyle çıkışması ve resepsiyondan hemen sonra İstanbul Vali ve Emniyet Müdürünün 2.5 saat süren bir brifing vermesi ardından, Başbuğ’un eldeki delilleri hayretle “Vay canına” diye karşılamasını hatırlatanlar, Genelkurmay Başkanı’nın herşeye rağmen, elinden geldiği kadar soruşturmayı engellememeye çalıştığına dikkat çekiyorlar.
İşte Ergenekon sürecinde gelinen nokta.