20 Temmuz 2010 Salı

Aklanmadan Terfi Olursa...

1-4 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacak Yüksek Askeri Şûra'ya girecek terfi ve tayin listesinde halen yargılanan isimler de bulunuyor.

TSK, personel kanununa göre soruşturmalarda ismi geçen isimler terfi edemiyor. Ancak son dönemlerde darbe planlarında isimleri geçen subay ve generaller için sadece 'şerh düşüleceği' yönünde iddialar ortaya atıldı. Bu iddia kamuoyunu rahatsız etti. Emekli Jandarma Kurmay Binbaşı Kemal Şahin'e göre bu subay ve generaller için şerh düşmek yeterli değil. Şahin, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın şerhine rağmen subay ve generallerin terfi ettirilmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağına dikkat çekti. Hükümetin, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'yla birlikte YAŞ'ta iki oyu bulunduğunu belirten Şahin, Cumhurbaşkanı'nın kuruldan çıkacak olumsuz bir karara müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Geçmişte birçok subayın yargı kararı olmadan TSK'dan ihraç edildiğini vurgulayan emekli Binbaşı Şahin Akdoğan, "Haklarında darbe iddiası bulunan komutanların terfi ettirilmesi kamu vicdanını sızlatacaktır." dedi. Emekli Binbaşı Gürcan Onat da, haklarında bu kadar çok iddia bulunanların tayin ve terfilerinin yapılmasının TSK ahlakına aykırı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı, hukuksuz terfi olursa müdahale etmeli
Emekli Jandarma Kurmay Binbaşı Kemal Şahin: Darbe iddialarıyla yargılanan komutanlar kesinlikle terfi ettirilmemeli. Çünkü bu kişiler TSK içerisinde kritik mevkilerde görev alacak. Aklanmadan terfi ettirilmeleri sıkıntı doğurur. Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın şerhine rağmen terfi ettirilmesi gibi bir durum olamaz. Şerh düşmek kesinlikle yetmez. Darbe iddiasına adı karışanlar yine terfi etmiş olur. Cumhurbaşkanı, hukuksuz bir terfiye kesinlikle müdahale etmeli. 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'in terfisi önünde hukuken bir engel yok. Ama bu komutan ifade vermeye adliyeye bile gelmedi. Açıkça hukuku çiğnedi. Nasıl olur da bu komutan Jandarma Genel Komutanlığı'na getirilir veya başka bir göreve getirilir? Artık TSK içerisindeki hukuksuzluk öyle bir boyuta ulaştı ki 'skandal' ifadesi yetmiyor.

Şaibeli kişilerin korunması TSK'ya yakışmıyor
Emekli Binbaşı Şahin Akdoğan: Bugüne kadar YAŞ kararlarıyla ordudan uzaklaştırılanlar var. Suçu olmayan insanlar yalan ihbar mektuplarıyla, fotomontaj fotoğraflarla ordudan atıldı. Şûra üyelerini ikna edebilmek için düzmece mektuplar, fotoğraflar hazırlandı. Bu insanlar yargılanmak istediler, "Bizi yargı önüne çıkarın" dediler, buna da izin verilmedi. Haksız şekilde ordudan uzaklaştırılanlar varken, hakkında şaibe olanların terfi ettirilmesi vicdanları sızlatacaktır. Doğru olan, şaibeli kişilerin emekli edilmesidir. TSK'da yeri doldurulamayacak hiçbir personel yoktur. Eğer emekli edilmiyorlarsa, pasif görevlere verilmeliler. Hem emekli edilmez hem de aktif görevler için terfi edilirlerse bu, sivil iradeye meydan okumak olacaktır. Zaten Cumhurbaşkanı ve Başbakan bir defa şerh koyduysa bu nezaketen bir ikazdır. Bu ikaz, 'Yapılan antidemokratik bir uygulamadır, sizin yapmanız gereken bu uygulamayı ortadan kaldırıcı tedbir almaktır' anlamına gelir.

Darbe planlayanlar terfi sırasına alınmamalı
Emekli Binbaşı Gürcan Onat: Generallerin darbe planlarına bir kere adı karışmışsa, etik olarak terfi sırasına alınmamaları gerekir. Başbakan'ın şerh koyması akabinde komutanın yine terfi ettirilmesi bir işe yaramaz. Bu kanuna uyabilir ama ahlaki değerlere uymaz. Ortada bir zan var, henüz suçlu veya suçsuz diyemiyoruz, yargılanmalarını bekliyoruz. 15 senedir sadece 'hanımı kapalı' diye, 'namaz kılıyor' diye binlerce insan tasfiye edildi. Üstelik bu insanlar yargılanma imkânına dahi sahip değillerdi. Şimdi mahkemesi devam eden bir sürü darbe planı ortaya çıkmış, ses kayıtları internete düşmüş. İddialar bu kadar açığa çıktıktan sonra, halen bir şey yokmuş gibi davranarak bu insanları terfi ettirmek doğru değildir. TSK ahlakı bunu gerektirir. Kamu vicdanının beklentisi de, aklı başında olan herkesin de beklentisi budur.

Tartışmalı isimler YAŞ üyeliğine çekilmeli
Emekli Yarbay Tevfik Diker, Albay Dursun Çiçek'in hazırladığı 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' kapsamında yargılanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in YAŞ üyeliğine çekilmesi gerektiğini belirtti. Diker, aldığı kulis bilgilerine göre Orgeneral Berk adının jandarma genel komutanlığı için geçtiğini ifade etti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün Berk'i açığa almadığına işaret eden Diker, Berk'in başka bir göreve atamadan YAŞ üyesi olarak bırakılabileceğini, geçmişte Cemal Tural'la ilgili bu tür uygulamanın olduğunu hatırlattı. Genelkurmay Başkanı Cemal Tural, 1969 yılında Süleyman Demirel'in başbakan olduğu hükümete karşı darbe planladığı şüphesiyle görevinden alınarak Yüksek Askerî Şûra üyesi yapılmıştı.

Diker, kirli planın altında ıslak imzası olan Kurmay Albay Dursun Çiçek ve kovuşturmaları devam eden bazı generaller ile amiraller hakkında bazı medya organlarında yer alan haberlerde yanlışlık yapıldığını kaydetti. Emekli Yarbay Diker, TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesinde, "Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" denildiğine işaret etti. Yasada açıkça, 'aklan da gel' veya 'darbelere kalkışma', 'cuntalara bulaşma' dendiğini vurgulayan Diker, açıklamasına şöyle devam etti: "Bu açık hükme göre başta Albay Çiçek olmak üzere Ergenekon, Balyoz ve diğer davalarda tutuklu olan veya tahliye edilmiş ama kovuşturmaları devam eden askerler terfi edemez. Bunların terfileriyle ilgili dosya YAŞ gündemine getirilmez. Albay Çiçek ve diğerlerinin TSK'dan ilişikleri kesilebilir. Kulislerde Org. Berk'in jandarma genel k omutanı yapılacağına dair iddialar dolaşmaktadır. Bu yanlış olur. Org. Berk, 3. Ordu Komutanlığı'ndan alınmalı.