Nöbetçiliği sırasında Ergenekon sanıklarını jet hızıyla tahliye eden Hâkim Oktay Kuban, Poyrazköy davasında da inanılmaz bir girişimde bulundu.
Nöbetçiliği sırasında Ergenekon sanıklarını jet hızıyla tahliye eden Hâkim Oktay Kuban, Poyrazköy davasında da inanılmaz bir girişimde bulundu. Duruşmanın sonunda tutuklu sanıkların tahliye talebi üç kişilik heyetteki iki hâkim tarafından reddedilince, Kuban karara düştüğü şerhi okudu. Bir anda salon karıştı. Sanıklar ve yakınları heyeti yuhaladı. Bunun üzerine Hâkim Karababa, olayın tutanağa geçirilmesini istedi. Avukatların özür dilemesi, gerilimi düşürdü.
Ergenekon davaları sürecinde, mahkeme salonlarında rastlanılmayan sahneler yaşanıyor. Bunun son örneği, bir hakimin tahliye istediği için duruşma salonunu dolduran sanıklar, avukatları ve sanık yakınları tarafından ayakta alkışlanması oldu. Aynı grup tarafından, tutuklama kararı veren hakimler ise yuhalandı. Bu sahne yaklaşık iki yıldır yargılama süreci devam eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde değil, Amirallere Suikast ve Kafes Operasyonu Eylem Planı dosyalarıyla birleştirilen Poyrazköy Cephaneliği davasında yaşandı.
Mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu sağlık sorunları nedeniyle raporlu olduğu için mahkemeye üye hakim Oktay Kuban başkanlık etti. Kuban, duruşma sonunda tutuklama kararına muhalefet ettiğine dair bir sayfalık şerhini etkileyici bir ses tonuyla okudu. Kararı ayakta dinleyen avukatlar, sanıklar ve yakınları da okuma biter bitmez 'yaşa, bravo' diyerek Kuban'ı alkışlamaya başladı. Ergenekon soruşturma ve davalarında verdiği tahliyelerle gündeme gelen ve kendi heyetince 'keyfi davrandığı' gerekçesiyle eleştirilen Kuban, alkışlamaları durdurmak için girişimde bulunmadı. Bu sırada sanık yakınları tutuklama kararı veren iki hakimi yuhalamaya başladı.
Oktay Kuban dünkü duruşmada 11 sanık için de tahliye yönünde oy kullandı. İstanbul özel yetkili mahkemelerde görevde olduğu yaklaşık bir yıl içinde Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında hiç tutuklama kararı vermeyen Kuban, önüne gelen bütün şüphelileri de tahliye etti. 1 Nisan 2010'da aynı anda emekli orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 19 Balyoz soruşturması şüphelisini serbest bırakarak rekor kırdı. Kuban'ın bu kararı İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince kaldırıldı. Heyet, Kuban'ın kuvvetli suç şüphesi ve buna ilişkin yeterli delil olmasına rağmen 'keyfi' davranarak tahliye kararı verdiğini bildirdi. Bir hakimin birçok mahkeme heyetince verilen tutuklama kararlarını daha bir hafta geçmeden kaldırmasının hukuka ve yasalara uygun olmadığını kaydetti.
Kuban, daha önce de 13 Kasım 2009'da geçici olarak katıldığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde millete ve hükümete yönelik komplolar içeren "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinde imzası bulunan ve "darbe teşebbüsü" suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Albay Dursun Çiçek'in tahliyesi yönünde oy kullanmıştı. Bu belgenin Çiçek'e ait olduğu askeri savcılıkça da onaylandı, daha sonra dava açıldı. Kuban, amirallere suikast ve Kafes davasının askeri mahkemeye gönderilmesini istemişti.
Avukatlar bile alkışladı
Poyrazköy davasında, bazı sanık yakınları, tahliye talebini reddeden hakimlere 'şerefsizler, ahlaksızlar' diye bağırarak hakaret etti. Kuban bu sırada eliyle 'yapmayın' diye uyarıda bulunmakla yetindi. Üye hakim Mehmet Karababa ise yaşananların tutanağa geçmesi için zabıt kâtibinin yanına gitti. Bazı sanık avukatları 'Müvekkillerimiz adına özür diliyoruz.' derken, Kuban'ın ricacı olması Karababa'yı kararından vazgeçirdi. Bu sırada diğer hakim Mehmet Erdoğan'ın özür dileyen avukata 'Ama avukatlar da alkışladı.' diye tepki göstermesi dikkat çekti.