22 Şubat 2012 Çarşamba

‘Albayın alnında kurşun izi yok!’

Mardin Jandarma Alay Komutanı’yken 1995’te çatışmada vurulduğu söylenen Albay Rıdvan Özden’in eşi, kocasının çatışmada ölmediğini, ensesinden vurularak infaz edildiğini öne sürmüştü. Bu iddia üzerine 18 yıl sonra albayın mezarı açıldı. Tomris Özden’in avukatı iddia ettikleri gibi, albayın alnında ve yüzünde kurşun izi olmadığını açıkladı

‘Albayın alnında kurşun izi yok!’ Albay Rıdvan Özden 1995 yılında Mardin Jandarma Alay Komutanı’yken yanında bulunan iki korumasıyla birlikte Mardin Savur ilçesi Ormancık köyü kırsalında açılan ateş sonucunda hayatını kaybetmişti. Eşinin teröristlerce öldürülmediğini iddia eden Tomris Özden, ölüm sebebinin araştırılmasını istemişti. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunan Tomris Özden’in iddiaları üzerine Diyarbakır Başsavcılığı, İstanbul’a yazı yazarak Albay Rıdvan Özden’in ölüm sebebinin araştırılmasını talep etti. Dün sabah erken saatlerde Edirnekapı Şehitliği’nde İstanbul Özel Yetkili Savcısı Hikmet Usta’nın ve Tomris Özden ’in gözetiminde, Albay Rıdvan Özden ’in mezarı açıldı. Mezardan kemik parçaları dikkatli bir şekilde alındı. Torbalara konan kemik parçaları ve kafatası incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

‘Mezar önceden açılmış’

Albay Rıdvan Özden’in eşi Tomris Özden, mezarın daha önceden açıldığını öne sürdü. Eşinin mezar taşlarının arasının açılmış olduğu söyleyen Tomris Özden basın mensuplarına, “Ben buraya sürekli geliyorum, mezar taşlarının arası açılmış. Eşimin mezarı açılmış olabilir” dedi. Ancak avukatı Bülent Demir, mezarın önceden açılmış olabilme ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi. Mezarın açılmasından sonra basın açıklamasını yapan Özden’in avukatı Bülent Demir ise şu bilgileri verdi:

‘Ölüm şekli şüpheli’

“Bu dava, Türkiye ve temiz toplum için açılmış bir davadır. Kan davası değildir. Bu topraklar üzerinde yaşayan hiçbir kimsenin Anadolu’nun ve kahraman Anadolu insanının bin yıllık şanlı mirasını lekelemeye hakkı yoktur. İnsanımız artık bu onurlu mirasına uygun yaşamak istemektedir. Şanlı devletimizin milletini huzur ve barış içinde yaşatma mükellefiyeti vardır. Bu dava, devletin içerisinde bir zamanlar illegal olarak yapılandırılmış ve milletine zulmetmiş karanlık yapıların ortaya çıkarılması ve hesap sorulması için açılmıştır.” Avukat Demir, Albay Özden’in mezarı açıldığında edindikleri ilk izlenimleri de şöyle anlattı:

‘Ensesinde çukurluk var’

“Tomris Hanım, eşinin ölümünün şüpheli olduğunu en başından beri dile getirdi. 18 yıl gecikmeli de olsa araştırılmasını istiyor. Bugün burada Rıdvan Özden’in mezarı açıldı. Savcıyla birlikte 15 kişi mezarın açılmasını ve Rıdvan Özden’in kemiklerini gördü. Albay Özden’in alnından vurularak öldüğü 18 yıl önce otopsi raporlarına yansımıştı. Mezar açıldıktan sonra kafatasına baktığımızda ise, ilk izlenimlerimizi söylüyorum, alnında herhangi bir delik yok. Alnında ya da yüzünde kurşun gelmesi sonucu oluşan bir iz, bir çukurluk yok. Ancak kafatasının arkasında bir boşluk, çukurluk var. Bu da Tomris Hanım’ın iddialarını güçlendiriyor.”

Kemikleri incelenecek

Albay Rıdvan Özden’in İstanbul Edirnekapı Şehitliği’ndeki mezarı 18 yıl aradan sonra açıldı. Mezardan alınan kemikler bir torbaya konularak Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Albayın neresinden vurularak öldürüldüğü, kafatası ve kemikleri incelendikten sonra netlik kazanacak. Avukat Demir, Tomris Özden’in önümüzdeki günlerde konuyla ilgili detaylı bir basın açıklaması yapacağını söyledi.

Suç duyurusunda bulunmuştu

Albay Rıdvan Özden’in, 14 Ağustos 1995 tarihinde Mardin’in Savur ilçesi Ormancık köyü kırsal kesiminde açılan ateş sonucu iki korumasıyla şehit olduğu açıklanmıştı. Geçen yıl Mayıs ayında savcılığa suç duyurusunda bulunan Tomris Özden, eşinin ölümüyle ilgili detaylı otopsi incelemesi yapılmadığını ve olayın cinayet olduğunu iddia etti.

JİTEM DAVASINDA SÜRPRİZ TANIK: “Albay Rıdvan Özden’i Adil Timurtaş vurdu”

DİYARBAKIR’daki JİTEM Davası’nda dinlenen tanık Emrah Özdemir, sanıklardan Adil Timurtaş’ın Mardin eski Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’i yanlışlıkla vurduğunu kendisine söylediğini iddia etti. Özdemir ifadesine şöyle devam etti: “Arif Doğan, Albay Rıdvan Özden’in kendileri ile çalışmasını istemiş. Ancak, Albay Özden bundan rahatsız olmuş ve bazı JİTEM görevlileri hakkında soruşturma açmış. Bu durum, Veli Paşa, Arif Doğan ve Hasan Atilla Uğur’u rahatsız etmiş. Kendisine ilk suikast girişiminde başarısız olmuşlar, sonra Adil Timurtaş tarafından vurulmuş. Timurtaş bana yanlışlıkla vurduğunu söyledi. Olay PKK’nın üzerine atılmış.”