22 Şubat 2012 Çarşamba

Türk mühendisleri yapacak

Kale Gruba bağlı Kale Havacılık, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli Turbojet Motorların Geliştirmesi Projesi'ne imza attı.
Kale Havacılık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi"ne imza attı.

Kale Havacılık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Türk Savunma ve Havacılık Sanayii'nde devrim yaratacak "Turbojet Motorların Geliştirmesi Projesi"ne imza attı. Kale Havacılık tarafından yüzde yüz yerli olanaklar kullanılarak tasarlanıp, geliştirilecek olan Turbojet Motorları; güdümlü füzelerin, insansız hava araçlarının ve küçük uçakların sevk sistemi olarak kullanılacak.

Kale Havacılık ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında 22 Şubat 2012 tarihinde yapılan tören ile imzalanan "Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi", yüzde yüz yerli olanaklar kullanılarak tasarlanıp geliştirilecek. Projenin Gereksinim Analizi, Ön Tasarım, Detay Tasarım, Prototip Üretim ve Kalifikasyon olmak üzere 5 aşama ile toplam 48 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Turbojet Motorlar yapılarındaki sadelik sayesinde füzelere ve uçaklara yüksek güvenilirlik ve verim sağlamaktadır. Ayrıca hızlı egzost gazlarının oluşturduğu itki ile sevk ettikleri platformu daha yüksek hızlarda uçuş kabiliyeti sunmaktadırlar.

Bsın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Kale Grubu'nun 1989 senesinde Stinger füzelerinin parçalarının üretimi ile savunma ve havacılık sanayine girdiğini belirterek, geldikleri noktada dünyanın en önemli projelerinde rol aldıklarını iletti.

Kale Havacılık olarak sektöründe yüzde yüz Türk sermayeli bir şirketi olarak çalışmalarına devam ettiklerini belirten Okyay, "Bugün Dünya'nın en önemli savunma ve havacılık markaları Boeing, Lockheed Martin, PFW-Airbus, Northrop Grumman ve Pratt and Whitney gibi markalara ayrı ayrı üretimler yapıyoruz." dedi.

Okyay, bugün yeni bir heyecan ve gururla "Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi"ne imza atıldığını belirterek; "Türk Havacılık tarihinde sadece yerli olanaklar kullanılarak bir ilke imza atılmak suretiyle bu proje kapsamında tasarlanarak geliştirilmesi planlanan Turbojet Motoru, güdümlü füzelerin sevk sistemi olarak görev yapacaktır. Ayrıca küçük modifikasyonlarla İnsansız Hava Araçlarının ve küçük sınıf hava araçlarının da sevk istemi olarak kullanılması hedeflenmektedir.

Proje kapsamında 9 adet teknik çalışma grubu oluşturulacak ve Toplam 47 mühendis ve akademisyen ve 10 Teknisyen görev yapacaktır. Bu projede İstanbul Teknik Üniversitesi ve TUBITAK ile de birlikte çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Yine proje kapsamında mevcut üretim kapasitesine ek olarak, sadece araştırma ve geliştirme faaliyetlerindeki prototip imalatlarda kullanmak üzere yeni bir ARGE Laboratuvarı kurulacaktır. Proje kapsamında 15 adet alt sistem testi, 11 adet sistem testi olmak üzere toplam 26 adet geniş kapsamlı test gerçekleştirilecektir." dedi.

Toplantıda bir konuşma yağan Kale Grubu kurucularından İbrahim Bodur, ilk kez savunma sanayine Roketsan ile girdiklerini ifade etti. Bodur, işadamını bir eli ile milletten toplayıp diğer eliyle devlete millete katkı yapan kişi olarak tanımladı. İş yaşamına dair hatıralarını paylaşan Bodur, proje için 'Bunu millete borçluyuz, bunu devlete borçluyuz, bunu yaratana borçluyuz ve mutlaka ama mutlaka bu projeyi gerçekleştireceğiz' dedi...