28 Şubat 2012 Salı

Ağır iddiaya Sayıştay denetimi

Yarbay Öğreten ölümünden önce askeri savcıya gönderdiği mektupta 1. Ordu’yla ilgili ciddi iddialarda bulundu. Birçok ihalede usulsüzlükler yapıldı, hafriyat işinde 20 milyon TL’lik rant sağlandı. 1. Ordu Komutanı’nın olanlardan haberi vardı. Karşı çıktığım için başka birliğe sürüldüm
Ağır iddiaya Sayıştay denetimi 1. Ordu Komutanlığı’nda uzun dönem görev yapan, 66. Zırhlı Tugay personeli Yarbay Aşkın Öğreten’in şüpheli ölümünün perde arkasında şok suçlamalar çıktı. Yarbay Öğreten’in ölümünden kısa süre önce askeri savcılığa gönderdiği ihbar mektubunda özellikle İstanbul İnşaat Emlak Bölge Başkanı Albay Şenol Tunçay ve 1. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Muharrem Yavaş ile ilgili ağır iddialarda bulunduğu öğrenildi.

İhbar mektubunda, Albay Tunçay’ın Genelkurmay eski başkanları Büyükanıt, Başbuğ gibi paşalar için lüks bina yapımı, 1. Ordu bünyesindeki ihalelerde usulsüzlükler, Fenerbahçe personel yatakhanesi inşaatı ve Kuleli Askeri Lisesi’ndeki restorasyon çalışması yapan firmalar ile menfaat temini konusunda aktif rol aldığı ileri sürülüyor.

Yarbay Öğreten mektubunda 220 bin kamyon kum dökme ve yaklaşık 20 milyon TL rant elde etme olayının da 20 Haziran 2006 tarihinde yapılan anlaşma ile başladığına dikkat çekiyor. Bu olaydan şu an 1. Ordu Komutanlığı yapan Orgeneral Yalçın Ataman’ın da bilgisinin olduğunu belirtien Yarbay Öğreten, 2001 -2004 yılları arasında 66’ncı Mekanize Piyade Tugay’ında çalıştığını ve orada yaşananları da iyi bildiğini ima etti.

Albay fırına ortak oldu

İhbar mektubunda ayrıca “Albay Şenol Tunçay, göreve gelir gelmez, devletten elde ettiği bütün imkânları ailesine seferber etti. Görevi esnasında Küçükyalı Camii yanındaki bir fırına ortak oldu. İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı’na iş yapan müteahhitlere karşılıksız olarak kendisine özel işler yaptırdı” ifadeleri kullandı.

‘İşi başıma yıkacak’

Öğreten, mektubunda 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve Kurmay Başkanı Tümgeneral Muharrem Yavaş tarafından baskı gördüğünü ve sıkıştırıldığını da dile getiriyor. Öğreten, ihbar mektubunda bu ilişkilerden rahatsızlık duyarak bazı istekleri reddetmesi üzerine Sayıştay denetimi öncesinde tayin ettirildiğini de anlatılıyor. Albay Tunçay için ‘işi başıma yıkacak ’ ifadesi kullanan Yarbay Öğreten, mektubunda Kurmay Başkanı Tümgeneral Muharrem Yavaş’ın da bu işlerin içinde olduğunu ileri sürüyor. İhbar mektubu mercek altına alınırken şüpheli intihar ile ilgili de soruşturma devam ediyor. Fenerbahçe Orduevi’nde iki hafta yapılması planlanan Sayıştay denetimleri de 3. haftaya girdi.

Kafasına yastık dayayıp intihar etti

66. Zırhlı Tugay Komutanlığı ’nda görevli Yarbay Aşkın Öğreten, 31 Ocak 2012’de Fenerbahçe Orduevi’nde otomobilinde başından yaralı halde bulundu ancak kurtarılamadı. Yarbayın arkadaşlarına, “Bu Fenerbahçe benim başıma bela olacak, bu yüzden hapse girebilirim” dediği öğrenildi.