24 Şubat 2012 Cuma

28 ŞUBAT'TA GAZETECİLERE KONTRHABER TALİMATI

28 Şubat, Postmodern Darbe, Necmettin Erbakan, TSK, RP, medya, Genelkurmay, brifing, Oğuz Özbilgin
28 Şubat süreci ile ilgili ulaşılan çarpıcı belge ve bilgilerde dönemin bazı medya organlarının darbeye zemin hazırladığı ortaya çıktı. İşte o 'gazeteciler' !..

Gazeteci-yazar Aslan Değirmenci’nin piyasaya çıkan “Belgeleriyle 28 Şubat’ın Çözülen Kodları” adlı kitabında 28 Şubat süreci ile ilgili çarpıcı belge ve bilgiler yer alıyor.
Kitapta yer alan belgelerde, 28 Şubat sürecinde, Refah-Yol hükümetinin düşürülmesi için Genelkurmay’ın devreye girdiği ve koalisyon ortağı DYP milletvekillerinin, “Paşamızın selamı var, mümkünse istifanızı istiyorlar” notu ile istifa ettirildiği ifade ediliyor.

28 Şubat sürecinde kamuoyu oluşturmada aktif rol oynayan Genelkurmay Psikolojik Harekat Dairesi yazışmalarında, ‘Doğru Yol Partisi milletvekillerinin istifa ettirilerek Refah-Yol hükümetinin düşürülmesinin’ en önemli faaliyet olarak belirtildiği ortaya çıktı.

Gazeteci-yazar Aslan Değirmenci’nin kaleme aldığı ve Çıra Yayınları’ndan çıkan ‘Belgeleriyle 28 Şubat’ın Çözülen Kodları’ adlı kitapta, ‘Genelkurmay Harekat Başkanlığı Psikolojik Harekat Dairesi Faaliyetleri’ başlıklı bir belge yer alıyor. Psikolojik Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Utku Güney’in, eylül ayının ortasından beri rahatsız olmasından dolayı, İçgüvenlik Dairesi Başkanı ve Başbakanlık Askeri Başdanışmanı Tuğgeneral Kenan Deniz’in vekalet ettiği belirtiliyor.
Dairenin 5 şubeden oluştuğu ve şubelerin başında birer albayın bulunduğunun anlatıldığı belgede, ayrıca Diyarbakır, Elazığ ve İstanbul’da toplam 150 kadar subay ve astsubaydan oluşan grupların bulunduğu ifade ediliyor. Gruplarda, görevli personelin ise sivil ve sakallı, bıyıklı olarak çalıştığı kaydediliyor.

Belgede, “Söz konusu dairenin geçtiğimiz yıl en önemli faaliyeti Genelkurmay’a yakın görülen bazı Doğruyol Partili milletvekillerinin partilerinden istifa etmesinin sağlanması ve Refah-Yol hükümetinin düşürülmesiydi. Bu konuda milletvekillerine ‘Paşamızın selamı var, mümkünse istifanızı istiyorlar’ demek yeterliydi. Ayseli Göksoy, bunlardan birisi, halen Genelkurmay ile ortak hareket ediyor. Çeşitli konuları Çevik Bir’e soruyor. Psikolojik Harekat Dairesi de istenen hazırlığı yapıyor” deniyor.
 
“GENELKURMAY’A YAKIN GAZETECİLERE RİCADA BULUNULDU”
Çalışmalarını ‘yasal ve yasal olmayan’ diye ikiye ayıran daire, yasal olmayan faaliyetler bölümünde Refah Partisi aleyhine bazı haberlerin hazırlanıp basına verildiğini ve bu dairede hazırlanan 20’den fazla haberin gazetelerde yayınlandığına dikkat çekiyor. Çiller’in ‘Şerefsiz Onbaşı’ sözüne tepki olarak DYP Genel Merkezi önünde yapılan ve Gaziler, Emekli Subaylar ve Emekli Astsubaylar Derneği üyelerinin katıldığı gösteri, yine bu dairece hazırlandı” denilen belgede, “Salih Kapusuz, Çetin Altan, Ahmet Altan, Rahmi Koç gibi ünlüler aleyhine çok sayıda mektup yazıldı, kampanya başlatıldı. Genelkurmay’a yakın olarak görülen bazı gazetecilere ‘Şu konu, bu konu hakkında yazın’ ricasında bulunuldu. Örneğin, RP’nin kapatılmasını destekler mahiyette Sabah gazetesi yazarlarının bir kısmına, ‘Fatih Çekirge, Cengiz Çandar, Hasan Cemal gibi’ yazı için ricada bulunuldu. Bunlara konu ile ilgili kullanabilecekleri psikolojik harekat temaları verildi” ifadeleri kullanılıyor.
 
“RP’NİN KAPATILMASI GENELKURMAY’DA BİR ZAFER HAVASI OLUŞTURACAK RAHATLAMA SAĞLAYABİLİR”
Genelkurmay’ın, son zamanlarda TSK aleyhinde irticai kesimden gelen yoğun eleştiri ve bazen de hakaretler nedeniyle son derece yıpranmış ve kızgın durumda olduğunun savunulduğu belgede, “Söylenene göre yakında kontrgerilla dedikleri hareketin psikolojik olanı ‘Kontrhaber’ üretilmeye başlanacak. Özellikle İslami kesimi birbirine düşürecek haber ve hareketlere ilkbahardan itibaren başlanabilecek. Ancak Refah Partisi’nin kapatılması, Genelkurmay’da bir zafer havası yaratacak rahatlama sağlayabilir, aksi takdirde ordunun sertleşeceği kesin görünüyor” deniyor.

Çeşitli cemaat, tarikat ve Refah Partisi için raporlar hazırlandığı ve bu konulardaki bilgilerin ise basına sızdırıldığının anlatıldığı belgede, “Bazı sivil devlet görevlilerinin yönlendirmesi yapılıyor. Örneğin geçen haziran sonu, temmuz başında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz’ın, ‘Kur’an yeniden tercüme edilmelidir, bize tv kanalı tahsis edilmelidir’ yollu konuşması bu daire tarafından hazırlandı. M. Nuri Yılmaz, sık denilecek oranda Genelkurmay’a geliyor. Önemli görülen konu ve kişiler için kampanya kontrol formu denilen plan hazırlanıyor. Bu planlar, bir aydan 6 aya kadar uzanabiliyor. Şu anda RP’nin kapatılması için böyle bir plan uygulamada. Planda; basına verilecek haberler, kaç mektubun kimlere yazılacağı ve hangi köşe yazarlarına temalar verileceği ayrıntılı olarak yer almakta. Bütün günlük gazeteler ayrıntılı bir biçimde inceleniyor. Üzerlerinde gerekli çalışmalar yapılıyor. Gerekirse tehdit, gerekirse takdir kampanyaları başlatılıyor. Şu anda Genelkurmay’a en yakın gazete olarak Sabah görülüyor. En çok da Akit, Akşam, Emek, Milli Gazete tepki görüyor. Yazarlardan Emin Çölaşan ile Fatih Çekirge’nin yeri bir başka. Hasan Cemal de yakın görülüyor.” deniliyor.