23 Şubat 2012 Perşembe

Gizli belgeleriyle 28 Şubat - 2


Gizli belgeleriyle 28 Şubat - 2

Demirel'in Sekreteri Özbilgin'in ilk kez yayınlanan günlükleri


ABDULLAH KILIÇ / GAZETE HABERTÜRK
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin’in ilk kez yayınlanan “İrticai Faaliyetler ve Cumhurbaşkanlığı’nda Yapılan Çalışmalar” başlıklı günlüğünde, adım adım 28 Şubat’a giden süreç anlatılıyor. Günlüğe göre 17 Ocak 1997’de Genelkurmay’a davet edilen dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’e, “ irtica” brifingi veriliyor

'GENELKURMAY BRİFİNGİNİN ARDINDAN DEMİREL BİR ÇALIŞMA GRUBU KURDU'
OCAK 1997’ye gelindiğinde devlette kılıçlar çekildi. Herkesin aylarca merak ettiği Cumhurbaşkanı Demirel’in tutumuydu; aslında Demirel, çoktan rengini belli etmişti. Ancak yine hükümete açıktan muhalefet etmiyor; en azından kamuoyuna daha ortada bir izlenim veriyordu. Bir süre TSK’nın kendisine ilettiği rahatsızlıkları, şahsi görüşüymüş gibi Erbakan’a iletiyordu. Bir yandan da Erbakan ve Refah Partililer, kendisini istemeyen güçlere bol bol kullanacakları malzeme veriyordu. Erbakan’ın Libya gezisinde Kaddafi’nin Türkiye aleyhine sözleri karşısında sessiz kalması, 3 Kasım 1996’da Susurluk kazasında ortaya çıkan “derin çete”nin üzerine gitmemesi, hatta bu olayı örtmek istediği iddiaları kamuoyunda Refah Partisi’ne karşı büyük bir tepki oluşturdu. Merkez medyanın TSK’dan yana tavrı, bu tepkinin kamuoyunda daha güçlenmesine neden oldu. Erbakan’ın ramazan ayında Başbakanlık Konutu’nda cemaat liderlerine verdiği iftar yemeği ise bardağı taşıran son damla oldu.

‘10 SAYFALIK GÖRÜŞ BÜTÜN BİRİMLERE GÖNDERİLDİ’ 
Artık Cumhurbaşkanı Demirel, zinde güçlerden yana tavrını açık açık göstermeye başladı. Demirel, olayları daha yakından takip edebilmek için Ocak 1997’de Çankaya’da kendi ekibinden bir grubu görevlendirdi. Bazı gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı Çalışma Grubu adını verdiği bu yapının başkanlığını, iddiaya göre Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz yapıyordu. Çalışma grubunda bulunan diğer isimler ise şöyleydi: Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Fahri Öztürk, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Özhan Üzümcüoğlu ve Kanunlar Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanı Kemalettin Alikaşifoğlu. Bu çalışma grubunda olduğu iddia edilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin’in ilk kez yayınlanan “İrticai Faaliyetler ve Cumhurbaşkanlığı’nda Yapılan Çalışmalar” başlıklı günlüğünde çok ilginç detaylar mevcut.

Genel Sekreter Yardımcılığı’ndan önce kurmay albay olarak Demirel’in yaverliğini de yapan Özbilgin’in bilgisayar ortamında yazıp, çıktı alıp el yazısıyla adını ve görevini yazdığı günlüğü, 28 Şubat sürecinde Ankara’da devlet zirvesinde kapalı kapılar ardında kimlerin neler konuştuğunu, ne tür kararlar alındığını ortaya çıkarıyor. Başına 17 Ocak 1997 tarihi düşülen ilk not, Genelkurmay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Demirel’e “İrticai Faaliyetler” konulu bir brifing verildiğiyle ilgili. Günlüğe, “Brifinge sadece Sayın Cumhurbaşkanı katıldı” şeklinde not düşülmüş. Yine günlükten anlaşılıyor ki bu brifing metni, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz tarafından incelenerek “Çok Gizli” derecesiyle 10 sayfalık kişisel bir görüş haline getirilmiş. Ve bu notlar devletin ilgili birimlerine “Çok Gizli” ibaresiyle gönderilmiş.


İşte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin’in “28 şubat günlüğü”nden öne çıkan satır başları:

- 27 Ocak 1997 günü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, irticai faaliyetler nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde baş gösteren rahatsızlık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya tarafından dile getirildi.
- 27 Ocak 1997 günü, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bana, Yüksek Askeri şûra kararları ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen subay ve astsubayların Refah Partisi tarafından bazı kurum ve kuruluşlar ile belediyeler de işe alınmaları konusunun araştırılması görevi verildi.
- 28 Ocak 1997 günü saat 14.00’te Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner ile konuyu görüştüm ve adı geçen personelin istihdam edildiği yerleri belirten listeyi aldım.
- 30 Ocak 1997 günü aynı konuyla ilgili bir liste de MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’dan alındı.
- 31 Ocak 1997’de Genel Sekreter tarafından ben, Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Fahri Öztürk ve Kanunlar Kararlar Başkanı Kemalettin Alikaşifoğlu, Genelkurmay tarafından verilen brifing metninin incelenmesi konusuyla görevlendirildik.
- Genkur. brifing metninde 20’nci sayfadan sonra yer alan iddialar 54 madde olarak tespit edildi.
- 3 Şubat 1997 günü sabah saatlerinde, Sayın Cumhurbaşkanı, Genel Sekreter, Devlet Denetleme Kurulu Başkanı, Kanunlar Kararlar Başkanı ve ben, Sayın Cumhurbaşkanı’nın çalışma ofisinde toplantı yaptık. 54 konudan 19’u için verdiğimiz cevaplar, bir zarf içinde tarafımdan saat 17.00’de Genelkurmay Başkanı Orgeneral İ. Hakkı Karadayı’ya makamında teslim edildi. Aynı gün Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Başbakan Necmettin Erbakan’a bir mektup yazıldı.
- 4 Şubat 1997’de aynı grup yine Sayın Cumhurbaşkanı’nın çalışma ofisinde bir araya gelerek, Sayın Cumhurbaşkanı imzasıyla Başbakan’a gönderilecek diğer üç mektubu ve Genel Sekreter imzasıyla İçişleri Bakanlığı’na (3), Milli Eğitim Bakanlığı’na (1) gönderilecek dört mektubu hazırladık. Aynı gün saat 16.00’da, bunlardan beş mektubu ihtiva eden zarf, tarafımdan Sayın Genelkurmay Başkanı’na makamında teslim edildi.
- 5 Şubat 1997’de aynı grup yine aynı yerde, Sayın Cumhurbaşkanı ile konu üzerinde çalıştık. Daha sonra Genel Sekreter Yardımcılığı toplantı odasında Genel Sekreter imzası ile MİT Müsteşarlığı’na gönderilecek mektubu hazırladık. Aynı gün, içinde dört mektubun fotokopisi olan zarf, tarafımdan Genelkurmay Başkanı’na verildi. Aynı gün Genelkurmay İstihbarat Başkanı’nı makamında ziyaret ederek konuyu görüştüm.
- 5 Şubat 1997’de Sayın Cumhurbaşkanı TGRT’de Sebahattin Önkibar’ın hazırladığı “Alternatif” programına katıldı. İrticayla ilgili önemli mesajlar verdi.
- 8 Şubat 1997’de Sayın Cumhurbaşkanı bütün TV’lerde yayınlanan “RAMAZAN BAYRAMI” mesajında irticai faaliyetlere dikkat çekti.
- 20 Şubat 1997’de Sayın Cumhurbaşkanı SHOW TV’de Kadir Çelik tarafından hazırlanan “Obkektif” programının konuğu oldu. Aynı mesajları verdi.
- 21 Şubat 1997’de Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı kabul ederek 2.5 saat görüştü. (45 gündür görüşmüyorlardı.)

"28 ŞUBAT'TAN BİR GÜN ÖNCE 'ÖNLEM' NETLEŞTİ"
- 21 Şubat 1997’de Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı da Sayın Cumhurbaşkanı’nı ziyaret ettiler. Aynı gün 28 Şubat 1998’de yapılacak olan MGK toplantısında gündeme getirilecek taslak “İrticai FaaliyetlerRaporu” ve Başbakan’ın MİT Müsteşarı’na söylediklerini ihtiva eden iki sayfalık bir rapor MİT Müsteşarı tarafından Sayın Cumhurbaşkanı’na takdim edildi.
- 21 Şubat 1997 tarihinden itibaren, hergün ücretsiz olarak Cumhurbaşkanlığı’na verilen 10 adet ZAMAN Gazetesi’ne el koydum. Bu gazeteler garaja ve Koruma Müdürlüğü’ne veriliyordu. Bu gazetelerin yerine HÜRRİYET, MİLLİYET, RADİKAL veYENİYÜZYIL gazeteleri adı geçen yerlere verilmeye başlandı.
- 22 Şubat 1997 tarihinde aynı grup, bu yeni raporlar üzerinde çalışmaya başladık.
- 4 Şubat 1997 (12.20- 13.20), 16 Şubat 1997 (15.30- 16.50) ve 26 Şubat 1997 (18.00- 19.00) günleri Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, Sayın Cumhurbaşkanı’nı ziyaret etti.
- 25--26 Şubat 1997 günlerinde grup çalışmamız devam etti.
- 25--26 Şubat 1997 günleri MİT Müsteşarı, Sayın Cumhurbaşkanı’nı ziyaret etti.
- 27 Şubat 1997 tarihinde saat 10.00’da Sayın Cumhurbaşkanı’nın makamında yapılan toplantıda “ÖNLEMLER” maddesine son şekli verildi ve ben revize olmuş metni saat 12.00’de MİT Müsteşarı’na elden teslim ettim.
- 27 Şubat 1997’de saat 17.00’de Başbakan, Sayın Cumhurbaşkanı’nı program dışı olarak ziyaret etti.
- Yine aynı gün Sayın Cumhurbaşkanı, MİT Müsteşarı’nı saat 19.45- 20.00 arasında MGK gündemiyle ilgili kabul etti.
- 27 Şubat 1997’de, son bir ay içinde ilk defa olarak Bakanlar Kurulu toplandı ve Başbakan Erbakan ve Tansu Çiller toplantı dışında iki kere görüştüler.
- 28 Şubat 1997 günü saat 15.00- 24.00 arası dokuz saat süren MGK toplantısı yapıldı. Toplantı sırasında Başbakan Erbakan, MGK salonundan çıkarak ikindi namazını kıldı. (Elçi Kabul Salonu’nda)
- Aynı gün Başbakan Erbakan, TRT ve bazı özel TV kanallarından “ İcraatın İçinden” programıyla halka seslendi.
- 18 Haziran 1997’de Başbakan Necmettin Erbakan, ülkedeki gerginliğin giderilmesi için Başbakanlık’tan istifa etti. DYP ile aralarındaki protokolü gerekçe göstererek başbakanlığın DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’e verilmesini istedi.
- 19 Haziran 1997’de Sayın Cumhurbaşkanı, ANAP, DSP,CHP ve DTP genel başkanlarıyla birer görüşme yaptı.
- 20 Haziiran 1997’de yeni hükümeti kurmakla ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz görevlendirildi.
- 25 Haziran 1997'de RP, DYP ve BBP genel başkanları bir basın toplantısı düzenleyerek başbakanlığın Tansu Çiller’e verilmesini istediler ve üç partinin 282 milletvekilinin imzalarını ihtiva eden bir belgeyi RP Milletvekili Salih Kapusuz ve DYP Milletvekili Saffet Arıkan Bedük ile Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiler.
- 30 Ha ziiran 1997’de Sayın Cumhurbaşkanı, Mesut Yılmaz’ın kurduğu ve CHP’nin dışarıdan desteklediği ANAP, DSP ve DTP’nin katıldığı 55’inci hükümeti onayladı.
- 12 Temmuz 1997’de 55’inci hükümet, 281 kabul, 256 ret, 2 çekimser oyla güvenoyu aldı.