17 Ağustos 2011 Çarşamba

Terörle mücadelede insansız helikopter dönemi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), savunma sanayiinde faaliyet gösteren firmalarla birlikte insansız helikopterler (RİHA) tasarlayıp üretiyor.
 
200 kilometrelik bir mesafede tarama yapabilen insansız helikopterler, diÄŸer insansız hava araçlarından farklı olarak havada sabit kalarak istenilen bölge hakkında detaylı görüntü alabiliyor. Türkiye'nin ilk insansız hava helikopteri RÄ°HA-1B'nin terörle mücadele ve sınır güvenliÄŸinde kullanılması hedefleniyor. Ä°nsansız helikopterin piyasa deÄŸerinin yaklaşık 2 milyon Euro olduÄŸu ifade edildi. 

Ä°TÃœ bünyesinde faaliyet gösteren Rotorlu Hava Araçları Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi (ROTAM), insansız hava helikopteri konusundaki çalışmalarını hızlandırdı. Ä°TÃœ'de ilk projesini 2007 yılında RÄ°HA-1 adı verilen insansız helikopterle gerçekleÅŸtiren ROTAM, RÄ°HA-1 test uçuÅŸlarında baÅŸarılı olunca yeni nesil insansız helikopter için kolları sıvadı. RÄ°HA-1'i örnek gösteren Ä°TÃœ, tamamıyla Türk bilim adamları ve mühendisler tarafından tasarlanan RÄ°HA'lar için savunma sanayiinin önemli firmalarıyla bir araya geldi. Yapılan anlaÅŸmaya göre mevcut RÄ°HA-1 belirlenen özelliklere göre geliÅŸtirilerek RÄ°HA-1B adı verilen yeni nesil insansız hava helikopterinin geliÅŸtirilmesine baÅŸlandı. 

ROTAM Proje Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Devlet Planlama Teşkilatı ile ortaklaşa 2002 yılından beri sürdürülen Türkiye'nin ilk sivil helikopteri 'ARIKOPTER' projesinden bu yana rotorlu sistemler konusunda çalıştıklarını hatırlattı. Bu kapsamda bir helikopteri gerçekleştirip uçurduklarını anlatan Aslan, şu anda ikinci nesil bir insansız helikopter üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Yaptıkları insansız helikopterleri Türkiye'deki ilgili birimlere sunduklarını anlatan Aslan, askeri makamlardan bu konuda bir talep geldiğini söyledi.