25 Ağustos 2011 Perşembe

Karargahta köstebek avı



Karargahta köstebek avı Genelkurmay, eski başkan Orgeneral Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kaydını çekenlerin peşine düştü. Karargah’taki köstebek avı toplantıya katılan komutanların tespitiyle başlayacak.

İstifa eden Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ve Hantepe saldırısından sonra yapılan hataların değerlendirildiği ses kayıtları askeri harekete geçirdi. Genelkurmay, öncelikle emekli Org. Koşaner’le temas kurup, kaydın doğru olup olmadığını teyit edecek ardından da kaydın nerede yapıldığını saptadıktan sonra soruşturmasını toplantıya katılan isimler üzerinde yoğunlaştıracak. Karargah’ın dışarıdan ortam dinlemesi yapılıp yapılmadığı üzerinde de incelemelerine yön vermesi bekleniyor.

Genelkurmay, dışarıya bilgi, belge ve ses kaydı sızdırılması olaylarıyla ilgili daha önce de harekete geçmişti. Koşaner’in halefi Genelkurmay eski Başkanlarından Org. İlker Başbuğ ve halen “İnternet Andıcı” davası kapsamında tutuklu bulunan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun ses kayıtları internet ortamına düşmüştü.

Köstebek sivil memur çıkmıştı

Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve ekibinin, sivil savcıya vermeleri gereken delillerle ilgili Karargah’ta yaptıkları görüşmenin ses kayıtlarının internete düşmesini, Genelkurmay’da çalışan bir sivil memur sağlamıştı. Görüşmede, “laptop”tan sunum yapan sivil memurun, aynı “laptop”la ortam dinlemesi yaptığı ortaya çıkmıştı. Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın sivil memurla ilgili dava açtığı, sivil memurun dışarıda bağlantısının olabileceğinden şüphelenilen şahıslara yönelik kapsamlı bir soruşturma da sürdürüldü. Çubuklu’nun internete düşen ses kaydında, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşavirliği Savcısı Albay Zeki Üçok’un sivil savcı tarafından istenen bilgisayar kayıtları ve belgeleriyle ilgili değerlendirmeler yer alıyordu.

Başbuğ “çürük elma” demişti

Genelkurmay eski Başkanlardından emekli Org. İlker Başbuğ’un, Belçika’da, SHAPE(Avrupa Müttefik Kuvvetler Karargahı)’nda Türk kurmay subaylarla yaptığı görüşmenin ses kaydı da internette yayınlanmıştı. Bu konuda Karargah’ın yaptığı takipte ise kaydın orada bulunan bir akademisyen veya subay tarafından yapılmış olabileceği üzerinde durulmuştu. Başbuğ’un SHAPE’deki ABD Gazinosu’nda gerçekleştirdiği toplantıya, ABD’li subayların da katıldığı iddia edilmişti. Başbuğ, internet sitelerine düşen ses kaydında, TSK’dan bilgi sızdıranları “çürük elma” olarak nitelendirmiş, subayları da “gözünüzü açın” diyerek uyarmıştı. Daha önce gerek Başbuğ gerekse Çubuklu’nun ses kayıtlarının internete düşmesinden sorumlu tutulan şahıslarla ilgili yürütülen soruşturmanın sonuçları hakkında açıklama yapılmadı.