18 Ağustos 2011 Perşembe

Andıç sanığı general tutuklandı


Kara propaganda için Genelkurmay tarafından kurulduğu ileri sürülen internet siteleriyle ilgili 'andıç' davasında dün önemli bir gelişme daha yaşandı.
 
Genelkurmay Adlî Müşaviri Tümg. Hıfzı Çubuklu ile birlikte halen cezaevinde bulunan Balyoz sanığı Koram. Mehmet Otuzbiroğlu ve emekli Albay Hulusi Gülbahar 'kuvvetli suç şüphesi'yle tutuklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 9 gün önce hakkında yakalama kararı verdiği Çubuklu, dün adliyeye gelerek teslim oldu. Hakim karşısına çıkarılan tümgeneral, ifadesinde andıcın kendisinin imzaladığı bölümde hukuka aykırı bir şey olmadığını savundu. "Andıcı hükümete değil kötü niyetlilere karşı yaptık." dedi.

'Kara propaganda amacıyla kurulan internet siteleriyle ilgili davada haklarında yakalama kararı çıkartılan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Hulusi Gülbahar dün öğle saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Üç muvazzaf subay İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Sanıklardan ilk olarak söz alan Çubuklu, Genelkurmay Başkanlığı'na ve komuta kademesine hukuki hizmet verdiklerini söyledi. Müşavirliğin danışma makamı olduğunu ve yerindelik denetimi yaptığını ifade etti. İcracı makam olmadığını kaydetti. MOBESE örneğini vererek sitelerde suç unsuru varsa kullananların sorumlu olduğunu ve bu kişilerin de bulunması gerektiğini söyledi. Çubuklu, sitelerin hükümete karşı değil kötü niyetlilere karşı kurulduğunu savundu. Milli Savunma Bakanlığı'nın da onayları olduğunu belirten Çubuklu, "Bu mantıkla sayın bakanımızın da ara yönetici olması lazım." dedi.

Sanıklardan Yüzbaşı Murat Uslukılıç'ın, "Biz andıcı götürdük, düzeltme yapıldı, hizmete sokuldu." dediğini hatırlatan Çubuklu, adli müşavirliğin görevinin, metni hukuka uygun hale getirmek olduğunu ve tüm belgelerin kendilerine geldiğini, hukuka uygun olduğu takdirde paraflandığını kaydetti. Çubuklu, "Belge hukuka uygunsa paraflarız. Daha sonra biz üst makama göndeririz. Üst makam Genelkurmay Başkanı veya ikinci başkandır." dedi.

OTUZBİROĞLU: BİLGİSAYARLAR SİLİNDİĞİNDE ORADA DEĞİLDİM
Olay tarihinde Genelkurmay MEBS başkanı olduğunu ifade eden Mehmet Otuzbiroğlu ise suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Bilgisayarların silinmesi konusunda ise görev almadığını öne süren Otuzbiroğlu, "Silme işlemi 20 Haziran Cumartesi günü olmuş. Cumartesi benim izin günümdür. MEBS Başkanlığı, internet sitelerinin işletiminde yetkili değildir. TSK.net dahil MEBS Başkanlığı tarafından işletilmemektedir." diye konuştu. Hulusi Gülbahar da hakkındaki suçlamaları reddetti.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanıklar Çubuklu, Otuzbiroğlu ve Gülbahar'ın kuvvetli suç şüphesi bulunduğu, üzerine atılı suçun CMK 100/3'teki katalog suçlardan olduğu, delilleri gizleme karartma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmaları yönünde görüş bildirdi. 3 sanık tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderildi. Sanıkların tamamı hakkında 'ağırlaştırılmış müebbet' talep ediliyor.