24 Ağustos 2011 Çarşamba

Delilleri Karartması İçin Talimat Verilmiş

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgelerle ilgili olarak açılan 10 sanıklı ikinci Poyrazköy Cephaneliği Davası'nın görülmesine başlandı.
 
Tutuklu sanık Astsubay Erdinç Yıldız'ın avukatı Kemal Yener Saraçoğlu, davanın en önemli delili olan ve içinde Sağdıç'ın Poyrazköy cephaneliğinin gömülmesi emrini içeren belgenin bulunduğu 5 No'lu hard diskin imha edileceğini ancak teknik imkânsızlık sebebiyle gerçekleştirilemediğini söyledi. Daha sonra da savcının aramada bunu bulduğunu kaydetti.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya Balyoz davasında tutuklu bulunan ve hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Koramiral Kadir Sağdıç'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 10 sanık katıldı. Sağdıç ve avukatlarının reddihakim talebinde bulunması üzerine davada esasa geçilemedi. Mahkeme bu sebeple sanık avukatlarının tahliye ve usule ilişkin taleplerini aldı. Binbaşı Cem Çağlar'ın avukatı Ali Fahir Kayacan, usule göre mahkeme heyetindeki hâkimlere yönelik tek tek ret gerekçesi bildirilmesi gerektiğini, ancak Sağdıç'ın avukatlarının bunu yapmadığını heyetin dikkatine sunduğunu söyledi.

Tutuklu sanık Astsubay Erdinç Yıldız'ın avukatı Kemal Yener Saraçoğlu ise müvekkili açısından reddihakim talebinde bulunmadıklarını ifade etti. Müvekkilinin idarî astsubay olarak görev yaptığını ve bilgisayarında ya da odasında suç unsuru bulunmadığını dile getiren Saraçoğlu, "Savcı Fikret Seçen, Donanma'da arama yapacağını bildirince komutan, emrindekilere, 'odanızı tertipli tutun, arama yapılacak, ayrılmayın' diye emri vermiştir. Aradan 3,5 saat geçmiş ama müvekkilim odadaki delilleri yok edecek girişimde bulunmamıştır. Bu durum suçsuzluğuna karinedir. Burada bulunan 5 No'lu disk de başka bir bilgisayardan yedeklenip arşive kaldırılmıştır. Yedeklemekten amaç hasıl olunca imha edilmesi gerektiği yönünde beyanlar var. Ama bazı teknik imkânsızlıklar yüzünden imhası gecikmiştir. Ve savcı da aramada bulmuştur. Müvekkilim ve orada çalışanlar içeriğini bilmemektedir." dedi. Saraçoğlu da, tahliye talebinde bulundu.

Daha sonra mahkeme heyeti duruşma savcısı Mehmet Ali Uysal'a, tahliye talepleri ile ilgili görüşünü sordu. Uysal, sanıkların tutuklu kalması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti kısa bir aradan sonra kararını açıkladı. İddianamenin mahkemece kabul edilmesinin sanıkların suçluluğu, reddedilmesinin de sanıkların beraatı anlamına gelmeyeceğinin açık olduğunu ve delillerin değerlendirilmesinin mahkemenin takdirinde olduğunu vurgulayan heyet, bir kısım sanık ve avukatlarının mahkeme heyetinin reddine yönelik talepleriyle ilgili itirazın incelenmek üzere dava dosyasınınİstanbul13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Sanıklara isnat edilen suçun mahiyeti, delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin bulunması nedeniyle tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verdi.