26 Ağustos 2011 Cuma

Askerlik işlerine de vakit ayırsaydık... / İbrahim Kiras

Koşaner’in sözlerinin bende uyandırdığı duygu kafamın içinde, sallanan bir sarkaç gibi, memnuniyetle hoşnutsuzluk arasında gidip geliyor.
Memnunum çünkü eski genelkurmay başkanının sözleri orduda bir devrin kapanıp yeni bir devrin açıldığını haber veriyor. Bugüne kadar ideolojik bir kabuk arkasında saklanarak her türlü eleştiriye kapalı duran Türk Silahlı Kuvvetleri yönetim kademelerinin artık özeleştiri yapar hale gelmiş olması memnuniyet verici.
Hoşnutsuzum çünkü PKK terörüne karşı ciddi boyutlarda bir askeri operasyonun yürütüldüğü bir süreçte Koşaner’in ses kayıtlarının ortaya çıkması hoş olmayan bir zamanlama. Bu vesileyle özellikle terörle mücadeleyle ilgili zaaf noktalarının mesela insansız hava uçuşlarıyla ilgili yetersizliklerin böyle ayrıntılı açıklanmış olması rahatsız edici.
***
Memnunum çünkü öteden beri dile getirmekte olduğumuz, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının kendi asli işleriyle meşgul olmak yerine siyasetle uğraşmalarının öncelikle bu kurumu zaafa uğratacağına ilişkin eleştirilerimizin ordu içinde de yankı bulduğunu görmüş olduk.
Hoşnutsuzum çünkü Koşaner’in ses kayıtlarının yayınlanması üzerine yapılan yorumlar-da kurunun yanında yaşın da yanması tehlikesine şahitlik ediyoruz.
Bu ordunun yerine başka bir ordu, bu subayların yerine başka bir subay kadrosu getirecek halimiz yok. Ordunun yönetim kademelerini ve burada egemen olan anlayışı eleştirirken ordunun kendisini gözden çıkaramayız. Leğendeki kirli suyla beraber içindeki bebeği de sokağa atamayız.
Sözgelimi bugünlerde PKK kamplarına yönelik operasyonları yürüten komutanların aciz, beceriksiz, korkak ve siyasetten başka şey düşünmeyen kişiler olarak algılanmasının ne gibi sonuçları olacağını düşünmek zorundayız.
***
Memnunum çünkü vaktiyle Oramiral Özden Örnek’in Bahriye Komutanlığı mevkiine geldiği gün öbür komutanlarla yaptıkları toplantıdan sonra günlüğüne yazdığı “Anlaşılan artık siyasete daha çok, Bahriye işlerine daha az vakit ayıracağız” sözlerine yansıyan anlayışın ne kadar tehlikeli olduğunu artık herkes kabul etme noktasına geldi. Askerlerin de ezici çoğunluğu siyasetle değil, askeriye işleriyle alakadar olunması gerektiğini düşünüyor bugün. Koşaner Paşa’nın sözleri de bunu gösteriyor.
Hoşnutsuzum çünkü TSK’nın kurumsal yönetim anlamında sandığımızdan bile daha kötü durumda olduğunu görmüş olduk.
***
Memnunum çünkü Koşaner’in sözleri üzerine başlayan tartışmalarda TSK içindeki darbeci geleneğin zeminini kaybetmiş olduğunu, toplumun genelinde ordunun yeniden yapılanarak teknik anlamda güçlenmesi için komutanlarımızın siyasetten arındırılması gerektiği görüşünün hâkim olduğunu görmüş olduk.
Hoşnutsuzum çünkü Genelkurmay Başkanı’nın muhtemelen yakın çalışma arkadaşlarıyla yaptığı bir toplantıda söylediği sözlerin “ortam dinlemesi” yapılarak kaydedilmiş olması en hassas kurumlarımızdan birinde ciddi boyutlarda bir “güvenlik” ve daha da önemlisi “güven” problemi olduğunu gösteriyor.
***
Memnunum çünkü ordumuzun giderek kendi asli sahasına dönmesinin şartları oluşuyor.
Hoşnutsuzum çünkü milletin “peygamber ocağı” diye benimsediği ordusuna güveninin eski seviyesinde olması giderek zorlaşıyor.