26 Ağustos 2011 Cuma

‘Başkomutan sürprizi’nin perde arkası / Murat Çelik

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının son dönemde tartışılan, “Genelkurmay Karargâh’ındaki tebrik töreni”nde bu yıl yaşanacak ‘ilk ’i VATAN dün manşetten duyurdu.

Bu yılki törende tebrikleri Genelkurmay Başkanı değil, Cumhurbaşkanı kabul edecek.

Türkiye bu beklenmedik gelişmeyi dün bu köşeden öğrendi ve gün boyu, yoğun gündemin diğer sıcak başlıklarının arasında en çok konuşulan haberlerden biri de “Başkomutan sürprizi” oldu.

Sanırım bugün de, az sonra okuyacağınız perde arkası bilgiler ve yeni haberler konuşulacak.

Org. Özel ‘arz’, Gül ‘kabul’ etti

Tebrikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kabul edecek olması ‘sürpriz’ çünkü herkes, bu 30 Ağustos’ta Karargâh’ta tebrikleri, yanına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i de alacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kabul etmesi ni bekliyordu.

Peki bu dikkat çekici gelişme nasıl ortaya çıktı?

Dünkü haberin ardından görüştüğüm iki önemli kaynaktan teyid ettim:

Tebrikleri kabul etmesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e öneren isim Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel.

MGK öncesi görüşme

Tarih 18 Ağustos 2011. Yani geçen perşembe.

Yer Çankaya Cumhurbaşkanlığı Köşkü .

Saat 13.30’da başlayacak olan Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) Ağustos ayı olağan toplantısının hemen öncesi...

Her MGK toplantısından önce olduğu gibi, Kurul’un diğer üyelerinin Köşk’e gelişleri devam ederken, toplantıya başkanlık edecek olan Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ile özel görüşmesini yapıyor.

O görüşmede, Orgeneral Özel, Cumhurbaşkanı Gül’e (mealen) şunları söylüyor:

“Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yıldönümü olan Zafer Bayramı’nda tebrikleri, Başkomutan olarak sizin kabul etmeniz, Silahlı Kuvvetleri onurlandıracaktır.”

Cumhurbaşkanı Genelkurmay Başkanı’nın işte bu ‘arz’ını ‘kabul’ ediyor ve Karargâh’taki törenin ev sahipliği, Köşk’ün programına bu şekilde giriyor.

Bu seneye kadar o tören hep, Genelkurmay Başkanı’nın tebrikleri kabul etmesi; atanmışların yanı sıra Meclis Başkanı, Başbakan, bakanlar ve muhalefet liderleri, yani bütün ‘seçilmiş siviller’in de askerin önünde ayakta bekleyip sıraya girmesi ve protokoldeki yerlerine göre art arda önüne geldikleri ‘komutan’ı kutlamaları şeklinde gerçekleşir ve bu sahneler TRT tarafından da canlı yayında ekrana getirilirdi.

Bu düzene, ‘sivilleşen Türkiye’ fotoğrafına uygun olmadığı gerekçesiyle, geçen yılki Zafer Bayramı törenlerinin ardından yapılan bir yönetmelik değişikliğiyle (8 Eylül 2010) son verildi.

***


Yönetmeliğe son dakika ilavesi

Dün yazmıştım...

‘Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik 8 Eylül 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Değişiklik metni, ”Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ile Zafer Bayramı’nın başkentteki tebrikatında TBMM Başkanı veya Başbakan bulunması durumunda, TBMM Başkanı ve Başbakan tebrikatı koordinatör kurum temsilcisi ile birlikte kabul eder ve önde yer alır” şeklindeydi.

Yani yönetmelikte Cumhurbaşkanı’ndan söz edilmiyordu.

Ama artık ediliyor.

Aldığım bilgiye göre, söz konusu yönetmeliğe dün itibariyle bir madde eklendi .

Mealen, “Cumhurbaşkanı’nın katıldığı törenlerde, tebrikler Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilir” şeklinde bir madde...

Yani salı sabahı Genelkurmay Karargahı’nda yapılacak olan törende tebrikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kabul etmesiyle ilgili herhangi bir ‘mevzuat tartışması’ da yaşanmayacak.

***


Özel ile birlikte mi?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tebrikleri ‘tek başına ’mı yoksa yanında başka yetkili ya da yetkililer ile birlikte mi kabul edeceği hâlâ netleşmiş değil.

Ancak bu konuda sözüne itibar edilecek kaynaklardan edindiğim izlenim; 30 Ağustos’un ‘askerin bayramı’ olması sebebiyle, Gül’ün tebrikleri birlikte kabul etmek üzere yanına ‘başkomutanı’ olduğu ordunun Genelkurmay Başkanı’nı da davet edeceği yönünde. Yani Gül, çok büyük olasılıkla, Orgeneral Necdet Özel ile birlikte tokalaşacak konuklarıyla.

Küçük bir ihtimal de olsa, bu ikili ye kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı’nın eklenmesi de şaşırtıcı olmaz.