19 Ağustos 2011 Cuma

Akıllı bombayla 60 hedef vuruldu!

F-16’lar, PKK kamplarını 850 kiloluk uydu güdümlü MK-84’lerle vurdu...

 TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin, Hakkâri Çukurca’daki terör saldırısının akşamında düzenlediği sınır ötesi hava operasyonunda Kuzey Irak’ta PKK’ya ait 60 hedef son model, yeni nesil bombalarla vuruldu. Hava harekâtı öncesinde Kuzey Irak’ta keşif uçuşları yapılarak hedef koordinatlarına dair istihbarat güncellendi. Bu sırada Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen 168 hedef topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınarak, terör örgütünün sınıra yakın hava savunma sistemleri etkisiz hale getirildi.

ÜÇ KEZ VURDU
Saat 20.00 itibariyle ilk operasyon başladı. Uçaklar, 20.00’deki ilk operasyon ardından gece 03.00 ve sabahın ilk ışıklarıyla iki kez daha sınırı geçerek, terör örgütünün kamplarına bomba yağdırdı. Operasyonlara Diyarbakır’da konuşlu 181 ve 182. filolara bağlı 30’dan fazla uçak katıldı. Uçaklar Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgesindeki 60 hedefi vurdu.

PARS FİLO DÜN GECE DE VURDU
Türk jetleri sınır ötesi baskınlara dün akşam da devam etti. MGK toplantısının ardından 16 adet F-16 savaş uçağı Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’na bağlı üsten havalanarak Kandil’i bombaladı. Operasyona Lantırn sistemine sahip 181. Pars Filo’nun katıldığı öğrenildi. PKK’ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı da son dakika verdiği haberinde Türk uçaklarının Kandil’i vurduğunu bildirdi.

‘Bunker buster’ değil akıllı bomba vurdu
TÜRK jetlerinin gece baskınında, MKE tarafından üretilen ve TÜBİTAK’ın geliştirdiği akıllı bombaları kullandı. TSK envanterinde, “bunker buster” adı verilen mağaraları delen ve hedefe ulaştıktan sonra içeride patlayan bombaların ise bulunmadığı belirtildi.

LANTERN’LA BELİRLENDİ
“Pars” adı verilen 181. filo, LANTERN sistemi ile hedefleri belirleyip diğer savaş uçaklarının vurabilmesi için lazerle işaretledi. MK 82 lazer güdümlü bombalar hedefleri vurdu. Operesyonda MK-84 uydu güdümlü bombalar da kullanıldı. hedefe GPS güdümü ile ilerleyen bombanın 25 kilometre ötedeki bir hedefi şaşırma olasılığı neredeyse hiç yok.

İLK AKILLI HASSAS BOMBA
850 kilo ağırlığında ve 4 metre uzunluğunda olan MK-84 bombası, Türkiye’nin ilk “akıllı güdüm hassas bombası” olarak nitelendiriliyor. Bomba düştüğü noktada 10 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde çukur açıyor.