18 Ağustos 2011 Perşembe

Hava Harp Okulu Komutanı Balyoz duruşmasında


Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) Hava Harp Akademisi Komutanlığı'na atanan Tümgeneral Ayhan Gümüş, Balyoz davasının 38. duruşmasına izleyici olarak katıldı.
 
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının bugünkü duruşmasına Tuğgeneral Ali Aydın'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık katılmadı. Hakkında yakalama kararı bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da katılmadığı duruşmaya 13 tutuksuz sanık katıldı.

YAŞ kararı ile Hava Harp Akademisi Komutanlığı'na atanan Tümgeneral Ayhan Gümüş'ün de duruşmaya izleyici olarak katılması dikkat çekti. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda 6 Aralık 2010 tarihinde yapılan aramalarda ele geçirilen 9 çuval belgede Gümüş'ün de isminin geçtiği ileri sürülmüştü. Belgelerde 19'u muvazzaf olmak üzere 27 subayın ismi geçiyordu. Muvazzaf subaylardan 9'unun da general olduğu öne sürülmüştü. Öte yandan aynı belgede adı geçen ve Harp Akademileri Komutanlığı'ndan Yüksek Askeri Şura Üyeliği'ne atanan Orgeneral Bilgin Balanlı da İkinci Balyoz davasının sanıkları arasında yer almış ve hakkında verilen yakalama kararı sonrasında tutuklanmıştı.
Duruşmada ayrıca, CHP'li milletvekili Umut Oran ile halen vekillik yemine etmeyen İsa Gök de izleyici olarak duruşma salonunda yerini aldı.

DURUŞMAYA KATILAMAYAN BALYOZ SANIKLARININ GEREKÇESİ; KRİTİK GÜNDEM
Duruşmaya katılan sanıklar ile avukatların kimlik yoklamaları yapıldığı sırada Avukat Şule Nazlıoğlu Erol, sanık Cem Aziz Çakmak'ın çok ağır bir ameliyat geçirdiği için duruşmaya katılamadığını söyledi. Bir grup sanık avukatı olan Kürşat Veli Eren de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde görev yapan bazı tutuksuz sanıkların, bölgedeki kritik durum nedeniyle duruşmaya katılamadıklarını, çünkü bölgede ulaşım yasağı bulunduğunu açıkladı.

Gelen evrakların okunmasının ardından sanıkların savunmasına geçildi. Tutuklu sanıklardan Emekli Tümgeneral Mustafa Aydın Gürül savunmasında üzerine atılı Suga harekat palanında görev üstlendiği ve 'Amiral hassas plan planında yer aldığı iddiasını kabul etmediğini söyledi. Gürül, "Bu evrakları hiç görmedim. Hazırlamadım, hazırlanması için talimat vermedim. 39 yıldır şerefle hizmet ettim. Bu süreç içinde hukuk dışı oluşum içinde olmadım. Hukuku hem yurtdışında hem de yurt içinde arayacağım." dedi.

Tutuklu sanık Tugamiral Turgay Erdağ da, iddianame ve savcılarını eleştirdi. Erdağ, "İddianame sahte delillere dayanılarak Aristo mantığıyla 'askerler darbe yapar, bunlarda asker o zaman darbe yapar' mantığıyla yaklaşılmıştır. İddianame taraflıdır. Suçlamaları kabul etmiyorum. Üzerime atılı müzahir personel listesini hazırlamadım. Listede ismim var ancak imzam yok." dedi. Hukuk kurallarına aykırı olarak tutuklandığını iddia eden Erdağ, "Güzel ülkemde 'mış' gibi davranılıyor. Ne soruşturma ne kovuşturma aşamasında hukuk göremedim. Oğlum 12. yaş gününe bu salonda girecek. Mahkemeden bedeli ne olursa olsun cesaretli davranmasını bekliyorum." şeklinde savunmasını tamamladı.

Mahkeme, duruşmaya 10 dakikalık ara verdi. Arada izleyiciler heyetin dışarı çıkmasını beklemeden uzun uzun sanıkları alkışladı. Sanıklarda izleyicileri alkışlayarak karşılık verdi.