18 Ağustos 2011 Perşembe

PKK 500 kilo bombayla tuzak kurdu

PKK, Hakkâri-Çukurca yolundan geçen konvoya 500 kilo patlayıcıyla tuzak kurdu. Zırhlı araçların havaya uçtuğu saldırıda 10 şehit verildi.

PKK 500 kilo bombayla tuzak kurdu
Hakkâri’de askeri konvoyun geçişi sırasında PKK’lılar önceden yola koydukları mayınları patlattı, 9 asker ve bir korucu şehit oldu.
Hakkâri- Çukurca karayolunun 15’inci kilometresindeki Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında dün sabah saat 09.00 sıralarında zırhlı askeri araçlar geçiyordu. İddiaya göre Çukurca’ya intikal eden askeri birliğin güvenliğini sağladıktan sonra konvoy dönüş yolundaydı. PKK’lı teröristler konvoyun ilk beş aracının geçmesinin ardından yola döşedikleri dört antitank mayınını ve C-4 patlayıcıları infilak ettirdi. Aynı anda zırhlı araçlara roketatarlarla ateş açtılar.

Zap suyuna uçtu
Patlayıcıların infilakı sırasında konvoydaki 3 zırhlı personel taşıyıcı havaya uçtu. Patlamanın şiddetiyle zırhlı araçlardan biri Zap Suyu’na uçtu. Saldırıda 9 asker ve bir korucu şehit oldu. Şehit askerlerin içinde Tabur Komutanı Binbaşı Yavuz Başer de vardı. Ayrıca şehitler arasında uzman çavuşlar Turan Kurt (Manisa- Salihli), Nezır Elitok (Kırıkkale), Samet Kılıç (Ordu- Perşembe), Hakan Çil (Kahramanmaraş), Erhan Ar (Yozgat- Yerköy) ve jandarma er Sadettin Arslan’ın (Kayseri) olduğu öğrenildi.

PKK’lıların askerin geçiş güzergahındaki beş ayrı yere 100’er kilo, toplamda 500 kilo patlayıcı yerleştirmişti. PKK’lıların patlayıcılar için üç kilometre kablo döşedikleri ve bir mağaradan fünyeyi ateşledikleri öne sürüldü. Saldırıdan sonra çevresi sarılan 5-6 PKK’lının ateş açarak mağaranın içinde direndikleri iddia edildi.

Saldırıdan sonra hava destekli operasyon başlatıldı. Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’ndan kalkan sikorsky helikopterler bölgeye özel eğitimli birlikler indirirken, kobra helikopterler de teröristleri geçiş güzergahlarına bomba yağdırdı. Kobraların PKK’lıların saklanabileceği hedeflerini bombalamasıyla dağlardan yükselen dumanlar kameralara yansırken, silah sesleri yankılandı.
Şehit olan askerlerin cenazeleri, Hakkâri Asker Hastanesi’nden alınarak uğurlama töreninin yapılacağı Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’na götürüldü ve burada bir tören yapıldı.

Bir haftada dört saldırı
Saldırının gerçekleştirildiği yoldan önceki gün Hakkâri Vali Yardımcısı Edip Çakıcı geçtikten 30 metre sonra mayın patlatılmıştı. 10 şehit verilen saldırının bu hafta içinde düzenlenen dördüncü saldırı olduğu öğrenildi.

Mayınlar telsizle patlatıldı
Dün bir korucu 9 askerin şehit olduğu saldırıda PKK’lıların pusuda kullandığı mayın Polzilon cinsi, Fransız yedek parça destekliydi. Bölgede görev yapan bir askeri kaynağın verdiği bilgiye göre bu mayınlar telsizle patlatılabiliyor. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin mayını bölgeye dün gece geç saatlerde döşedikleri tahmin ediliyor. Çünkü gece aynı bölgeden askeri araçlar geçiş yapmıştı. Teröristlerin telsizde, saldırının Başbakan’a cevap vermek için yapıldığı şeklinde konuşma yaptıkları iddia edildi.